Kā pareizi prasīt un saņemt aizdevumu?

Pusotru gadu ne tikai Latvija, bet arī visa pasaule ir bijusi ārkārtas situācijā globālās pandēmijas dēļ. Tomēr dzīve turpinās, ekonomika pamazām atkopjas un cilvēki atgriežas kaut cik normālā ikdienas dzīvē. Tas nozīmē, ka viņiem ir jāuzlabo dzīves apstākļi, jāattīsta bizness, jādomā par izglītību, par savu bērnu nākotni. Un šeit bieži vien nevar iztikt bez aizdevuma. Bet aizdevuma saņemšanai ir jāpieiet ļoti rūpīgi, ar lielu atbildības pakāpi. Jo tu ņem no kāda cita, bet jāatdod tev būs savs.
24.09.2021. Publicitātes materiāls Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Publicitātes foto

“Turklāt vēl nav teikts, ka jums noteikti tiks piešķirts aizdevums. Ir pagājuši tie laiki, kad bankas pašas “skrēja” pēc potenciālā klienta, burtiski lūdzot viņu saņemt aizdevumu," saka Sergejs Maļikovs, kreditēšanas jomas eksperts, West kredit valdes priekšsēdētājs.

Finanšu biznesā viņš darbojas gandrīz trīs gadu desmitus, viņam ir liela pieredze kreditēšanas, vērtspapīru un nekustamā īpašuma tirgos. Publicējam sarunu ar viņu.

Maļikova kungs, vai varat sniegt ieteikumus, kā rīkoties, lai nesaņemtu atteikumu no bankas vai nebanku finanšu uzņēmuma?

Vispirms jums ir reālistiski jāizsver savas finansiālās iespējas - vai spēsiet atmaksāt aizdevumu. Jums jābūt ļoti skaidram priekštatam par savām spējām, jābūt godīgam pret sevi. Ja jūs nonākat pie secinājuma, ka spējat uzņemties parāda saistības, ieskaitot ikmēneša maksājumus par daļu no pamatsummas un procentiem, tad varat vērsties bankā vai nebanku finanšu uzņēmumā. Es iesaku jums noskaņoties uz to, ka potenciālajam aizdevējam ir jāpasaka patiesība un tikai patiesība. Tāpat kā jūsu ārstam. Tas ir būtisks priekšnoteikums, lai saņemtu pozitīvu atbildi no bankas vai cita aizdevēja. Mūsdienu tehnoloģijas, datubāzes, reģistri ļauj bankām un finanšu uzņēmumiem pārbaudīt visu informāciju par jums - es domāju jūsu finansiālo stāvokli, ieskaitot kredītvēsturi, kāda veida parādsaistību esamību, apgrūtinājumus. Ir svarīgi veikt īpašuma novērtējumu, kuru vēlaties iegādāties. Novērtējumu var veikt attiecīgajā nekustamā īpašuma novērtēšanas uzņēmumā vai finanšu uzņēmumā, kurā plānojat pieteikties aizdevumam. Nav jēgas pārvērtēt novērtējumu, jo potenciālais aizdevējs pārbaudīs novērtējuma objektivitāti.

Tātad arī finanšu uzņēmumi rūpīgi pārbauda klientus, ne tikai bankas?

Es teiktu tā, ka finanšu uzņēmumiem ir lielāka rīcības brīvība, tie ir elastīgāki, cenšas iejusties klienta ādā, ātrāk reaģē uz klientu pieprasījumiem un ātrāk izsniedz aizdevumu. Bet tajā pašā laikā tiek veikta potenciālā aizdevuma saņēmēja pārbaude, jo finanšu uzņēmumi nevar atļauties izsniegt apzināti neatmaksājamu aizdevumu. Turklāt pastāv stingras prasības, kas attiecas uz nebanku finanšu sektoru.

Ja cilvēkam ir slikta kredītvēsture vai viņam jau ir bijusi personīga maksātnespēja, vai tad viņam vairs nav iespēju saņemt aizdevumu līdz mūža galam?

Nebanku sektors ir elastīgāks, un tam ir radošāka pieeja. Mēs varam pieņemt pozitīvu lēmumu arī tad, ja klienta pagātnē ne viss ir bijis gludi. Te atkal svarīga ir godīga pieeja, atklātība no klienta puses, kas noteikti veicinās pozitīva lēmuma pieņemšanu.

Šis jautājums, iespējams, tagad jums bieži tiek uzdots. Vai ir vērts ņemt kredītu pandēmijas laikā, lai iegādātos nekustamo īpašumu, uzceltu māju? Vai arī labāk gaidīt mierīgākus laikus?

Pašlaik ir pagājis pusotrs gads kopš pandēmijas sākuma Latvijā, un mums tiek stāstīts par trešā viļņa sākumu, kam acīmredzot sekos ceturtais. Nav zināms, cik vēl tādu viļņu būs. Dzīve turpinās, un mēs redzam, ka nekustamā īpašuma tirgus nesabruka ne pandēmijas sākumā, ne pat laikā, kad visas valstis, ieskaitot Latviju, ieviesa visāda veida ierobežojumus, daļēji paralizējot ekonomiku. Mans ieteikums, kas balstīts uz pieredzi šajā jomā, ir turpināt dzīvot normālā ritmā un, ja rodas nepieciešamība uzlabot savus dzīves apstākļus, tad ierasties bankā vai nebanku iestādē un pieteikties hipotēkai. Tāpat ir arī ar privātā biznesa attīstību. Ja jums ir nepieciešami apgrozāmie līdzekļi, nauda uzņēmuma attīstībai, tā darbības paplašināšanai, tad jums nav jāgaida brīnums - nav jāgaida, kad beigsies pandēmija. Pandēmija varbūt beigsies pēc gada, varbūt pēc diviem vai pieciem gadiem, bet nāciet un ņemiet aizdevumu! Tā tas ir visā civilizētajā pasaulē. Pretējā gadījumā nekāds bizness vienkārši neattīstītos.

Jūs jau minējāt galveno principu, piesakoties kredītam: pateikt patiesību, neko neslēpjot un nenoklusējot. Kādus vēl ieteikumus jūs varat sniegt?

Ja jūs nolemjat ņemt kredītu mājas celtniecībai, tad jums ļoti rūpīgi jāaprēķina tāme. Mana pieredze rāda, ka bieži vien cilvēki aprēķinos neņem vērā visas iespējamās izmaksas un rezultātā kopējās būvniecības izmaksas palielinās vismaz par 20 procentiem. Bet, protams, hipotēku speciālisti jums pateiks, kādi aspekti jāņem vērā, ja neiegādājaties gatavu īpašumu, bet tikai apbūvējamu zemi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā