2021. gada oktobrī katrs trešais pieaugušais latvietis vismaz reizi mēnesī lasīja Neatkarīgo!

Šodien aprit tieši pusotrs gads, kopš Neatkarīgā sāka iznākt digitālajā formātā. No 2020. gada 12. februāra līdz 14. aprīlim Latvijas pētījumu kompānija ar vairāk nekā 25 gadu pieredzi “Kantar” veica Nacionālā preses auditorijas pētījuma pavasara posma aptauju.
©“Google Analytics”

Visā Latvijā tika aptaujāti 3000 pastāvīgie Latvijas iedzīvotāji vecumā no 16 līdz 74 gadiem. Atbilstoši “Kantar” mērījumiem, 2020. gada pavasarī Neatkarīgās nedēļas auditorija (to lasītāju skaits, kuri bija lasījuši vienu no pēdējiem sešiem numuriem) bija 51 tūkstotis.

Tobrīd Neatkarīgā atpalika no galvenajiem konkurentiem - no laikrakstiem “Diena” un “Latvijas Avīze”, katram no šiem izdevumiem 2020. GADA PAVASARĪ nedēļas auditorija bija aptuveno 100 tūkstoši lasītāju. “Kantar” aptauja notika neilgi pirms tam, kad Neatkarīgā pārgāja uz digitālo formātu. Maija beigās nu jau Neatkarīgās digitālā laikraksta nedēļas auditorija (unikālo lietotāju skaits, kuri vismaz vienu reizi nedēļas laikā apmeklēja Neatkarīgo) bija starp 50 un 60 tūkstošiem. Protams, ir jāpiezīmē, ka nevar likt vienlīdzības zīmi starp unikālo lietotāju skaitu un lasītāju skaitu. Lasītājs, kurš internetu lieto divās ierīcēs - mājās datorā, bet ārpus mājas mobilajā ierīcē, tiks uzskaitīts kā divi unikāli lietotāji. Interneta statistikā uzskaitītais unikālo lietotāju skaits ir nedaudz lielāks par kopējo lasītāju skaitu. Tomēr jebkurā gadījumā, pārejot uz digitālo formātu, Neatkarīgajai izdevās saglabāt lielāko daļu no savas lasītāju auditorijas. Pēc pusgada - 2020. gada oktobra beigās - Neatkarīgās unikālo lietotāju skaits pieauga līdz 70 tūkstošiem, bet 2021. gada maijā tas sasniedza 80 tūkstošus un turpināja palielināties. Šā gada oktobra otrajā pusē Neatkarīgās unikālo lietotāju skaits jau bija robežās starp 160 un 180 tūkstošiem.

Pusotra gada laikā Neatkarīgā trīskāršoja savu lasītāju skaitu. Līdzīgus rezultātus rāda arī uzņēmumi, kuri veic neatkarīgus interneta plūsmas mērījumus. Atbilstoši “Google Analytics” mērījumiem, 2020. gada maijā Neatkarīgās viena mēneša unikālo lietotāju skaits bija 170 tūkstoši, savukārt šā gada oktobrī tas sasniedza jau 423 tūkstošus. Tā kā Latvijā vismaz trešdaļa lasītāju lasa galvenokārt krievu valodā, no tā izriet, ka 2021. gada oktobrī katrs trešais pieaugušais latvietis vismaz reizi mēnesī lasīja Neatkarīgo!

Pirms pusotra gada ļoti daudzi gan Neatkarīgās žurnālisti, gan lasītāji atteikšanos no papīra izdevuma uztvēra kā dziļi traģisku pārmaiņu. Daži mūsu kolēģi atteicās turpināt darbu digitālajā izdevumā. Tomēr kaut kā beigas vienmēr ir kaut kā cita sākums. Kad vienas durvis aizveras, tad parasti var atvērt citas. Neatkarīgajai pusotra gada laikā digitālajā formātā ir izdevies sasniegt tikpat lielu lasītāju auditoriju, kāda Neatkarīgajai bija 20. gadsimta deviņdesmito gadu sākumā, kad papīra varianta tirāža pārsniedza 100 000 eksemplāru.

Paldies visiem darbiniekiem un sadarbības partneriem, kas mūs atbalstīja pārejas laikā, bet vislielākais paldies Neatkarīgās uzticamajiem lasītājiem. Tieši jums mēs veidojam Neatkarīgo.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā