«Neatkarīgā» iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 11. līdz 17. septembrim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Nastavševs un Lūriņa, Kuzma un Zaļupe, Rudāne un Plotņikova, Viks un Rajecka
©Publicitātes foto

Divas pirmizrādes Nacionālajā teātrī

Otrdien, 14. septembrī, pulksten 18.30 Nacionālajā teātrī pirmizrāde režisora Vladislava Nastavševa iestudētajai Viļņa Vēja skatuves versijai pēc Patrīcijas Haismitas un Kreiga Vernera darbu motīviem - psiholoģisks trilleris «Svešinieki vilcienā». Savukārt ceturtdien, 16. septembrī, pulksten 19 pirmizrāde Frīdriha Šillera traģikomēdijai «Ferdinands un Luīze» Ditas Lūriņas režijā.

«Svešinieki vilcienā» LMT Jaunajā zālē.

Vilcieni un gari pārbraucieni vedina uz atklātām sarunām pat svešiniekus. Abi šī stāsta varoņi atzīst, ka katram no viņiem ir cilvēks, kuru viņš labāk redz ejam, nekā nākam. Viens no viņiem ierosina novākt «traucējošos» ģimenes locekļus.

Scenogrāfs, kostīmu mākslinieks, komponists un režisors - Vladislavs Nastavševs.

Lomās: Arturs Krūzkops, Kārlis Reijers, Daiga Kažociņa, Inese Pudža, Ivars Kļavinskis.

«Ferdinands un Luīze» Lielajā zālē

Publicitātes foto

Divi mīlētāji no «vētru un dziņu» laikmeta satiksies šodienā, lai, kā jebkuros laikos, stātos pretī cilvēku likumiem, sabiedrības priekštatiem un aizspriedumiem, divkosībai un bailēm. Lai ar savu mīlestības sacelto vētru atmaskotu visu iesaistīto slēptās dziņas un patiesos dzinuļus. Kad mīlestība deg ar tādu spēku, kāds atrodams pasaules dramaturģijas klasikā, izglābties nav paredzēts nevienam.

Dita Lūriņa kopā ar domubiedriem turpina meklēt brīdi, kad vārds, dziesma, skaņa, kustība, deja, telpa, gaisma, lidojums šņorbēniņos - visi iespējamie teātra izteiksmes līdzekļi atrod savu esenci, lai kopā kļūtu par kvintesenci un izstāstītu stāstu par cilvēka dabu. Un tā ir biedējoši nemainīga. Cilvēks sava laikmeta drēbēs dzied laikmeta dziesmu, bet to, kas viņš ir, nosaka tas, ko viņš dara. Jo mēs joprojām esam tikai ceļā pretī brīdim, kad eņģeļu maize kļūs par cilvēka bērnu maizi.

Scenogrāfs - Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece - Liene Rolšteina, horeogrāfe - Inga Raudinga, gaisa horeogrāfs - Andris Kačanovskis, riggeri - Indulis Šverns un Uģis Čakars, komponiste un mūzikas režisore - Zane Dombrovska, gaismu mākslinieks - Oskars Pauliņš, video mākslinieks - Toms Zeļģis.

Lomās: Gundars Grasbergs, Raimonds Celms (attēlā), Mārtiņš Brūveris, Agnese Budovska, Uldis Anže, Mārtiņš Egliens, Maija Doveika, Diāna Krista Stafecka vai Ieva Aniņa, Ance Kukule, Uldis Siliņš, Sabīne Neilande, Uģis Čakars un Sabīne Birzniece.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā