"Clean R": Nepērc lieku un šķiro lietošanai nederīgo

Vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R” aicina sekot dažiem būtiskiem padomiem, lai mēs ikviens vienkārši samazinātu tēriņus, radīto atkritumu daudzumu un atbildīgi parūpētos par atkritumu pārstrādi jaunos materiālos un resursos. Lai tas notiktu, mums neatliek nekas cits kā mainīt ikdienas paradumus un pieņemt jaunus, kas var būt izaicinoši un grūti, taču var būt arī viegli un pat interesanti! Galvenais princips, kas būtu jāievēro, ir lielāka apdomība iepērkoties – izvēloties kvalitatīvākas preces, atsakoties no liekā iepakojuma, dodot priekšroku pārstrādājamiem materiāliem un pajautājot sev, vai tiešām tas ir vajadzīgs. Apzināta atbilde uz jautājumu atklās, vai pakļaujamies mirkļa iegribām vai gluži pretēji – spējam veikt pārdomātus pirkumus, bet reizēs, kad kāda manta vajadzīga vien uz brīdi, spējam to aizņemties no kaimiņa vai īrēt.
18.09.2021. Publicitātes materiāls Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Logo

Redzot, ka aptuveni 40% no sadzīves atkritumu konteineru sastāva ir virtuves pārpalikumi, mēs vēlējāmies uzzināt, cik daudz cilvēku spēj atklāti sev atzīt, ka atkritumos izmet ne vien pārtiku, bet pastarpināti arī naudu. Pētījuma rezultāti ir visai satraucoši - pārtiku atkritumos izmet divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju, visbiežāk dārzeņus un piena produktus, turklātjo turīgāki cilvēki, jo brīvāk viņi izturas pret šo resursu izšķērdēšanu. Mēs pērkam vairāk nekā varam apēst, “apaugam” ar nevajadzīgām lietām, kuras neizmantojam vai lietojam pavisam nedaudz. Pēc kāda laika tās izmetam, lai atbrīvotu vietu jaunām, ne pārāk vajadzīgām mantām, kas atkal klāsies putekļiem. Tas ir apburtais loks, no kura ir jāizlaužas. Tāpat ir nepieciešams sevi radināt pie atkritumu šķirošanas, dodot iespēju izmestajām mantām pārtapt jaunos materiālos un resursos,” uzsver “Clean R” valdes loceklis Guntars Levics.

Ieteikumi, kā ikdienā dzīvot videi draudzīgāk:

1. Samazini pārtikas atkritumus:

  • pirms dodies uz veikalu, sagatavo sarakstu ar pārtikas pirkumiem;
  • plāno maltītes;
  • izmanto ēdiena pārpalikumus jaunu maltīšu pagatavošanai;
  • pareizi uzglabā pārtiku, lai tā iespējami ilgi paliktu svaiga.

2. Šķiro atkritumus, kurus var pārstrādāt jaunos materiālos un resursos:

  • šķiro stiklu, plastmasu, metālu, papīru, tekstilu, elektroierīces un pat būvniecības atkritumus. Izmetot sašķiroto iepakojumu, to saplacini;
  • kompostē virtuves un dārza atkritumus vai izmet tos brūnajā BIO konteinerā. Vienmēr izber BIO atkritumus no maisiņa, kurā tos uzkrāji. BIO atkritumi plastmasas vai papīra maisiņā nav pārstrādājami, un visa šķirošana būs bijusi veltīga.

3. Izvairies no lieka patēriņa un pārtēriņa:

  • lieto vairākkārt izmantojamos iepirkšanās maisiņus, piemēram, auduma maisiņu, kas kalpos ilgi;
  • izvairies no liekiem, otrreiz nepārstrādājamiem iepakojumiem. Izvēlies iepirkties veikalos, kur ir pieejama sverama prece, ko vari iesvērt savā daudzkārt lietojamā trauciņā vai burciņā;
  • ej uz pārtikas veikalu paēdis, jo izsalcis nopirksi pārtiku pārāk lielā apjomā;
  • izvēlies kvalitatīvākas preces, kas kalpos ilgāk;
  • pirms pērc ko jaunu, izvērtē lietoto preču piedāvājumu, jo tā vari pagarināt šo izstrādājumu dzīvi un neveicināt lieku patēriņu.

4. Parūpējies par tīru vidi:

  • ja pastaigas laikā redzi izmētātus atkritumus, savāc tos un nogādā līdz atkritumu tvertnei;
  • ja pamani nelegālus atkritumu izvedējus dabā, ziņo par tiem Vides SOS un pašvaldības policijai;
  • ja būvē, remontē vai jauc nost, šķiro būvniecības atkritumus un nogādā tos pārstrādei.

Atkritumu šķirošana ir ne vien videi ilgtspējīgāka, bet arī palīdz ietaupīt naudu

Šķirojot atkritumus, mēs ietaupām gan naudu, gan dabas resursus, palīdzam radīt jaunu vērtību, esam atbildīgi un saudzējam vidi. Tādi šķirotie atkritumi kā iepakojums, stikls un tekstils tiek savākti un pārstrādāti bez maksas. BIO atkritumu (pārtikas un dārza atkritumu) apsaimniekošanas maksa ir būtiski zemāka nekā nešķirotiem sadzīves atkritumiem, kamēr nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa ar katru gadu pieaug un turpinās pieaugt.

Un, kas īpaši svarīgi - šķirotos atkritumus var pārvērst jaunos materiālos un resursos. No otrreizējām izejvielām gatavo olu iepakojumu kastes, papīra dvieļus, klades, alumīnija, plastmasas un stikla dzērienu iepakojumu. Pārstrādātu plastmasu izmanto siltinājumam biezajās jakās un segās, bet no BIO atkritumiem var iegūt vērtīgu kompostu, gāzi un siltumenerģiju, kas dod iespēju jaunām lietām!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā