Ramona Petraviča: Nav tā, ka es izlieku sevi apjūsmot, tas ir par sievietēm, par iedvesmu, par spēku

Pēc 13.Saeimas vēlēšanām strauji izirstot un zaudējot popularitāti, politiskā partija “KPV LV”, kas nu pazīstama ar citu nosaukumu, drīz vien zaudēja arī vietu valdošajā koalīcijā.
©Oksana Džadana/ F64

Daži, kas izstājās no organizācijas, savu nākotni politikā cenšas kaldināt, veidojot jaunas partijas. Citi, palikuši uzticīgi vecajiem ideāliem.

Viena no tiem ir bijusī Labklājības ministre Ramona Petraviča, kas pandēmijas laikā pievērsa sev uzmanību iestājoties pret dažām profesijām noteikto obligāto vakcinēšanos un vakcinācijas procesā sabiedrībai atklājot, viņasprāt, valdības un Veselības ministrijas pietiekami neizskaidrotus pandēmijas aspektus.

Pēc 13. Saeimas sasaukuma pilnvaru termiņa beigām viņa apņēmusies turpināt būt sociāli aktīva un pievērsties sieviešu tiesību aizsardzībai. Lai jau laikus sabiedrībā ieskandinātu šo savu nākotnes darbības virzienu, viņa piekritusi žurnāla “Klubs” aicinājumam piedalīties intīmā foto sesijā. Līdz šim kam tādam neviena Saeimas deputāte nav piekritusi.

Jūs esat pirmā Saeimas deputāte, kas piedalījusies šāda veida publiskā fotosesijā. Cik ilgs laiks Jums bija nepieciešams, lai piekristu žurnāla piedāvājumam?

Žurnāls mani uzrunāja jūlija sākumā. Protams, man bija nepieciešams laiks, lai to pārdomātu, jo tomēr sensitīva tēma. Mēs vienojāmies, ka tas varētu notikt uz rudens pusi.

Kāda tam bija motivācija, apzinoties, ka Jūsu amata dēļ liela daļa sabiedrības un visticamāk arī vēlētāju nesapratīs Jūs un kritizēs?

Tas vīriešiem liek paskatīties uz sievietēm savādāk un dot iedvesmas spēku arī citām sievietēm, apzināties, ka sieviete arī pēc 50 ir tikai sieviete. Tas iedvesmo tās sievietes kam ģimenē dominējošā loma ir vīrietim, kur sievietes pakļauta ir pakļauta viņa ietekmei.

Es esmu publiska persona, bet tāda pati sieviete, kā jebkura cita. Tikai šoreiz drosmīgāka, parādot, ka politiķe nav tikai vecmāmiņa vai pelēka pelīte aiz vīriešu mugurām.

Protams, zināju, kas ir žurnāls “Klubs” un man likās , ka man ir ko teikt. Tas ir stāsts par uzdrīkstēšanos, nevis tikai foto sesija. Arī intervijas vēstījums ir par politiku, politiķu vīrieši attieksmi, nodošanu un uzskatīšanu, ka tā ir norma.

Ar iespējamo Saeimas kolēģu - deputāšu reakciju rēķinājāties un vai jau esat to izjutusi? Atbalsts, kritika?

Politiķe arī ir sieviete. Godīgi jāsaka, saņemu ļoti daudz atbalsta vēstules. Tās raksta gan sievietes, gan vīrieši. Arī jauni vīrieši, viņi novērtē to uzdrīkstēšanos. Nepiedienīgu piezīmju ir daudz mazāk nekā atbalsts. Man prieks - izskatās, ka sabiedrībā varētu tikt izskausts seksisms.

Piemēram, skatoties sievietes tēlus Leonardo da Vinči gleznās, to skaistumu apbrīno ikviens. Šķirstot žurnālu neviens neaizklāj acis, ja ierauga puskailu sievieti. Tā pati Horvātijas prezidente - viņai ir bildes peldkostīmos, viņa iedvesmo sievietes. Viņas ir sajūsmā par prezidentes figūru viņas vecumā un to, ka nebaidās to parādīt.

Tas ir arī tāds protests pastāvošajai kārtībai. Latvijā ir tūkstošiem sieviešu pāri 40, 50, 60 un 70 gadu vecumam. Un viņas var būt veiksmīgas karjeras sievietes, ar stabilām ģimenēm, kas prot sevi pasniegt. Dzīve pēc 40 nebeidzas, tā bija tikai padomju laikā.

Vai grasāties piedalīties arī 14. Saeimas vēlēšanās un, ja tā, vai nebaidāties, ka šī publicitāte kaitēs Jūsu izredzēm tapt ievēlētai?

Es tiešām nebaidos, jo tas ir cits stāsts. Ir jāatšķir kas ir kas. Manas joms kur es tālāk varu veiksmīgi strādāt ir sociālā politika un sieviešu tiesību aizstāvēšana, cīņa par vienlīdzīgām tiesībām.

Man ir prieks, ka vīrieši sāk savādāk skatīties uz sievietēm un skaistums tas nav lāsts, tā ir dāvana.

Protams, par to sesiju ilgi runās, bet es jau ministrijā runāju par to, kā palīdzēt sievietēm, tā ir tēma, kas tiek turpināta arī šajā foto sesijā un intervijā, tikai šoreiz savādākā rakursā.

Un, protams, šādiem gadījumiem klasiskais jautājums. Ko par šo projektu teica Jūsu dzīvesbiedrs un bērni?

Ģimene ir mans spēka avots. Es vienmēr ticu savam ģimenes atbalstam, to arī saņemu. Ar meitām pārrunāju šo jautājumu, arī fotogrāfijas iepriekš parādīju. Ģimene mani atbalsta, viņi zina manu protestētājas raksturu, viņi zina manus mērķus. Nav tā, ka es izlieku sevi apjūsmot, tas ir par sievietēm, par iedvesmu, par spēku.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā