TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

5.lapa

Nepotētajiem jāļauj pandēmiju pārlaist atvaļinājumos

Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Protestēt pie Saeimas ceturtdien atnāca nepotētie ugunsdzēsēji, taču arī citās iekšlietu resora nozarēs līdz pat 30% darbinieku šobrīd nav potēti - robežsargi, policisti, ieslodzījuma vietu darbinieki. Valdība nolēmusi, ka labāk viņus visus 15. novembrī izmest no darba nekā meklēt individuālus risinājumus pandēmijas pārlaišanai. Neatkarīgās rīcībā ir vairākas liecības, ka jau šobrīd nepakļāvīgie darbinieki tiek gatavoti atlaišanai.

Daudzi juristi uzskata, ka tas ir kļūdains un, iespējams, pat pretlikumīgs lēmums. Runa ir par 9. oktobrī pieņemto Ministru kabineta rīkojumu Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”. Tā 5.3. punkts noteic: “Valsts un pašvaldību institūciju (tai skaitā kapitālsabiedrību) darbinieki un amatpersonas no 2021. gada 15. novembra savus darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.” Tātad vairs nekādas testēšanās, nekādas attālinātās strādāšanas.

Vai nu ir sertifikāts un darbs, vai arī nav sertifikāta un nav darba. Laika domāt maz. Atlicis viens mēnesis. To var dēvēt par šantāžu un iebiedēšanu no valdības puses. Pirmajā šantažējamo rindā ir iestāžu priekšnieki, kurus no darba izmetīs, ja viņi nespēs nodrošināt iestādes darba nepārtrauktību, bet nākamajā rindā ir nevakcinētie darbinieki, kuriem jau pašlaik tiek draudēts ar atlaišanu, ja nepakļausies vakcinācijas pavēlei. Teorētiski vakcinācija pret kovidu valstī nav obligāta, bet praksē ir, jo nekā citādi pie sertifikāta tikt nevar kā tikai vakcinējoties. Vēl, protams, ir iespēja - saslimt, un sludinājumu portālos patiešām tiek piedāvāti arī aplipināšanas pakalpojumi, tomēr šo nevajadzētu uzskatīt par saprātīgu metodi darba saglabāšanai.

Ceturtdien, kamēr ugunsdzēsēji un citi viņiem piebiedrojušies piespiedu vakcinācijas pretinieki mītiņoja pie Saeimas, mazāk publiskā sanāksmē pulcējās Latvijas Juristu apvienības biedri, tostarp dažu ar iekšlietu resoru saistītu biedrību vadītāji, mācībspēki, juristi, dažādu dienestu pārstāvji. Viņi sprieda par to, kā iziet no šīs situācijas ar iespējami mazāku kaitējumu nevakcinēto cilvēku interesēm. Neatkarīgajai bija iespēja šajā sanāksmē piedalīties klausītāja statusā. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Nepotētajiem jāļauj pandēmiju pārlaist atvaļinājumos

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā