«Neatkarīgā» iesaka: Bezmaksas TOP7 kultūras pasākumi līdz 17. septembrim

Pasākumi, kurus var apmeklēt bez maksas

3.lapa

Vēsturiskā monumentālisma kritika

Publicitātes foto

No 10. septembra Mākslas stacijā Dubulti un apkārtnē skatāma mākslai publiskā telpā veltīta izstāde - projekts «Public Encounters: iesaistīšanās», ko veidojuši 12 maģistrantūras studenti no Londonas Mākslas Universitātes Centrālās Sentmārtinas mākslas un dizaina koledžas (UAL) un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA).

Jaunie mākslinieki piedāvā vēsturiskā monumentālisma kritiku un iesakņojušos tradīciju, tādu kā orientēšanās uz pagātni un godināšana, apspriešanu.

Projekts «Public Encounters: iesaistīšanās» aizsākās janvārī ar četrām lekcijām un diskusijām, ko organizēja LMA. Tika runāts par naudu - kas maksā par mākslu publiskā telpā un kāpēc, par monumentu gāšanu, par politiskas mākslas spēku un publiskās telpas iespēju atklāšanu. Vēsturiskie monumenti mūsdienās sastop kritiku dēļ koloniālisma, rasisma vai citu aizskarošu ideoloģiju slavināšanas. Kopš 20. gadsimta vidus notiek eksperimenti ar publiskās mākslas formu, bet laikmetīgie uzdevumi izvirza priekšplānā publiskās mākslas saturu (kādu vēstījumu piedāvā māksla publiskā telpā?).

Visi izstādes darbi ir pirmpublicējumi un mākslinieki tos tehniski realizējuši Latvijā, kur daži ierodas pirmoreiz. Jaunie mākslinieki projektā «Public Encounters: iesaistīšanās» cenša orientēties sociālajos, politiskajos un estētiskajos kontekstos, viņi iesaistās diskusijā par to, kas var būt un kas nevar būt māksla publiskā telpā. Darbos izskan pieminekļu tradīcijas kritika un publiskās mākslas šaurā tematiskā piedāvājuma kritika. Tie aktualizē liberālas diskusijas kultūru un indivīda brīvības nozīmīgumu. Darbi aplūkojami Mākslas stacijā Dubulti, tās apkārtnē un Jūrmalas pilsētvidē. Viens no darbiem skatāms pasažieru vilciena vagonos.

Izstādes «Public Encounters: iesaistīšanās» mākslas darbu autori ir Kristīne Daukšte, Liene Rumpe, Olga Melehina, Laura Šterna, Zemina Čena, Eleni Maragkaki, Viktorija Balašova, Jū Šao Lo, Džeimss Kanti, Katerina Geiduka, Lorena Goldi un Elīne Buka.

Projekta iniciatori un mākslinieku konsultanti ir mākslinieks un viens no maģistra programmas «Post» vadītājiem Kristaps Ancāns (LMA) un mākslinieks, asociētais lektors Marks Halsons (UAL). Projekta kuratore - Mākslas stacijas «Dubulti» vadītāja Inga Šteimane.

Projekts «Public Encounters: iesaistīšanās» aicina izstaigāt izstādi kopā ar tās veidotājiem: sestdien, 18. septembrī, pulksten 12 un 9. oktobrī pulksten 14.

Izstāde aplūkojama līdz 31. oktobrim.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā