Viesturs Kairišs: Mums nav izvēles, ir jādeg

Teātra mākslas reformatora Eduarda Smiļģa 135. dzimšanas dienā Dailes teātrī tika apbalvoti aizvadītās teātra sezonas izcilākie iestudējumi un individuālie sniegumi, un šogad «Spēlmaņu naktī» triumfu piedzīvoja Dailes teātra iestudējums «Smiļģis» Viestura Kairiša režijā.
SMIĻĢIS VAKCINĒTOS. Izrādes «Smiļģis» kontekstā tās režisors Viesturs Kairišs aizdomājies, vai Smiļģis vakcinētos. «Man liekas, ka viņš, visticamāk, būtu skeptisks, pat vairāk – viņš būtu antivakseris, bet – viņš vakcinētos, jo viņa devīze bija: «Dzīvi mēs varam dzīvot tikai divos veidos – tā ir vai nu trūdēšana, vai degšana»…» ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Aizvadītā teātra sezona, kas sākās 2020. gada septembrī un noslēdzās 2021. gada septembrī, tika nosaukta par «force majeure» sezonu, un šoreiz nebija balvu kategoriju un nominantu, tādējādi «Spēlmaņu nakts» ceremonija nebalstījās konkurences intrigā, bet gan radošas veiksmes stāstos par teātriem un skatuves māksliniekiem.

«Spēlmaņu nakts» 2020./2021. gada sezonas konkursa izrādes vērtēja žūrija piecu cilvēku sastāvā: Zane Radzobe (teātra kritiķe un zinātniece, žūrijas priekšsēdētāja), Edīte Tišheizere (teātra kritiķe un zinātniece), Juta Ance Ķirķis (teātra kritiķe), Undīne Adamaite (teātra kritiķe un kultūras žurnāliste) un Gundega Saulīte (teātra kritiķe).

Katra izrāde kā pēdējā

«Šis ir brīnišķīgs vakars, neskatoties ne uz ko, un skaists man šis mirklis, kādu dzīvē nav nemaz tik daudz. Mirklis, kura dēļ laikam ir vērts,» saņemot «Spēlmaņu nakts» balvu par Rutes Vulfas lomu izrādē «Ārsts», teica Dailes teātra aktrise Vita Vārpiņa. «Man šogad bija ļoti maz izrāžu, tāpat kā mums visiem, un tas, ko laikam esmu iemācījusies - spēlēt katru izrādi kā pēdējo. Jo mēs patiešām nezinām, kas būs rīt. Un otrs - prast priecāties par mirkli, kas tev ir dots, un novērtēt to. Un, ticiet man, es patiešām šovakar šo mirkli protu novērtēt,» viņa uzsvēra. «Un starp tiem daudzajiem paldies, kas man šovakar būtu jāsaka, jo šādas balvas mēs nenopelnām tikai saviem spēkiem, vislielākais paldies ir manam, Dailes, teātrim un maniem vecākiem.»

Dzirdēt un mīlēt aktieri

Režisors Dmitrijs Petrenko «Spēlmaņu nakts» balvu saņēma par procesuālu domāšanu repertuāra veidošanā un darbā ar aktieriem, kas ļauj izkāpt no komforta zonas un apgūt vēl nezināmas profesionālās teritorijas, tādējādi pulējot un asinot aktieru profesionālos ieročus.

«Paldies žūrijai, jūtos ļoti pagodināts. Milzīgs paldies manai ģimenei un draugiem, kuri mani ļoti mīl, un milzīgs paldies visai manai komandai, bez kuras es nevarētu strādāt un domāt - Mašeņkai Ulmanei [scenogrāfei Marijai Ulmanei], Baibai Litiņai, Justīnei Kļavai, Rasai Bugavičutei-Pēcei, Zandai Borgai un Ievai Niedrei. Paldies, ka varam būt kopā!» režisors bija no sirds pateicīgs. Milzīgu paldies viņš teica arī savam pedagogam, režisoram Mihailam Gruzdovam. «Viņš man iemācīja ļoti svarīgu lietu - dzirdēt un mīlēt aktieri. Un paldies visiem aktieriem, ar kuriem esmu strādājis. Par to, ka jūs katru reizi palīdzat izstāstīt kaut ko man ļoti svarīgu par sevi, kaut arī stāsts varbūt vienmēr ir viens un tas pats - par to, cik ārkārtīgi grūti ir mainīties. Paldies Dailes teātra aktieriem, ka man bija šī brīnišķīgā iespēja būt jums blakus un mācīties. Paldies Daugavpils teātra aktieriem, jūs esat milzīgs spēks. Un, protams, paldies Liepājas teātra aktierim, kopā ar jums mēģinājuma zālē jūtos ļoti laimīgs un drošs. Un ļoti simboliski, ka tieši no šodienas Liepājas teātris ir kļuvis par manām mājām, par ko esmu ļoti, ļoti priecīgs,» saņēmis «Spēlmaņu nakts» balvu, teica Dmitrijs Petrenko. «Un visbeidzot es gribu pateikt paldies tiem cilvēkiem, kuri man liek un palīdz mainīties - tie ir mani studenti, Liepājas universitātes aktieru kurss. Paldies jums, šī balva ir arī jūsu!»

Nevar piespiest iet citu ceļu

«Ja mākslinieks ir cilvēks, kurš ir uzticīgs savai misijai, savai mākslai, tad tas, ko saucam par reālo dzīvi un ikdienu, nevar viņu piespiest iet pa citu ceļu,» ierakstā no savām mājām Liepājā «Spēlmaņu nakts» skatītājus uzrunāja komponists Imants Kalniņš. Viņš šogad saņēma «Spēlmaņu nakts» balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā.

«Nekad neesmu rēķinājies ar tādu lietu kā cenzūra vai ārpus manis pastāvošiem šķēršļiem. Gluži otrādi - jebkura sabiedrība, jebkura iekārta ir spiesta rēķināties ar māksliniekiem. Sabiedrība jau aug uz kultūras pamata - kāda ir sabiedrības kultūra, tāda ir pati sabiedrība. Un tos dzirnakmeņus jeb tos granītakmeņus, kas ielikti Latvijas kultūrā, nevarēs tik viegli izkustināt,» viņš ir pārliecināts.

Komponists domā, ka mūzika un teātris, šīs divas mākslas īstenībā ir dvīņumāsas. «Jo abas šīs mākslas pastāv laikā - tikai tajā laikā, kamēr tās notiek. Kad tās nenotiek, tās nav vispār. Un fenomenāli ir tas, ka būtībā šīs abas mākslas ir ilūzija, jo šīs abas mākslas rāda mums pasauli, kuras nav. Bet fantastiskākais ir tas, ka mēs noticam, ka tā ir…»

Vai nu trūdēšana, vai degšana

Pavisam šogad tika pasniegtas 13 «skatuves naglas», un «Spēlmaņu nakts» 2020./2021. gada sezonas vislielāko «naglu» jeb «Grand Prix» saņēma Dailes teātra izrāde «Smiļģis», ko iestudējis režisors Viesturs Kairišs.

«Paldies žūrijai, tas tiešām ir ļoti augsts mūsu darba novērtējums. Man liekas, ka šodien, apzinoties kultūras lomu sabiedrībā, mums ir jārunā par būtisko. Šīs izrādes kontekstā es jau aizdomājos, vai Smiļģis vakcinētos… Man liekas, ka viņš, visticamāk, būtu skeptisks. Pat vairāk - viņš būtu antivakseris, bet - viņš vakcinētos, jo viņa devīze bija: «Dzīvi mēs varam dzīvot tikai divos veidos - tā ir vai nu trūdēšana, vai degšana.» Mums nav izvēles, mums ir jādeg,» viņš uzskata.

«Sabiedrībā valda nepareizi priekšstati, ka mēs, vakcinētie, atgrūžam tos, kuri nav vakcinējušies, bet tā tas nav. Es kā Dailes teātra mākslinieciskais direktors saku, ka mums izrādēs ir tukša katra otrā rinda, un aktieri tajās redz jūs, cilvēkus, kuri vēl ir padevušies savām bailēm, neizpratnei vai varbūt tic kādiem viltus praviešiem. Bet mēs taču saprotam, ka kiberkara apstākļos, globālās sasilšanas draudos šī ir tik maza sērga, mums tā ir kopā jāpārvar! Tāpēc mēs, teātra cilvēki, jūs gaidām Dailes teātrī, mēs gribam jums palīdzēt, mēs gribam ar jums runāt, mēs esam kopā ar jums, un tas ir pats svarīgākais. Un, ja arī šodien daži ierobežojumi mūs šķir, mēģiniet spert to pēdējo soli,» aicina Viesturs Kairišs, paužot pateicību Smiļģim, kurš jau sen definējis, kas katram cilvēkam zemes virsū ir jādara. Jānodarbojas ar teātri.

Balvu pasniegšanas ceremonijas idejas autori: Ojārs Rubenis un Laura Groza, režisore - Laura Groza, scenārija autors - Mārtiņš Meiers, scenogrāfs - Mārtiņš Vilkārsis, muzikālais vadītājs - Juris Vaivods, video mākslinieks: -8, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa, gaismu mākslinieks - Oskars Pauliņš, producente - Asnate Siliņa.

Gada balva Latvijas teātrī «Spēlmaņu nakts» tiek organizēta ar Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu un šogad notika jau 28. reizi.

Foto galerijā - «Spēlmaņu nakts» balvas 2020./2021. gada sezonas laureāti.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā