Tagad precīzi zināms, kad atsāksies pasažieru kuģa satiksme starp Rīgu un Stokholmu

Jau vairāk nekā gadu no Rīgas nenotiek pasažieru kuģu satiksme, tāpēc daudzi Latvijas ceļotāji uz Stokholmu vai Helsinkiem devās no Tallinas ostas. Tomēr jau visai drīz arī no Rīgas būs iespēja doties kruīza ceļojumā.
25.01.2022. Līga Nestere-Nikandrova Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Pasažieru kuģa satiksmi maršrutā Rīga-Stokholma plānots atjaunot šā gada 6. aprīlī, informē “Tallink Grupp”. Vēl gan nav zināms, vai doties ceļojumā drīkstēs jebkurš gribētājs vai tomēr obligāta prasība būs Covid-19 sertifikāts.

Paredzams, ka 6. aprīlī no Rīgas ceļu uz Stokholmu uzsāks kuģis “Isabelle”, nodrošinot jūras savienojumu starp Latvijas uz Zviedrijas galvaspilsētām katru otro dienu. Uzņēmuma mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka braucienā vienā virzienā viena kajīte izmaksās, sākot no 89 eiro.

Atbildot uz jautājumu, vai klientiem tiks prasīts sadarbspējīgs sertifikāts, “Tallink Latvija” sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Esēnija Zīriņa atbild:

“Pašlaik komentēt ceļošanas noteikumus ir pāragri, turklāt to nenosaka “Tallink Grupp”, bet gan katras valsts normatīvie akti. Ja uz darbības atsākšanas laiku šāda prasība būs jāievēro, tad noteikumi tiks ievēroti atbilstoši.”

Pagaidu reisi

Pirms pandēmijas sākuma jūras ceļojumus no Rīgas nodrošināja divi kuģi, “Romantika” un “Isabelle”. 2020. gada 16. martā regulārie reisi tika apturēti. Tobrīd teju visā Eiropā tika slēgtas robežas. Šo divu gadu laikā ierastā kuģu satiksme netika atjaunota. Tiesa, tika ieviesti daži pagaidu maršruti, piemēram, starp Rīgu un Helsinkiem, tādējādi atverot iespēju cilvēkiem ceļot tā saucamajā Baltijas burbulī, kur cita starpā bija arī Somija. “Tāpat 2020. gada vasarā tika organizēti īpašie reisi no Rīgas uz Ālandu salām. Pagaidu maršruts Rīga-Helsinki tika nodrošināts līdz pat 2020. gada rudenim ar dažādiem kompānijas flotes kuģiem (“Silja Serenade”, “Romantika” un “Baltic Queen”). Taču, pasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai un ievērojot ceļošanas ierobežojumus, pagaidu maršrutu starp Latvijas un Somijas galvaspilsētām nācās slēgt,” skaidro E. Zīriņa.

Pasažieru skaits sarucis

Covid-19 šo divu gadu laikā ietekmējis arī citus “Tallink Grupp” kuģu maršrutus, tostarp uz laiku arī tos nācies slēgt.

2021. gadā “Tallink Grupp” visos uzņēmuma maršrutos kopumā pārvadāja 2 961 975 pasažierus, kas ir par 20,6% mazāk nekā 2020. gadā (2020. gadā tika pārvadāti 3 732 102 pasažieri). Vienīgais maršruts, kurā 2021. gadā palielinājās pasažieru skaits, salīdzinot ar 2020. gadu, bija maršruts Tallina-Stokholma, kura darbība tika atsākta 2021. gada jūlijā, pēc gandrīz pusotra gada pārtraukuma no 2020. gada marta.

“Lai arī 2021. gadā ceļotāju skaits ir mazāks, nekā mēs to vēlētos, esam gandarīti, ka jau gada otrajā pusē pasažieru skaits pieauga par gandrīz 21%, salīdzinot ar 2020. gada otro pusi, kas sniedza iespēju 2021. gada otrajā pusē atkārtoti atvērt dažus no mūsu populārākajiem maršrutiem, kas, pandēmijai sākoties, tika apturēti. Maršrutu jaunatklāšana daudziem cilvēkiem ir devusi vairāk iespēju atkal apciemot ģimeni, tuviniekus un draugus, kas šajā ilgajā izolācijas un noslēgtības periodā ir svarīgāk nekā jebkad agrāk. Mēs ceram, ka, tiklīdz būsim pārvarējuši omikrona vilni un pārdzīvosim zemo ziemas sezonu, mums izdosies sasniegt vīrusa apkarošanas fāzi, tādējādi tuvojoties cīņas beigām un galīgai Covid-19 sakāvei, vienlaikus atsākot un atjaunojot ikdienas dzīvi sabiedrībā un uzņēmumā,” uzsver “Tallink Grupp” valdes priekšsēdētājs Pāvo Negene.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā