TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Foto kolāža

Lūdzu, nemānieties ar kovida cipariem!

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Viens no svarīgākajiem vakcinācijas reklāmas kampaņas ieročiem ir statistika, savukārt tās radoša jeb manipulatīva izmantošana ļauj reklamēt tēzes, kas izdevīgas attiecīgajā brīdī,” raksta Agņeška Golaņska-Baulta Polijas izdevumā “Do Rzeczy”, Nr. 43, 2021.

“Masveida vakcinācija pret Covid-19 kļuvusi Polijā, tāpat kā lielākajā daļā rietumvalstu, par galveno vai pat vienīgo cīņas ar vīrusu stratēģiju. Iespējami lielāka daudzuma iedzīvotāju pārliecināšana vakcinēties ne vienmēr sasniedz gaidītos rezultātus, tādēļ pie varas esošie ķeras pie arvien jaunām metodēm, kuru mērķis ir “iedrošināt” neizlēmīgos vai vienkārši piespiest tos, kuri kategoriski atsakās ļaut sev ievadīt pretkovida preparātu.”

Un vēl šajā pašā rakstā: “Tajā pašā laikā reti kurš pievērš uzmanību faktam, ka viens no svarīgākajiem vakcinācijas propagandas ieročiem ir statistika, bet tās radoša vai manipulatīva izmantošana ļauj propagandēt tēzes, kas izdevīgas katram attiecīgajam brīdim. Pats par sevi saprotams, ka stāsts, ar kuru jau mēnešiem mūs baro Veselības ministrija un tās ierēdņi, ir vakcīnu augstā efektivitāte, kas, mediju izklāstā, sasniedz bezmaz 100 procentus. Tomēr manipulācijas ar datiem tik plats un sarežģīts pavediens, ka šajā rakstā pievērsīšos tikai vienam ministra Ņedzeļska un viņa darbinieku veidotās ikdienas propagandas elementam.

Jau vairākas nedēļas Veselības ministrijas “Facebook” profilā katru piektdienu tiek ievietota informācija par inficēto skaitu, mirušo skaitu un vakcinēto procentu abos šajos datos. Balstoties uz šiem ierakstiem, 20. septembrī veselības ministrs Adams Ņedzeļskis apgalvoja: “Vakcinēto proporcija starp jaunajiem inficētajiem ir 0,9 procenti, citiem vārdiem, 99,1 procents jauno inficēto ir nevakcinētie… Līdzīga sakarība ir attiecībā uz nāves gadījumiem: procentuāli to personu, kuras ir vakcinējušās un mirušas no Covid-19, daļa ir 1,8 jeb 98 procenti nāves gadījumu kopš janvāra ir nevakcinētas personas.” Visu rakstu var izlasīt šeit:

Lūdzu, nemānieties ar kovida cipariem!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā