Vai mediķiem, kuri pusaudžus pret Covid-19 potēja ar viņiem aizliegtu vakcīnu, tiks atņemts sertifikāts?

Atbild Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders:
©Neatkarīgā
- Sertifikātu var anulēt tikai profesionālās organizācijas, kas sertifikātus izsniedza, - Latvijas Ārstu biedrība vai Latvijas Māsu asociācija, nevis ministrija vai kāda ministrijas padotības iestāde.

Tas, par ko ir bijušas runas un kur ir bijis publiski pausts atbalsts no profesionālo asociāciju amatpersonām, ir par to, ka ārstniecības personām, kuru vaina tiks pierādīta vakcinācijas fakta imitācijā (korupcijas rezultātā vai bez tās) nebūtu vietas medicīnā un būtu jāanulē sertifikāts.

Konteksts

Vakcinācijas rokasgrāmatā ietvertā informācija liecina, ka Latvijā šobrīd pusaudžus drīkst vakcinēt tikai ar divām konkrētām vakcīnām - “Pfizer/BioNTech” vakcīnu “Comirnaty” un “Moderna" vakcīnu “Spikevax”. Citu vakcīnu izmantošana bērnu un jauniešu potēšanai pret Covid-19 ir kategoriski aizliegta.

Neatkarīgās rokās pagājušajā nedēļā nonāca vēstules kopija, kuru Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) bija sūtījis vakcinēšanas pakalpojumu sniedzējiem, norādot, ka no 1. maija līdz 13. jūnijam Latvijā reģistrētas 106 vakcinācijas epizodes, kurās bērniem ievadīta vecumam neatbilstoša vakcīna. Tā kā Neatkarīgajai neizdevās gūt apstiprinājumu no SPKC, vai vēstule ir īsta vai arī tas ir viltojums, to nepubliskojam. Vienlaikus tā pamudināja pašiem pārbaudīt, vai vēstulē norādītie fakti atbilst patiesībai.

Atvērtajos datos pieejamā informācija liecina, ka līdz pagājušajai nedēļai 117 jaunieši vecumā no 12 līdz 17 gadiem ir vakcinēti ar “Janssen” vakcīnu un 26 gadījumos vakcinēšana veikta ar “Astra Zeneca”. Abas šīs vakcīnas pagaidām nav atļautas izmantot bērnu un jauniešu vakcinācijā pret Covid-19. Tāpat līdz 29. jūlijam 136 Moderna “Spikevax” potes saņēmuši jaunieši vecuma grupā no 12 līdz 17 gadiem, lai gan šo vakcīnu jauniešiem atļāva sākt potēt, tikai sākot ar 30. jūliju.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas komunikācijas konsultante Inga Vasiļjeva Neatkarīgajai atzina, ka šādas problēmas vakcinācijas sākumposmā tiešām konstatētas.

Vairāk šeit.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā