TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

3.lapa

Indeksācijā pensijas palielināsies vidēji par 16 līdz 20 eiro

Ilze Zvēra/F64

Kā liecina Labklājības ministrijas aprēķini, šī gada indeksācijā pensijas palielināsies vidēji par 16 līdz 20 eiro. Vienlaikus ar pensiju šogad rudenī palielinās arī pensiju piemaksu. Pensiju un atlīdzību indeksācija notiks šā gada 1. oktobrī, tiks palielinātas pensijas un atlīdzības vai to daļu apmērs, kas nepārsniedz 470 eiro.

Indeksēs pensiju vai tās daļu līdz 470 eiro

Labklājības ministrijā Neatkarīgā noskaidroja, ka šogad tiks indeksēts viss pensijas un atlīdzības apmērs, ja tas nepārsniedz 470 eiro. Savukārt tām pensijām un atlīdzībām, kuras ir lielākas par 470 eiro, indeksēs tikai daļu no piešķirtās summas, tas ir, šos 470 eiro. Palielinājums būs atkarīgs gan no pensijas un atlīdzības apmēra, gan piemērojamā indeksa. Izņēmums ir politiski represētie, cilvēki ar pirmās grupas invaliditāti un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuriem indeksēs visu pensijas apmēru.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis, komentējot šāgada pensiju indeksāciju, norāda, ka viņa kā ministra prioritāte, inflācijai palielinoties, ir “rūpēties, lai nosargātu pensionāru pirktspēju”. Viņš arī sola, ka papildus pensiju indeksācijas mehānismam 2022. gada budžeta sarunās būs svarīgi panākt iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamā minimuma pensijām būtisku celšanu un citus pensionāru ienākumus vairojošus pasākumus.

Šajā gadā izdienas, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma pensijām un atlīdzībām tiks piemērots indekss - 1,0423. Tomēr līdzīgi kā citus gadus, arī šogad vecuma pensiju indeksācijā tiks piemēroti dažādi indeksi, kas atkarīgi no cilvēka uzkrātā apdrošināšanas stāža.

Jo lielāks apdrošināšanas stāžs, jo lielāks indekss tiks piemērots un lielāku vecuma pensijas pieaugumu cilvēks var sagaidīt. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Indeksācijā pensijas palielināsies vidēji par 16 līdz 20 eiro

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā