TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©F64

Lokdaunu kontrolēs arī antivakseri

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Saistībā ar Latvijas sabiedrībai gaidāmajām četrām paralīzes nedēļām izveidojusies paradoksāla situācija: stingrā lokdauna ierobežojumus, tostarp uzņēmējdarbības pārtraukšanu un iedzīvotāju mājsēdi pēc pulksten astoņiem vakarā, kontrolēs iekšlietu resora darbinieki, kas paši lielā skaitā nav vakcinēti.

Pašlaik aptuveni ceturtā daļa policistu, robežsargu, cietumsargu un ugunsdzēsēju nav vakcinēti. 9. oktobrī pieņemtais valdības rīkojums Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” paredz, ka viņi par nevakcinēšanos jāsoda, proti, jāizmet no darba: “Valsts un pašvaldību institūciju (tai skaitā kapitālsabiedrību) darbinieki un amatpersonas no 2021. gada 15. novembra savus darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.” Juristu vidū turpinās diskusijas, vai šāds sods ir adekvāts un likumīgs, jo Darba likumā par vakcīnu vai kādu citu substanču obligātu lietošanu nekas nav teikts. Taču līdz 15. novembrim šie nevakcinētie darbinieki joprojām būs dienestā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pēc pirmdienas Krīzes vadības padomes sēdes prognozēja, ka lokdauna kontroles pasākumiem vajadzētu pietikt ar iekšlietu nozares spēkiem. Un, ja armija netiks iesaistīta, tas nozīmē, ka iedzīvotāju kontrolē tiks iesaistīti visi iekšlietu darbinieki - arī nevakcinētie. Jo līdz 15. novembrim, kas sakrīt arī ar lokdauna beigām, viņus nav pamata nepielaist pie darba. Ministrija gan skaidro, ka “iekšlietu dienestu darbs šobrīd tiek organizēts tā, lai jaunie noteikumi netraucētu dienestu funkciju izpildi un amatos, kuros nepieciešams ciešs kontakts ar cilvēkiem, strādātu vakcinēti darbinieki. Drošības un glābšanas dienestu darbiniekiem, kuri sākuši vakcinācijas procesu, bet nav to pabeiguši, Covid-19 testi šobrīd tiek nodrošināti valsts apmaksātas rutīnas skrīninga testēšanas ietvaros.”

Tiem darbiniekiem, kuri pārliecības vai citu kontrindikāciju dēļ atsakās vakcinēties, par regulāro testēšanos jāmaksā pašiem. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Lokdaunu kontrolēs arī antivakseri

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā