TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

2.lapa

Eiropas Komisija pagaidām neaizliegs teikt "Ziemassvētki", "Jāzeps un Marija" vietā pagaidām nebūs jālieto "Hulio un Malika"

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Lai arī Eiropas Komisija (EK) lēma atsaukt lietošanai eirokrātiem un saziņai ar Eiropas Savienības struktūrvienībām paredzēto “iekļaujošās komunikācijas” vārdnīcu, centieni ieviest obligātā lietošanā tā dēvētos politkorektos vārdus, kuri it kā esot dažādās minoritātes cienoši, nebūt nav aizslaucīti nebūtībā.

30. novembrī EK līdztiesības komisāre Helēna Dalli paziņoja, ka atsaukusi apstiprināšanai komisijā virzīto iekšējo dokumentu, kurā EK un citu Eiropas struktūrvienību darbiniekiem apkopotas rekomendācijas par politiski korektu jeb “iekļaujošu” valodas lietošanu. Tur norādīts, kādus vārdus lietot jāizvairās. Dokuments tika atsaukts, norādot, ka pie tā vēl esot jāpiestrādā.

Dokumenta projektā starp lietošanai nevēlamiem norādīti tādi vārdi kā “Ziemassvētki”, “Jāzeps un Marija”, “dāmas un kungi”, “geji un lesbietes”, “kolonizācija” u.tml.

“Ziemassvētku” vietā esot jāsaka vienkārši “svētki”, bet “Jāzeps un Marija” vispār neesot jāpiemin vai arī jāsauc starptautiski izplatītākos vārdos. Tam sniegts arī skaidrojums - Eiropas Savienībā dzīvo ne tikai kristieši, bet arī citu ticību ļaudis, ar ko, visticamāk, domātie tie, kuri no Baltkrievijas teritorijas ar akmeņiem apmētā Polijas robežsargus. Arī viņi vēloties svinēt svētkus, un tāpēc Eiropai jākļūstot “iekļaujošākai”: “Eiropas Komisijai ir jārāda piemērs (..). Lai to paveiktu efektīvi, mums vienmēr ir jānodrošina iekļaujoša komunikācija,” skaidrojusi H. Dalli. Pēc viņas teiktā, atsauktā un uzlabojamā dokumenta mērķis ir “ilustrēt Eiropas kultūras daudzveidību un parādīt Eiropas Komisijas iekļaujošo raksturu visās Eiropas pilsoņu dzīves jomās un pārliecībās”. Tādu jēdzienu kā “Ziemassvētki” un “Jāzeps un Marija” lietošana varot radīt priekšstatu, ka Eiropā dzīvojot tikai kristieši, kas neesot pareizi.

Visu rakstu var izlasīt šeit:

Eiropas Komisija pagaidām neaizliegs teikt "Ziemassvētki", "Jāzeps un Marija" vietā pagaidām nebūs jālieto "Hulio un Malika"

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā