Grāmatas piegādā uz mājām un pat slimnīcas palātām

Domājot par cilvēkiem, kuri vēlas lasīt grāmatas vai jaunākos žurnālus, bet kuriem nav iespēju nokļūt bibliotēkā, Ventspils bibliotēka jau vairākus gadus īsteno pakalpojumus, kuru ietvaros lasāmviela pieejama gan cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām, gan slimnīcas pacientiem, gan sociālās aprūpes nama „Selga” iemītniekiem. Tāpat bibliotēka uzņēmusies apmācīt seniorus, lai tie sekmīgi varētu izmantot mūsdienu tehnoloģijas.
SLIMNĪCĀ ik dienu palātu durvis paver Medicīnas bibliotēkas bibliotekāre Liene, lai piedāvātu pacientiem ko palasīt ©Publicitātes foto

Grāmatas piegādā cilvēka dzīvesvietā

Ne visiem ir pa spēkam regulāri doties uz bibliotēku, lai nodotu izlasītās grāmatas un vietā paņemtu citu interesējošo literatūru. Apzinoties, cik ļoti svarīgi jebkura vecuma vai veselības stāvokļa cilvēkam ir lasīšana, kas ļauj aizmirst ikdienas rūpes un iegrimt romāna sižetā vai uzzināt jaunumus no žurnāliem, Ventspils Galvenās bibliotēkas darbinieki grāmatas vai žurnālus aizved cilvēkam uz mājām. Bibliotēkas darbiniece Karīna Karpoviča stāsta: „Reizi mēnesī dodamies pie cilvēkiem, kuriem grūtības sagādā iziešana no mājas. Aizvedam viņiem jaunas grāmatas un paņemam jau izlasītās. Šādu cilvēku mums ir daudz, tāpēc izbraukumos dodamies divas dienas. Par jaunu lasāmvielu visbiežāk vienojamies telefoniski - pastāvīgo klientu gaumi jau zinām, tāpēc varam piedāvāt viņiem piemērotāko lasāmvielu - vieniem gribas lasīt mīlestības romānus, citam tuvāki „krimiķi”, citi vēlas ārzemju literatūru, citi priekšroku dod latviešu oriģinālliteratūrai, bet kāds labprāt iedziļinās vēsturē. Pieredzējušie lasītāji vēlas pat 20 grāmatas mēnesī. Liela interese ir arī par žurnāliem. Uz jaunākajiem bestselleriem nereti ir jāgaida rindā, bet mūsu lasītāji ir pacietīgi un sagaida arī savu kārtu populāras grāmatas izlasīšanai.” Bibliotēkas direktores vietniece Vija Baško piebilst, ka sadarbībā ar Ļatvijas neredzīgo bibliotēku lasītājiem tiek piedāvātas arī audiogrāmatas, kas neredzīgiem vai vājredzīgiem cilvēkiem paver burvīgo daiļliteratūras pasauli.

NEREDZĪGAJIEM. Sadarbībā ar Latvijas neredzīgo bibliotēku arī ventspilniekiem ir nodrošināta iespēja klausīties audiogrāmatas / Publicitātes foto

Grāmatu nodošanas un saņemšanas scenāriji ir dažādi - ja lasītājs ir ļoti piesardzīgs, zinot bibliotēkas darbinieka ierašanās laiku, izlasītās grāmatas ir atstātas pie durvīm. Tās tiek paņemtas un vietā noliktas jaunas. Nereti lasītājam ir ļoti grūti pārvietoties, tāpēc bibliotēkas darbinieks ieiet mājoklī un samaina lasāmvielu.

Slimnīcas palāta - īstā vieta lasīšanai

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī ir izvietota Medicīnas bibliotēka, kas ir Galvenās bibliotēkas ārējās apkalpošanas punkts. Pamatā šī bibliotēka paredzēta medicīnas darbiniekiem, taču lielu apjomu sastāda arī daiļliteratūra un periodiskie izdevumi, tostarp mediķiem aktuālie žurnāli. Vecākā bibliotekāre Liene Buņķe skaidro, ka visbiežāk Medicīnas bibliotēkas resursus izmanto māsas, kas turpina izglītību, kā arī studenti, it īpaši sesiju laikos, kad jāraksta pārbaudes darbi. Ja vajadzīgā literatūra nav uz vietas, bibliotekāre to pasūta.

Ik dienu Liene dodas apgaitā pa slimnīcas palātām, piedāvā kaut ko palasīt - žurnālus vai grāmatas. Novērots, ka lasīšanu kā laika kavēkli slimnīcā biežāk izvēlas vecāka gadagājuma cilvēki. Jaunajiem ir telefoni, kuros tie pavada visu brīvo laiku. Nereti gadās, ka pacientu izraksta no slimnīcas, pirms viņš paguvis izlasīt grāmatu. „Ja pacients ir ventspilnieks, tad droši var paņemt grāmatu uz mājām un vēlāk nogādāt to atpakaļ, bet citiem diemžēl nāksies tikai minēt, kā beidzās aizraujošais stāsts, vai šo grāmatu meklēt savas dzīvesvietas bibliotēkā un turpināt lasīt no tās vietas, kur stāsts aprāvās.” Lai samazinātu vīrusa izplatīšanās risku, aizsargātu bibliotēkas apmeklētājus un darbiniekus, Ventspils bibliotēka iegādājusies grāmatu sterilizatoru, ar kuru tiks apstrādātas grāmatas, kas bijušas izsniegtas Slimnīcas bibliotēkas lasītājiem - pacientiem palātās.

Savukārt Gāliņciema bibliotēka, Ventspils bibliotēkas filiāle, ir uzņēmusies šefību par sociālās aprūpes nama „Selga” iemītniekiem. Arī viņiem grāmatas tiek pievestas klāt un savāktas atpakaļ. „Ņemot vērā visu iepriekš teikto, varam sacīt, ka bibliotēkas pakalpojumi ir pieejami visiem, kuriem ir vēlme lasīt.”

No neziņas līdz pieredzējušam lietotājam

Seniori nereti sūdzas par vientulību un atstumtību, jo jaunajiem nekad nav laika, bet ar draugiem bieži satikties nepietiek spēka. Arī sadzīvē arvien vairāk ienāk mūsdienu tehnoloģijas, kas atvieglo ikdienu, piemēram, dažādus maksājumus nokārtot, analīžu rezultātus saņemt un citus procesus ar tehnoloģiju palīdzību var veikt attālināti. Lai seniori varētu apgūt jauninājumus, tostarp pilnvērtīgu telefonu izmantošanu, Ventspils bibliotēkas reģionālajā mācību centrā klātienē vai „Zoom” platformā grupās senioriem ir iespēja apgūt funkcijas, ko piedāvā mūsdienu tehnoloģijas. Centra vadītāja Baiba Laua ir gandarīta, ka seniori vēlas mācīties un sekmīgi apgūst gan „WhatsApp” ziņu, video un foto sūtīšanu, kas paver iespējas komunicēt ar draugiem un ģimenes locekļiem, mazinot sociālās atstumtības sajūtu.

SENIORI ir ļoti ieinteresēti apgūt jaunākās tehnoloģijas, lai sazinātos ar ģimenes locekļiem un draugiem / Publicitātes foto

Ļoti noderīga ir arī dažādu aplikāciju lietošanas prasmju apgūšana, piemēram, bankas pārskaitījumu veikšana, maksājumu apmaksa, analīžu rezultātu saņemšana. Tas, kas jaunam cilvēkam ir pašsaprotams un bieži tiek apgūts intuitīvi, vecākam cilvēkam prasa laiku. Sadarbojamies arī ar atbalsta centru ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām „Cimdiņš”, kurā uzturas cilvēki ar garīga rakstura un funkcionāliem traucējumiem. Regulāri rīkojam nodarbības, kurās šie jaunieši apgūst iemaņas darbā ar planšetdatoriem, 3d pildspalvām, zīmē un uzzina vairāk par grāmatām, klausās mūsu struktūrvienības Mūzikas bibliotēkas skaņu ierakstus. „Mēs esam priecīgi par katru cilvēku, kurš soli pa solim iegūst jaunas prasmes un uzlabo savu dzīves kvalitāti arī ar tehnoloģiju palīdzību”, tā Baiba Laua.

ĪPAŠIEM CILVĒKIEM - atbalsta centra „Cimdiņš” apmeklētājiem bibliotēka regulāri organizē īpašus pasākumus / Publicitātes foto

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā