TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Foto kolāža/F64

Sabīne Ulberte: Kovida uzvaras gājiens nelielai daļai sabiedrības ļauj brangi pelnīt. Pirmām kārtām - farmācijas milžiem

Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Mana pirmā profesija ir medicīnas māsa, un, kad uzzināju, ka slimnīcās darbam ar kovidslimniekiem nepieciešami palīgspēki, es brīvprātīgi pieteicos strādāt Austrumu slimnīcas kovidnodaļā. Iegūtā pieredze ļauj secināt, ka liela daļa pacientu var ārstēties mājās, saņemot adekvātu terapiju. Bet viņi to nesaņem,” teic Latvijas skaistumkopšanas speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Sabīne Ulberte.

Sabīne Ulberte: Vairāk nekā pirms gada manis pārstāvētā nozare tika ierauta nopietnā krīzē, kas ietekmēja dzīvi tūkstošiem cilvēku - faktiski atstājot bez darba un jebkādiem ienākumiem. Negatīvu attieksmi pret skaistumkopšanas nozarē strādājošajiem speciālistiem - un tās lielākoties ir sievietes, kuras nereti uztur ģimenes, bērnus un vecvecākus, - mēs saņēmām ne tikai no valdības, bet daļēji arī no sabiedrības.

Nozares slēgšana tika aizbildināta ar rūpēm par sabiedrību, ar cīņu pret kovidinficēšanās riskiem, uzsverot, ka skaistumkopšanā ir potenciāli vislielākā iespēja inficēties ar kovidu un ka tā esot nozare, bez kuras jebkurš var īsāku vai garāku laiku iztikt. Lēmumu pieņēmējus sākotnēji absolūti neinteresēja tas, cik ilgi nozarē strādājošie cilvēki var iztikt bez jebkādiem ienākumiem...

Valdība taču piešķīra 500 eiro mēnesī - dīkstāves pabalstu - katram skaistumkopšanas speciālistam...

Kad skaistumkopšanas nozari 2020. gada oktobrī slēdza vēl bijusī veselības ministre Viņķele, no valsts puses nebija nozares cilvēkiem paredzēts nekāds atbalsta mehānisms. 2021. gada janvārī finanšu ministrs Reirs (JV) izrādīja pretimnākšanu un kopā ar nozares pārstāvjiem tika rasts risinājums, kā izmaksāt dīkstāvē esošajiem cilvēkiem 500 eiro mēnesī kā īslaicīgu izeju no neapskaužamās situācijas, it īpaši ja valdība solīja nozarei ļaut atsākt darbību 27. janvārī... Nozare varēja atsākt strādāt tikai jūnijā! Lūk, un te sākās katra cilvēka izdzīvošanas māksla, jo ar šiem 500 eiro sievietēm bija jāspēj uzturēt ģimenes, nomaksāt rēķinus, kredītus un prakses. Tajā pašā laikā atradās gan valdības pārstāvji, gan sabiedrības daļa, kas metās kaunināt manas nozares cilvēkus, kas deviņus mēnešus nestrādā un vēl prasa valdībai rast citus dīkstāves risinājumus. Lai ministri pamēģina gadu nodzīvot ar algu 500 eiro mēnesī!

Slēdzot nozari, netika ņemts vērā, ka nozarē liela daļa strādājošo ir ārstniecības personu reģistrā iekļauti speciālisti, kuriem jāievēro Ministru kabineta izstrādātie higiēnas un epidemioloģiskās drošības noteikumi, kā arī Veselības inspekcijas prasības. Turklāt pašsaprotami, ka jebkurš speciālists ir ieinteresēts pasargāt gan sevi, gan klientus un ieviest papildu drošības pasākumus.

Tad kādēļ mēs tikām pasludināti par visriskantāko nozari? Tam nebija nekāda pamatojuma - un arī šobrīd nav, jo ir tikai teorētiski pieņēmumi un spekulācijas, kam nav rodami apstiprinājumi par to, ka tieši kosmetoloģijas kabinetos notikusi aktīva inficēšanās. Ne šobrīd ar kovidu, ne arī agrāk ar kādu citu vīrusu. Visu interviju var izlasīt šeit:

Sabīne Ulberte: Kovida uzvaras gājiens nelielai daļai sabiedrības ļauj brangi pelnīt. Pirmām kārtām - farmācijas milžiem

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā