TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Foto kolāža/F64

Sākusies darbinieku šķirošana Covid-19 dēļ - nevakcinētos bez Covid-19 testa atstādina no darba

Ģirts Ozoliņš/F64

Kaut arī Latvijā vakcinācija joprojām ir brīvprātīga un ar likumu nav noteikta prasība konkrētās nozarēs strādājošajiem obligāti vakcinēties pret Covid-19, atsevišķās darbavietās nevakcinētie vai Covid-19 nepārslimojošie vairs netiek ielaisti, ja vien viņi regulāri neuzrāda negatīvu Covid-19 testu, ko paši ir apmaksājuši.

Viena no šādām darbavietām ir VSIA “Latvijas Nacionālā opera un balets”, kurā no darba tika atstādināti divi darbinieki bez darba algas saglabāšanas, jo viņi nebija vakcinējušies, nebija pārslimojuši Covid-19 un arī nebija ar mieru par savu naudu regulāri veikt Covid-19 testus.

Dace Balode Latvijas Nacionālajā operas un baleta teātrī ar pārtraukumiem par šuvēju ir strādājusi visu mūžu. Šī bija viņas pirmā darbavieta, kurā viņa sāka strādāt pēc skolas, darinot tērpus izrādēm. Kad operas un baleta teātri slēdza kapitālajam remontam, viņa devās strādāt uz ārzemēm. Atgriezusies Latvijā, viņa kādu laiku šuva tērpus Dailes teātrī, tad pārgāja strādāt uz savu pirmo darbavietu - Latvijas Nacionālo operas un baleta teātri.

Pagājušajā pirmdienā, 13. septembrī, Dace pēc atvaļinājuma atgriezās darbā savā darbavietā.

Taču drīz pēc darba sākuma pie viņas atnākusi darbiniece, kas strādā caurlaidē, palūgusi savākt mantas un pēc tam uzreiz atstāt darba telpas. Tik radikālas rīcības iemesls bijis vadības rīkojums, kas paredz atstādināt D. Balodi no darba bez algas saglabāšanas uz trim mēnešiem vai līdz brīdim, kamēr viņa uzrādīs Covid-19 sertifikātu vai negatīvu testu

“Kas man cits atlika - savācu savas mantas un atstāju darbavietu. Saskaņā ar jaunajiem iekšējās kārtības noteikumiem operas teātrī drīkst strādāt tikai vakcinēti, Covid-19 pārslimojuši darbinieki vai arī tādi, kas var uzradīt negatīvu Covid-19 testu. Tests, protams, ir jāveic par savu naudu,” Neatkarīgajai stāsta D. Balode.

Par jauno kārtību darbinieki tikuši informēti iepriekš, taču D. Balode nav spējusi noticēt, ka šāda kārtība tiešām varētu tikt pieņemta, jo Latvijā vakcinācija joprojām ir brīvprātīga. Turklāt šuvēji pat neietilpst to profesiju sarakstā, par kuru obligātu vakcināciju tika spriests. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Sākusies darbinieku šķirošana Covid-19 dēļ - nevakcinētos bez Covid-19 testa atstādina no darba

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā