Latvija Pasaules talkā stādīs kokus

Šajās brīvdienās jāiestāda kāds koks, jāiesēj egle, varbūt priede, vai jāsavāc kāds maišelis atkritumu – 18. septembrī visā pasaulē tiek organizēta Pasaules talka, angliski World Cleanup Day. Šo paradumu – laiku pa laikam uzkopt savu apkārtējo vidi – pasaulei iemācījušas Baltijas valstis.
Pasaules talkas simboliskā ietalkošana jau notikusi Rīgā pie Māras dīķa. Grupas "Astro'n'out" soliste Māra kopā ar domubiedriem iestādīja vītola ozolu (quercus phellos). Tas būs pirmais šīs ozolu sugas pārstāvis Rīgas parkos. Māras koks ©Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Vieni cilvēki vidi piesārņo, citi pēc viņiem savāc un ar savu svētīgo piemēru pamāca. Tāda ir talkošanas jēga. Latvijā Lielās talkas tradīcija ieviesta 2008. gadā. Atnāk pavasaris - jānomazgā logi, lai ielaistu gaismu, un jānovāc atkritumi, kas redzami aiz loga. Latvija ir salīdzinoši ļoti tīra un zaļa zeme, tomēr arī pie mums atkritumu apsaimniekošana ir problemātiska. Piemēram, mežos sistemātiski tiek izgāzti būvgruži, un iemesls tam ir ārkārtīgi augstās atkritumu nodošanas cenas. Ja par dažiem maišeļiem gružu jāsamaksā pārsimt eiro, ekoloģiskā sirdsapziņa apklust. Un tad tiek meklēti visādi kaktu pakalpojumu sniedzēji, kas problēmu atrisina, ievedot maisus tā dziļāk mežā. Latvijā arī nav uzbūvēta moderna dedzinātava, kurā atkritumi tiktu pārvērsti lietderīgā enerģijā. Tāpēc pārāk daudz atkritumu tiek uzkrāti milzu kaudzēs poligonos. Vai atkal jau - nonāk mežā.

Koks jāpiesaka kartē

Sabiedrība mežam var sniegt vēl labāku aprūpi, tādēļ Latvija Pasaules talkā rīkojas rīkojas atšķirīgi no citām valstīm. Pie mums liels daudzums vidē nonākušo atkritumu tiek savākts jau pavasarī, tāpēc rudenī talkas rīkotāji aicina stādīt kokus. Kustības “Lielā talka” pārstāve Jana Kralliša stāsta, ka Pasaules talkas ideja ir pārņemta no Baltijas valstīm. 2018. gadā tajā piedalījās 180 valstu un vairāk nekā 11 miljoni talkotāju. Tad sekoja pandēmija ar visiem biedrošanās un tātad arī publiskās talkošanas ierobežojumiem. Šogad Pasaules talka notiek atkal, un Latvija šajā dienā aicina: “Iestādi savu laimes koku!” Tādu koku, kas planētu apgādās ar skābekli, nozīmēs ko svarīgu ģimenei un bērniem mācīs mīlēt planētu. Piedaloties akcijā, savu koku stādīšanas vietu ikviens var pieteikt Lielās talkas izvietotajā kartē. Ja kokus plānots stādīt savā privātajā teritorijā, tad saskaņošana nav nepieciešama, ja ir vēlme stādīt kokus pašvaldības vai jebkurā publiskā teritorijā, jāsazinās ar konkrētās pašvaldības talkošanas koordinatoru.

Zaļākai planētai

Koku stādīšanas talkā notiks arī daži lielāki, pašvaldību organizēti pasākumi. Tā laimes koku parks tiks iestādīts Jelgavā. Karte rāda, ka arī Nīcas pagasta Jūrmalciemā sestdien desmitos no rīta iecerēta lielāka talkošana. “Līdzi ņem tikai lāpstu. Koku mēs tev iedosim!” sola tās organizatori.

Kokus stādīt ir lietderīgi, bet, ja kokus stādīt negribas, var vākt atkritumus. To apkārtējā vidē ir gana, un vismaz pāris dienas gadā ir vērts rīkoties atbildīgāk un ziedot savu laiku un enerģiju kopīga labuma vārdā. Tīrākai un zaļākai planētai. Bet tie, kas planētu piesārņo, varbūt ar laiku apkaunēsies un atkritumus nevis vedīs uz mežu, bet laukā no tā. Un vēl kādu koku Pasaules talkā iestādīs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā