«Neatkarīgā» iesaka: Bezmaksas TOP7 kultūras pasākumi līdz 17. septembrim

Pasākumi, kurus var apmeklēt bez maksas

2.lapa

XV koru saiets «Meņģeļos»

Sestdien, 11. septembrī, vairāk nekā 300 dziedātāji no 28 koriem pulcēsies XV koru saietā, kas jau tradicionāli notiek Ērgļu pusē, brāļu Jurjānu dzimtajās mājās «Meņģeļi». Saiets veltīts Jurjānu Andreja 165. dzimšanas dienai.

Pulksten 11 pie brāļu Jurjānu vecāku atdusas vietas Blaumaņa kapos Ērgļos plānots piemiņas brīdis, bet jau pulksten 12 un 13 Ērgļu muižas parkā skanēs brīvdabas koncerti, kuros piedalīsies bērnu deju kolektīvi, bērnu kori, Ērgļu mūzikas skolas pūtēju orķestris, Zemessardzes orķestris un koris «Stars». Tajā pašā laikā Ērgļos norisināsies jauniešu kora «Kamēr» zibakcija - pārsteiguma pieturas.

Saieta kulminācijā pulksten 17 - brīvdabas koncertā brāļu Jurjānu memoriālajā muzejā «Menģeļi» - pulcēsies kori no visas Latvijas. Koncertā piedalīsies arī Zemessardzes orķestris un koris «Stars». Kopkoris Jāņa Zirņa, Jura Kļaviņa, Ārija Šķepasta, Anda Kareļa, Jurģa Cābuļa, Aivja Gretera un citu diriģentu vadībā dziedās Jurjānu Andreja zināmākās kora dziesmas un tautas dziesmu apdares, kā arī Raimonda Paula, Ērika Ešenvalda, Selgas Mences, Helmera Pavasara un Emiļa Melngaiļa skaņdarbus.

Pasākumu vadīs Gundars Silakaktiņš.

Šādas Latvijas koru dziesmotas tikšanās «Meņģeļos» notiek no 1996. gada. Dabas skaistuma apveltītā vieta pie Pulgošņa ezera, ikvienam dziedātājam un diriģentam dodot enerģiju un spēku jaunajai darba sezonai.

Jurjānu Andrejs ir teicis: «Cik dziesmām liels un varens spēks, to savā laikā apdziedājuši visslavenākie dzejnieki. Cik lielā mērā mūsu senči sapratuši šo vareno dziesmu spēku, par to liecina tas lielais dziesmu melodiju skaits, kas gadu simteņos ir dziedāts un spēlēts visos Latvijas stūros un malās. Šinīs dziesmās redzams, ka latvju dzīve nebija šķirama no dziesmām. Un, ja mūsu senči gadu simteņos grūtā jūgā mākti tomēr spējuši uzglabāt spožo nacionālās pašapziņas dzirksteli, tas ir tā lielā dziesmu gara nopelns, kas viņos piemita. Esmu pārliecināts, ka arī mūsu sirdīs piemīt daļa no mūsu senču stiprā gara.»

Uzmanību!

Svētku koncertos apmeklētājiem jāuzrāda derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19 vai tā pārslimošanu pēdējo 6 mēnešu laikā. Sertifikāts jāuzrāda kopā ar personu apliecinošu dokumentu. Bērniem līdz 12 gadu vecumam, apmeklējot koncertu kopā ar vecākiem, sertifikāts nav nepieciešams.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā