TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Foto kolāža/F64/LB

Sola totālu autovadītāju kontroli uz Latvijas noslogotākajiem ceļiem

Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Sākot ar nākamo gadu, Latvijā tiek plānots veikt visaptverošu ceļu satiksmes dalībnieku kontroli. Lai noķertu noteikumu pārkāpējus, tiks izmantotas modernās tehnoloģijas, dažādas ierīces, piemēram, fotoradari, sarkanās gaismas radari, kā arī kampaņveidīgas transporta līdzekļu vadītāju pārbaudes uz ceļiem. Kontroles veikšanai būs nepieciešams miljons eiro gadā.

Lai līdz 2050. gadam panāktu, ka ceļu satiksmes negadījumos nav bojāgājušo un smagi ievainoto, jāapzinās, ka būtiski ir arī turpmāk veidot pilnībā drošus, nevis drošākus ceļus; nodrošināt spēcīgu un ilgtspējīgu pārvaldību pār ceļu satiksmes drošību; izveidot un nodrošināt dalītu atbildību par ceļu satiksmes drošību, nosakot atbildīgās institūcijas par konkrētiem rīcības virzieniem, teikts Satiksmes ministrijas izstrādātajā Ceļu satiksmes drošības plānā 2021.-2027. gadam, ko valdība plānojusi skatīt šodienas valdības sēdē.

Viens no plānotajiem pasākumiem ir vērsts uz visaptverošu ceļu satiksmes dalībnieku kontroli, plašāk izmantojot automatizācijas un viedās tehnoloģijas satiksmes kontrolē, tostarp plašāk īstenojot kampaņveidīgas transporta līdzekļu vadītāju pārbaudes, kurās tiktu noteikts, vai vadītāji (tostarp elektroskrejriteņu un velosipēdu vadītāji) nepiedalās ceļu satiksmē alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē, vai vadītāji transporta līdzekļu vadīšanas laikā nelieto mobilās ierīces, vai tiek lietoti bērnu sēdeklīši utt.

Visaptverošas kontroles nodrošināšanai ik gadu būtu vajadzīgs miljons eiro, ko nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumu profilakses un novēršanas budžeta finansējums. (To nodrošina apdrošinātāju iemaksas ceļu satiksmes negadījumu novēršanas pasākumu veikšanai biedrības „Latvijas transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs” kontā.) Visu rakstu var izlasīt šeit:

Sola totālu autovadītāju kontroli uz Latvijas noslogotākajiem ceļiem

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā