Eiropā pērk Adeli, “ABBA” un Šīranu, Latvijā – Korejas popu un "Carnival Youth"

Kamēr vēl nav oficiāli iestājies Tīģera gads (tas būs tikai 1. februārī), tikmēr joprojām var bez sirdsapziņas pārmetumiem par grimšanu pagājušajos laikos skaitīt un saskaitīt 2021. gadā izdoto, nopirkto, visvairāk klausīto, visaugstāk vērtēto u.tml. Piemēram, aplūkot Latvijā visvairāk pirkto albumu klāstu.
Mūzikas veikalā “Randoms” aktuālākās mūzikas stenda trīs augšējos plauktus aizņem korejiešu pops, kura izpildītāju vārdi lielākajai daļai mūzikas cienītāju neko neizteiks. Kāds pieprasījums, tāds piedāvājums ©Sandris Vanzovičs

Eiropā un it īpaši Apvienotajā Karalistē visvairāk pirkto albumu topā pēdējos mēnešos dažādās kombinācijās dominēja trīs albumi - Adeles “30”, Eda Šīrana “=” un leģendārās “ABBA” atgriešanās ripulis “Voyage”. Lai gan pie mums par kaut kādu CD, plašu un nu jau arī - kas to būtu domājis! - audiokasešu tirgu runāt ir diezgan nepiedienīgi, jo tāda te praktiski nav, nelielos apjomos kaut ko pērk arī pie mums. Lielākā albumu tirdzniecības vieta joprojām ir Vecrīgā bāzētais “Randoms”, latviskākā - tirdzniecības centrā “Spice” esošais veikals “Mikrofons”. Atskaitot interneta plašumus, protams.

Mūzikas veikala “Randoms” visvairāk pirkto albumu Top 50 (visus formātus kopā skaitot) jebkuru interesentu droši vien aizsūtītu nokdaunā, jo kādas divas trešdaļas tajā ir… korejiešu pops jeb “K-pop”. Informācijai: tas ir mūzikas žanrs, kas sevī ietver plašu apvienojumu no deju mūzikas un elektropopa līdz pat “r’n’b” un repam, taču galvenais - tā ir subkultūra, kas jauniešu vidū ir populāra visā pasaulē. Pērn visvairāk pirkto albumu Top 5 ir bijuši trīs grupas “BTS” albumi, kuriem kompāniju sastādījusi “ABBA” un pie mums ļoti populārā Lana del Reja ar “Born To Die”. Augstās vietās ir arī “Queen” (ar “Greatest Hits”), Harijs Stailzs (ar 2019. gadā izdoto “Fine Line”), Teilore Svifta, “Arctic Monkey”, “Måneskin” un daži “Nirvana” darbi (laikam skandāla ar “Nevermind” vāciņu iespaidā), bet lielākoties te manāms “K-pop” ar pie mums tik pieprasīto “BTS” priekšgalā. Šī septiņu dienvidkorejiešu puišu popgrupa “randomiešu” Top 50 ir pārstāvēta ar astoņiem (!) dažādu variāciju albumiem. Turklāt 2020. gadā “BTS”, kas tiek dēvēta arī par “Bangtan Boys”, dominance bija vēl iespaidīgāka. Kas viņus pērk?!

Izrādās, ka pērk… bērni. Nu labi, skolēni. Arī pašlaik “Randoma” aktuālās mūzikas stendā augšējos trīs plauktus aizņem “K-pop” produkcija, no kuriem zināmākā bez minētajiem “BTS” ir korejiešu meiteņu grupa “Blackpink”. Šie albumi vizuāli pat neatgādina ierastos CD, jo tās ir visai apjomīgas pakas ar fotokartītēm, plakātiem, bilžu grāmatiņām, uzlīmēm utt., kādam diskam pievienots speciāls kods, lai CD varētu savienot ar mobilo tālruni un albumu ne tikai klausīties, bet arī skatīties, un tamlīdzīgi brīnumi. Arī maksā šīs pakas no 49 eiro uz augšu, taču mūsu jaunatnei tas neesot šķērslis - ienākot skolēni, noliekot uz letes 100 eiro naudas zīmi un izvēloties sev tīkamo preci. Protams, šos CD nepērk tūkstošiem lielās tirāžās, visvairāk pirkto albumu vidējais pārdošanas skaitlis ir tikai 55-70 eksemplāri, un tomēr - kas traucē pārējiem šādi padomāt par savas produkcijas pārdošanu, lai ieinteresētu tos, kuri savās zināšanās ir visai tāli no kvalitatīvas mūzikas?!

Īpašs stāsts ir par Eirovīzijas panākumu darināto globālo fenomenu un visu Eiropas tīņu mīluli “Måneskin” no Itālijas, kuru albums “Teatro d’ira Vol 1” topā gan ir tikai dalītajā 14. vietā, taču, kā informēja “Random” pārstāvis Kaspars Jansons, ““Måneskin” topā būtu uzkāpuši daudz augstāk, ja būtu atrisinājuši pēdējā albuma vinila ražošanas problēmu. Pēc šiem viniliem vēl joprojām ļoti liels skaits cilvēku stāv rindā, bet vinils pēc Eirovīzijas nav bijis pieejams (vismaz ne Baltijas teritorijā), ir tikai CD. Ja vinils būtu bijis laikus, tad šis ansamblis noteikti ierindotos pirmajā trijniekā.” Starp citu, burtiski nupat (trešdien) pēc zīmīgo deviņu mēnešu gaidīšanas “Måneskin” plate ir klāt - slinkums bijis nostaigāt gar “Randomu” un apskatīties, vai spiedzoši tīņi jau nav nonesuši šo bodi no pamatiem… “Patiesībā 2021. gada problēma ar vinila ražošanu ir ļoti daudzus labus albumus nolikusi uz lāpstiņām. Vīrusa dēļ ir ļoti liels vinila deficīts, jo rūpnīcas nespēj pieražot [plates]. Liela daļa no klasiskiem albumiem pasūtīta jau 2020. gada decembrī, bet atnāca tikai vēlā rudenī 2021. gadā,” piebilst Kaspars.

Pie “mikrofoniešiem” pirkt mūziku lielākoties dodas konservatīvāki un vecāka (tas ir, pieredzējušāka) gadagājuma ļaudis, tāpēc tur no ārzemju darbiem vairāk pērk “ABBA” un tamlīdzīgu repertuāru, it īpaši “Queen”, kas esot pieprasīta prece jebkurā gadalaikā un jebkuros apstākļos. Šeit var pavērties uz visvairāk pirkto latviešu albumu topu, kurā, tāpat kā “Randomā”, neapšaubāms Nr. 1 ir “Carnival Youth” veiktais latvju kinomūzikas klasikas aranžējums albumā “Naivais ku-kū”. Re, cik interesanti sanāk: “karnivāļu” jaunieši centās radīt savu oriģinālu mūziku (un tas viņiem arī godam padevās), lauzās uz Rietumiem, krustām šķērsām izbraukāja Eiropu un koncertēja tur bez apstājas, izdeva savus albumus utt., u.t.jpr., bet atlika tikai savās versijās pārstrādāt latviešu estrādes “zelta klasiku”, tā panākumi rokā... To redzot, daudziem jaunajiem censoņiem varētu nolaisties rokas un pazust vēlme radīt kaut ko savu.

Interesanti, ka abos veikalos augstās vietās visvairāk pirkto albumu topā bijusi “Prāta vētra” ar savu vēl 2018. gadā izdoto albumu “Par to zēnu, kas sit skārda bungas” - varbūt klausītāji nav zinājuši, ka 2021. gadā izdotais “prātnieku” darbs “Gads bez kalendāra” ir tikai koncertfilmas formātā un nav CD, un grābuši pirmo, kas pa rokai? “Prāta vētra”, Raimonds Pauls - tā ir 20. un 21. gadsimta klasika, ko pirks mūžam. Protams, lejupielādes un straumēšanas servisos ar albumu klausīšanos un iegādi valda pavisam citāda situācija, bet šīs aisberga lielākās un neredzamās daļas analīzei trūkst datu.

Latviešu albumu Top 10 (pēc “Randoms” datiem)

1. “Carnival Youth” / “Naivais ku-kū” (2021)

2. “Prāta vētra” / “Par to zēnu, kas sit skārda bungas” (2018)

3.-6. “Carnival Youth” / “Good Luck” (2019)

3.-6. Imants Kalniņš / “Complete Symphonies & Concertos”, 5CD (2021)

3.-6. Mesa / “II”, LP (2018)

3.-6. Raimonda Paula trio / “Lost Latvian Radio Studio Sessions 1965/ 1966”, LP (2021)

7. Gustavo / “Pa pāris pantiem” (2015)

8. “Prāta vētra” / “Veronika”, LP (2021)

9. “Sestā jūdze” / “Upe” (2021)

10.-11. Raimonds Pauls / “Pastaiga pa Rīgu”, LP (2020)

10.-11. “Juuk” / “Sikspārņi” (2021)

Latviešu albumu Top 10 (pēc “Mikrofons” datiem)

  1. “Carnival Youth” / “Naivais ku-kū” (2021)
  2. “Sestā jūdze” / “Upe” (2021)
  3. Ivo Fomins / “Cilvēks” (2021)
  4. “Līvi” / “Bailes par ziņģēm”, LP (2021)
  5. Inita Āboliņa / “Noktirnes” (2021)
  6. Ance Krauze, Raimonds Pauls / “Sasala jūrīna” (2021)
  7. Raimonds Pauls / “Pastaiga pa Rīgu” (2020)
  8. “Prāta vētra” / “Par to zēnu, kas sit skārda bungas” (2018)
  9. Valters Pūce, Dainis Tenis / “Radīts Latvijā” (2021)
  10. Raimonda Paula trio / “Džeza svītas”, LP (2021)

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā