"Very Cool Peopl" – ar sapni par 300 koncertiem gadā

Jaunāko laiku latvju tautas ticējums vēsta: ja rudenī notiek “Very Cool People” koncerts vai tiek izdots jauns albums, tad jau tajā pašā vakarā vai nākamajā dienā sāksies valdības izsludinātā pandēmija, “lokdauns”, ierobežojumi vai citas riebeklības.
Ja ideju par 300 koncertiem gadā būtu izteicis jebkurš cits mūziķis, tad to varētu arī vienkārši ierakstīt nerealizējamo sapņu grāmatā, bet, ja to saka grupas “Very Cool People” līderis Elvijs Grafcovs, tad mūziķu sievām (un trombonistei Laurai) ir vērts sākt satraukties par tuvāko nākotni… ©Jānis Škapars

Ievadā minētais, protams, ir joks, taču ar zināmu daļu patiesības: kad pērn 6. novembrī tika pasludināts, ka “draugi, nav labi”, un Latvija uz ilgiem un gariem mēnešiem aizsūtīta izklaides un kultūras dzīves “lokdaunā”, grupa “Very Cool People” kopā ar Aiju Andrejevu vēl mierīgi spēlēja Valmierā. Savukārt iepriekšējā piektdienā, 8. oktobrī, kad valdība pēc savas sēdes nolasīja garumgaro sarakstu ar dažādiem ierobežojumiem, “VCP” kopā ar draugiem, paziņām un viesiem VEF Kultūras pilī skaļi un atraktīvi svinēja sava pēc skaita astotā albuma ar ne mazāk garumgaru nosaukumu “50 Years of Influence + 30 Years of Cool Equals 13 Years of Music Hooliganism” klajā nākšanu. Šajā albumā ir instrumentālā oriģinālmūzika, kurā “džezs savijas ar klasisko mūziku, Balkānu mūzika ar metālu, “surf” mūzika ar fanku un soulu, bet kormūzika ar klezmeru un citu Latvijā dzīvojošu tautu muzikālo mantojumu”.

Pašlaik “VCP” savā uzvedībā pilnīgi noteikti ir pati dauzonīgākā grupa Latvijā, no kuras un it īpaši tās līdera Elvija Grafcova mūždien var gaidīt kādus “podus”, savukārt nopietnību - gandrīz nemaz. Šī iemesla dēļ tieši Elvijam pēc albuma klajā nākšanas gribējās uzdot daudzu masu mediju topa jautājumu - kā jūties? “Fantastiski [jūtos], ir atkal kaut kas jauns,” uz sekundi nopietnību spēj noturēt ģitārists. “Nē, nu patiesībā tiešām baigi “kruti” jūtos, jo ļoti gribējām šo “albīti” izdot. Plānots gan bija to izdot jau pavasarī, bet tas vairāk ir domāts ārzemēm - daudz braukājam pa Balkāniem un šo reģionu. Saistībā ar to, ka [pandēmijas dēļ] tāpat nekur nevaram aizbraukt uzspēlēt, nebija arī lielas jēgas steigties ar tā ārā laišanu. Toties mums pa to laiku sanāca sataisīt daudz video!” Tas ir fakts - “VCP” gribēja izdot video pilnīgi visiem albumā iekļautajiem gabaliem, taču beigās aprobežojās “tikai” ar pusi - septiņiem. Tos noteikti ir vērts noskatīties, jo šie klipi ir kā mazas, humorīgas īsfilmiņas.

Savukārt mūždien aktīvi apkārt koncertējošo “VCP” mājaslapā šobrīd koncertu ziņā rēgojas gluži vai neticamais ieraksts “no upcoming concerts or festival”, tas ir, ka tuvākajā laikā uzstāšanās nav paredzētas. “Tāds tas ir tāpēc, ka es neesmu izdarījis mājas darbu un atjaunojis šo sarakstu,” smejas Elvijs. “Šeit mums [koncertu ziņā] nekas nedraud, bet citās valstīs koncerti jau ir izsludināti, pilsētās ir izvietotas reklāmas, un ierakstam mājaslapā vairs nav izšķirošas nozīmes.” Tuvākais nopietnais pasākums ir Budapeštā notiekošā starptautiskā mūzikas konference un “showcase” festivāls “BUSH”, kura galvenā auditorija ir Centrāleiropa - Čehija, Polija, Ungārija, Rumānija, Serbija utt. “Mēs uz to braukājam jau no 2017. gada, bet šogad brauksim arī spēlēt. Tas mums ir ļoti svarīgi - labi sevi tur parādīt, lai varam turpināt apgūt Balkānu reģionu. Pagājušajā gadā negribējām tur spēlēt, jo “Pa apli” vairāk ir domāta latviešu programma, savukārt jaunais albums ir tieši tas, ko vēlamies tur atrādīt.”

Neskatoties uz smago situāciju ar koncertdzīvi Latvijā, “VCP” šogad bija manāmi daudzviet, no festivāliem līdz koncertiem amplitūdā no Fontēna valstības Pāvilostā līdz “Raiņa rezidencei” pie Vitrupes. “Šogad esam nospēlējuši kādus 20-30 koncertus, arī 2020. gads nemaz nebija tik slikts - tāpat pamanījāmies nospēlēt kādus 20 koncertus. Sākot no 2017. gada, koncertējām aizvien vairāk un vairāk, rekords mums bija ap 60 koncertiem, un 2020. gadā cerējām nospēlēt vismaz 90 koncertus, jo man ir sapnis uztaisīt tūri ar 200-300 koncertiem gadā - gribētos sev uzlikt tādu pārbaudījumu. Intervijās ar dažādiem slaveniem mūziķiem dzirdu, ka daudziem bijis kāds gads vai divi ar 300 “končiem” - tā ir tāda pieredze, ko citādi neiegūt! “Šķiet, “ZZ Top” reiz gadā bija 330 koncerti, tad man likās - wow, kā tas ir iespējams?! Man liekas, ka tas būtu gan cilvēcisks, gan morāls, gan arī fizisks pārbaudījums,” sajūsminās Elvijs Grafcovs. Uz apskatnieka iebildi, ka šāda mērķa sasniegšanai astoņu mūziķu lielo “VCP” sastāvu vajadzētu papildināt līdz vismaz 24, lai tūres laikā varētu notikt maiņas kā hokejā, grupas līderis nopietni (nopietni!) atbild: “Nē, kad aiziet šādi lielie skaitļi, tur jau vairs nekādas maiņas nav iespējamas un nav arī laika tās veikt.“

Ir vēl kāds ticējums, kas saistās ar “VCP”: ja šī grupa izdod albumu, tas nozīmē, ka jau ir ierakstīts nākamais. Arī “50 Years of Influence…” prezentācijā Elvijs ieminējās, ka notiekot ieraksti kopā ar jauno talantu, džeza aprindās sevi jau teicami pierādījušo Paulu Saiju. Pati dziedātāja apskatniekam šo informāciju apstiprināja, vien nezināja teikt, vai viņa tiešām būs vienīgā dziedātāja “VCP” jaunajā albumā, jo “no Elvija visu ko var sagaidīt”. “Nē, lielākoties tas tiks ierakstīts tikai ar Paulu, varbūt būs vēl kāda instrumentālā [kompozīcija]. Iesākumā prātojām turpināt šādā pašā stilā, tomēr tagad domāju, ka atgriezīsimies pie soula un fanka,” prāto Elvijs. “Mēs Pauliņu kaut kādā ziņā esam izaudzinājuši, jo ņēmām viņu līdzi uz visiem lielajiem festivāliem jau no mūzikas vidusskolas otrā kursa. Baigais prieks par viņu, viņa ir malacis! Lielisks mākslinieks un tajā pašā laikā arī lielisks cilvēks, ar kuru ir ļoti viegli saprasties un kas arī pati ļoti viegli uztver visu, kas notiek apkārt. Izaugusi kā mūziķe, turklāt atzīmējama arī kā cilvēks, kuram darbojas abas smadzeņu puslodes. Es nesaku, ka Latvijas šovbiznesā tādu nav - tādi ir! -, taču man prieks, ka arī no man pazīstamajiem jaunajiem cilvēkiem ir kāds, kurš tik ļoti stingri ar abām kājām turas uz zemes.”

Pagaidām Elvijs ir sev netipiski piesardzīgs, runājot par topošo albumu. “Šogad laidīsim apkārt ar “50 Years of Influence…” programmu, 2022. gada sākumā varētu parādīties kaut kas arī no jaunās programmas, bet vispār tā ir iecerēta uz nākamā gada rudeni. Skatīsimies, kā mums ies, kā viss saliksies. Ja par šo un arī iepriekšējo albumu mums viss bija absolūti skaidrs, tad šobrīd pašreizējā situācijā ir grūti nospraust konkrētu mērķi. Tagad mūsu lielākais akcents likts uz to, lai līdz galam iekarotu Balkānus.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā