Ja iedzīvotāji pēc 2025. gada vairs nevarēs uzstādīt vai nomainīt gāzes apkures katlus, vai arī “Rīgas siltums” atteiksies no dabasgāzes izmantošanas siltuma ražošanā?

Atbild: Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes projektu koordinatore Iveta Bulāne
©Oksana Džadana/ F64

Jau šobrīd AS “Rīga siltums” kurināmā bilancē 50% siltuma tiek saražots, izmantojot atjaunojamos energoresursus. Uzņēmums plāno turpināt “Zaļo kursu”, realizējot efektīvu siltuma ražošanu, pārvadi un piedāvājot kvalitatīvus un energoefektīvus pakalpojumus. Iecerēts, ka līdz 2030. gadam 90% siltumenerģijas tiks saražots no atjaunojamiem energoresursiem. Plānots, ka pieaugs arī atjaunojamo energoresursu izmantošana pilsētā kopumā.
Atjaunojamo energoresursu izmantošanas pieauguma dinamika parādīta šajos grafikos - 1. attēlā AS “Rīgas siltums” siltumavotos, 2. attēlā Rīgas centralizētājā siltumapgādes sistēmā kopumā.

Pašreizējās tehnoloģijas šobrīd neļauj pilnībā atteikties no dabasgāzes kā kurināmā, tomēr, cieši sadarbojoties ar augstskolām, zinātniekiem un vērtējot tendences pasaulē, attīstām un apzinām tehnoloģijas, kas aizvien veicinās siltuma saražošanu videi draudzīgā veidā.

Jāuzsver, ka tikai 30% Rīgai nepieciešamā siltuma saražo AS “Rīgas siltums”, 70% siltuma tiek iepirkts, kur lielākais piegādātājs ir AS “Latvenergo”. Lai sasniegtu izvirzītos vides mērķus, nepieciešams, lai visas puses turpinātu attīstīt videi draudzīgu enerģijas ražošanu.

Pāreja uz centralizēto siltumapgādi ir videi draudzīgs solis, jo kurināmā sadedzināšana siltumenerģijas ražošanai ir kontrolēta, izmantojot modernas tehnoloģijas, kurināmais tiek izmantots ar visaugstāko efektivitāti, dūmgāzes tiek attīrītas atbilstoši vides aizsardzības institūciju prasībām.

Svarīgi, lai mēs visi patērētu mazāk siltumu, tā samazinātu rēķinus un būtu videi draudzīgāki. Tādēļ aicinām veikt energoefektivitātes pasākumus arī savā mājā - piemēram, izvietojot uz radiatoriem termoregulatorus un alokatorus, lai varētu regulēt apkuri un maksāt tikai par pašu patērēto siltumu. Prakse liecina, ka šāds solis samazina rēķinus par vairāk nekā 20%. Vairāk par siltuma taupīšanu www.rs.lv.

Konteksts

Rīgas dome 2021. gada decembrī pieņēma lēmumu no 2025. gada aizliegt uzstādīt jaunas individuālās un lokālās siltumapgādes iekārtas, kurās izmanto jebkāda veida fosilo kurināmo, tajā skaitā dabasgāzi. Noteikumos paredzēts Rīgas pašvaldību iedalīt teritoriālās zonās, kurās ierobežos dažādu emisiju daudzumu. Katrā zonā atrunāti atsevišķi izņēmuma gadījumi, kuros gāzes apkures iekārtas būtu atļauts izmantot.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā