Kruīza "Rīga–Stokholma" nebūs līdz 2022. gada aprīlim, bet no Tallinas tas iet jau katru otro dienu

Līdz pandēmijas sākumam kruīzs no Rīgas uz Stokholmu bija ļoti pieejama izklaide nedēļas nogalē. Atlika nopirkt kruīza braucienu no Rīgas uz Stokholmu.
©Juris Paiders

Tas nodrošināja divus izklaides vakarus uz prāmja un vēl aptuveni septiņas stundas ilgu laiku ekskursijai pa Stokholmu. Diemžēl līdz ar pandēmiju prāmja satiksme ar Stokholmu izbeidzās. Kā liecina informācija “Tallink” mājaslapā, tuvākā iespēja, kad tiek plānots atsākt braucienus starp Rīgu un Stokholmu būs tikai 2022. gada aprīlī. Taču jau tagad kruīzi uz Stokholmu ir atjaunoti no Tallinas. Ik pārdienas no Tallinas ir iespējams doties kruīzā uz Stokholmu ar iespēju pavadīt Zviedrijas galvaspilsētā sešas līdz septiņas stundas, bet,, protams, ir iespēja arī palikt ilgāk un Tallinā atgriezties vēlāk. Cita starpā, prāmis “Tallina-Stokholma” gan turp, gan arī atpakaļceļā piestāj Ālandu salās. To var izmantot pat vienas dienas ceļojumam uz Ālandiem. Tiesa, tad ir jārēķinās, ka Mariehamnā prāmis piestās piecos no rīta bet atpakaļceļā - vienos naktī. Tomēr, ja kādam pietrūkst Ālandu salu tūrisma objektu vai izcilo makšķerēšanas vietu, no Tallinas brauciens ir pieejams.

Dzimumu līdztiesība. Zviedrijas karaļa pils (Kungliga slottet), goda sardzes maiņa. Var redzēt, ka goda sardzē piedalās gan kareivji, gan kareives. / Juris Paiders

Tieši tāpat kā kādreiz no Rīgas, arī Tallinas prāmis uz Stokholmu piestāj Vertahamnenas (Värtahamnen) terminālī, kam ir izeja uz metro līniju. No termināļa līdz “Gardet” metro stacijai ir aptuveni 5-7 minūšu gājiens. No “Gardet” stacijas līdz Stokholmas centram (T-Centralen) ar metro ir trīs pieturas, bet līdz vecpilsētai (Gamla stan) - četras. Ja uz prāmja ir nopirktas Stokholmas sabiedriskā transporta biļetes, tad pēc 20-25 minūtēm, izejot no termināļa, jau ir iespējams būt Stokholmas centrā, neizmantojot taksometra pakalpojumus un bez liekiem izdevumiem. Atpakaļceļā ir tas pats.

Turklāt metro ir garantija pret sastrēgumiem. Vienā kruīzā uz Stokholmu es gandrīz nokavēju prāmi atpakaļ uz Rīgu, jo taksis iekļuva milzu sastrēgumā. Stokholmas sabiedriskā transporta biļete ir derīga 75 minūtes no aktivizēšanas brīža jebkurā transporta veidā. Bērniem līdz 12 gadiem brauciens ir bez maksas, bet tīņiem ir lielas atlaides. Protams, ja mērķis ir Vāsas muzejs (Vasamuseet) vai citi Jūrgordenas (Djurgården) salas muzeji (Brīvdabas muzejs (Skansen), ABBA muzejs, Ziemeļu (Nordiska) muzejs, Vikingu muzejs u.c.), tad labāk ir izvēlēties taksi vai 76. autobusu. Var iet arī kājām, bet tās būs vismaz 45 minūtes.

Lielveikalā zviedru gailenes ir par 40 eiro kilogramā. Varbūt ir laiks sākt eksportēt mūsējās gailenes uz Zviedriju? / Juris Paiders

Ceļojumā uz Zviedriju bez zviedru kronām

Stokholmas vecpilsēta izskatās līdzīga Vecrīgai. / Juris Paiders

Viens no pirmajiem pārsteigumiem uz Tallinas-Stokholmas prāmja bija tas, ka uz prāmja nav nekādas iespējas samainīt eiro pret zviedru kronām. Uz kuģa visi norēķini ir eiro un nekāda naudas maiņa nenotiek. Savulaik kronu monētas bija ļoti nepieciešamas tualetes apmeklējumiem. Tikai tagad, vismaz Stokholmā, var pilnībā iztikt bez zviedru kronu monētām vai banknotēm. Tās nav nepieciešamas. Septiņu stundu laikā Stokholmā visus savus norēķinus es varēju veikt ar bankas karti, tostarp arī samaksāt par tualeti. Tualetēs, kuras man iznāca redzēt, ir uzstādīti termināli ar bezkontakta norēķinu iespējām. Atliek tikai nopīkstināt karti un par vienu vai 1,2 eiro var saņemt biļeti ar QR kodu, kas jānoskenē, lai atvērtu tualetes durvis. Tikai ir jāņem vērā, ka gadījumā, ja bankas kartei nav reģistrēta bezkontakta norēķina iespēja, tad ātri iekļūt tualetē nebūs iespējams. Līdz ar to nekādas vajadzības pēc skaidrām kronām man nebija. Šur tur centrā redzēju valūtas maiņas punktus, bet marža (starpība starp valūtu iepirkšanu un pārdošanu), mainot eiro pret kronām, bija tik neizdevīga, ka labāk bija visur maksāt ar bankas karti.

Viens eiro (26. augustā) bija 10,2 zviedru kronas, tāpēc cenu mērogs ir ļoti saprotams. Visas cenas zviedru kronās ir jāizdala ar desmit (vai jāpārvieto komats vienu ciparu pa kreisi), un var iegūt cenu eiro.

Par to, ko ir vērts apmeklēt Stokholmā, es labāk neizteikšos. Muzeji cits citam blakus. Vēstures, armijas un vēl citi muzeji ir bezmaksas. Privātajos muzejos ieejas biļete parasti ir 12-15 eiro pieaugušajam. Katrs var izvēlēties savu laika pavadīšanas veidu un izmaksu līmeni.

Epidemioloģiskie ierobežojumi ir minimāli, un par tiem es jau izteicos. Manas mīļākās vietas ir suvenīru veikaliņi Stokholmas vecpilsētā, Stora Nygatan ielā un centra gājēju iela - Drottninggatan. Turklāt ieplānojot pāreju no vecpilsētas uz centru, es mēģinu to veikt tā, lai gar Zviedrijas karaļa pili (Kungliga slottet), varētu noiet stundu mijā, kad notiek sardzes maiņa.

Grēta Tūnberga nekur nav pazudusi. Viņas grāmatas foto ir grāmatu veikalā blakus kaudzei ar nocenotajām grāmatām / Juris Paiders

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā