Dārzkopji atrota piedurknes – sākas jaunā sezona

Jau pēc jaunā gada sagaidīšanas un vēl agrāk visi, kam tuva dārzkopība, plāno pavasara darbus, iegādājas sēklas, zīmē dārza plānus, dezinficē siltumnīcas.
©Foto no personīgā arhīva

Šogad dārzeņu audzēšana pašu patēriņam būs vēl aktuālāka nekā iepriekšējos gados, jo gan pasaules, gan Latvijas apkopotie dati parāda, ka pārtikas cenas strauji aug un objektīvu iemeslu dēļ turpinās pieaugt - strauji kāpušās resursu cenas ietekmē cenu gala patērētājam, kā arī pieaugošās inflācijas tendence liecina, ka vajadzēs būt taupīgiem.

Savaldām pirkšanas kāri

Gan dārzeņu, gan puķu un citu smukumaugu sēklu izvēlei nevajadzētu būt nejaušai, bet gan plānotai un pārdomātai. Ne viens vien dārza entuziasts atzīstas, ka sēklas pērk mirkļa iespaidā - ierauga skaistu paciņu veikalā, saprot, ka cena nav liela - visbiežāk zem viena eiro, un liek groziņā. Cik tādu nevajadzīgi iztērētu eiro sēklu paciņu izskatā šiem cilvēkiem ir mājās, reizēm pat iedomāties nevaram - krājumos stāv sēklas pat simtu eiro vērtībā. Ir jau saprotama cilvēku vājība, un katrs tērē savu naudu, kā vēlas. Lai izvairītos no nepārdomātiem pirkumiem, ziema ir īstais laiks, lai ņemtu rokā papīru un zīmuli un izplānotu savu dārzu nākamajai vasarai. Interneta dzīlēs var atrast tūkstošiem skaistumdārzu, ko varam ņemt par piemēru, lai saprastu, kādu vēlamies redzēt savu puķu dobi. Visbiežāk puķu dobē jau mīt ziemcietes, tāpēc dobes plānā iezīmējam jau esošos augus. Un tad jau, cik iztēle atļauj, liekam kārtu pa kārtai puķes un augus, kas šo dobi padarīs krāšņu visu vasaru, līdz vēlām rudens salnām. Taisām sarakstu ar vajadzīgajām sēklām. Sēklu izvēle ir plaša gan interneta vietnēs, gan veikalu plauktos, tāpēc atrast izvēlēto nevajadzētu būt problēmai. Es visdrošāk sēklas pērku pārbaudītos interneta veikalos, kuri piedāvā profesionālās sēklas sīkfasējumos. Tādējādi jūtos pārliecināta par sēklu kvalitāti un izvairos no spontāniem pirkumiem.

Smalka plānošana attiecas arī uz dārzeņu audzēšanas platībām, tajā skaitā lecektīm, siltumnīcām un lauka. Var jau, protams, ļauties spontanitātei un pavasarī iesēt ieplānoto, nepadomājot par blakus augiem - vai tie savā starpā sadzīvos, vai palīdzēs viens otram, vai nomāks augšanu. Taču tādā gadījumā var nākties vilties un no iecerētās ražas čiks vien sanāks, piemēram, zirņi būs uzgāzušies virsū burkāniem, bet kabači, nezinot robežas, itin jauki jutīsies virs pētersīļu vadziņas. Tikai tad, kad ir skaidri zināms, kur, kad un ko sēsim vai stādīsim, dodamies uz veikalu vai veicam pasūtījumu.

Lai izvairītos no spontāniem pirkumiem, vispirms jāsaraksta nepieciešamo sēklu saraksts. It kā lētā sēklu paciņa veikala stendos daudzos gadījumos paliks neizmantota, bet nauda jau būs iztērēta / Foto no personīgā arhīva

Skatāmies, ko pērkam

Neprofesionālo dārzkopju vidū izveidojušās gluži vai divas frontes - vieni saka: nav svarīgi, kur pērc sēklas, jo pareizi kopts augs izaugs labs, savukārt otri viennozīmīgi iestājas par profesionālo sēklu pirkšanu, kas vairākās vietās pieejamas arī pavisam sīkos fasējumos. Bulduru Dārzkopības vidusskolas mācību siltumnīcu agronome Laima Ozoliņa skaidro: “Es nevaru komentēt veikalos nopērkamo sēklu kvalitāti, jo vidusskola savām vajadzībām jau daudzus gadus dārzeņu sēklas iegādājas “Mārupes sēklās”. Ir pierādījies, ka šo sēklu kvalitāte un saturs atbilst gaidītajam. Ne tikai “Mārupes sēklas”, bet arī citi uzņēmumi, kas piedāvā sēklas profesionāļiem, tas ir, cilvēkiem, kuriem svarīga prognozējama raža, aizsardzība pret slimībām un citi aspekti, ļoti atbildīgi izturas pret pārdošanā esošo sēklu kvalitāti. Profesionāļiem paredzētās sēklas ir ļoti rūpīgi pārbaudītas - tās ir veselas, bieži vien arī kodinātas. Protams, profesionāļiem paredzētās sēklas ir dārgākas, taču samaksātā nauda ir kā garantija, ka uzdīgs praktiski visas sēkliņas, stādi būs pasargātāki pret dažādām slimībām un šķirne atbildīs uz iepakojuma rakstītajam.”

Daudz piekritēju, it īpaši tomātu sēklu jomā, ir tā sauktajām kolekcionāru sēklām, kas arī nebūt nav lētas. Kolekcionāru segmenta sēklas ir rūpīgi atlasītas no labākajiem un šķirnei raksturīgākajiem augļiem. Piemēram, “neslinko.lv” piedāvā iegādāties ļoti plašu tomātu sēklu sortimentu. Daudzi sēklas gadu no gada ievāc paši un atzīst, ka nekas labāks par vecmammas mīļākajām šķirnēm vēl nav izdomāts. Var darīt arī tā, it īpaši, ja nav svarīgi, cik liela raža tiek iegūta no viena stāda, bet galvenais ir darbošanās, kas sagādā prieku.

Runājot par hibrīdiem jeb sēklām, kas apzīmētas ar F1, agronome skaidro: “Jau pats nosaukums “hibrīds” pasaka, ka tas ir šķirņu krustojums - no vairākām šķirnēm ir izveidota jauna šķirne. Es neiesaku pašiem ņemt sēklas no F1 šķirņu augļiem. Iespējams, ka augļi nākamajā gadā nebūs tādi kā pirmajā gadā - tie var būs mazāki, citā krāsā un ar savādāku garšas buķeti, kā arī raža nebūs tik bagātīga. Labāk nopirkt jaunas F1 sēklas un saņemt tieši to, ko no tā gaidāt.”

Profesionālās sēklas var iegādāties arī sīkfasējumos - pa dažām sēkliņām. Profesionāļiem paraudzētās sēklas ir ar ļoti augstu dīgtspēju, tāpēc gandrīz droši, ka no trīs sēklām izaugs trīs veselīgi tomātu stādi / Foto no personīgā arhīva

Nesējam pārāk agri

Tikko kā dienas kļūst garākas, nagi niez sākt sēju stādu audzēšanai. Raksturīgākā kļūda, ko pieļauj iesācēji, ir pāragra sēja - rezultātā stādi ir pārauguši, ļoti bieži arī izstīdzējuši. Pāraugušam stādam ir daudz grūtāk iejusties jaunajā vietā - pieredze parāda, ka marta sākumā iesētos tomātus neapkurināmā siltumnīcā apsteidz par mēnesi vēlāk iesētie augi. Agronome norāda: “Kad sēt, ir atkarīgs no tā, kad plānojat stādus izstādīt pastāvīgā vietā. Stāds līdz izstādīšanas optimālajam laikam izaug vidēji 45-60 dienās. Ja plānots stādīt apsildāmā siltumnīca, sēt varam agrāk. Taču jāņem vērā arī pieejamais gaismas daudzums - jo agrāk sējam, jo mazāk dienas gaismas, un stādam var nepietikt tā pilnvērtīgai attīstībai. Labāk, ja stādam tiek nodrošināts papildu apgaismojums, piemēram, virs stādu kastītes novietojot pilna spektra speciāli augiem paredzētās lampas.”

Stādiem papriku, čili piparus, pētersīļus, puravus, baklažānus un citas ilgāk dīgstošas sēklas un augus ar garu veģetācijas periodu var sēt agrāk, faktiski ap šo laiku, savukārt tomātus pieredzējušie dārzkopji nesēj agrāk par marta vidu, ja tos paredzēts izstādīt neapkurināmās siltumnīcās ap maija vidu, bet aprīļa sākums ir piemērots laiks, kad sēt tomātus, ko paredzēts audzēt uz lauka.

Iztīrām siltumnīcas

Ja rudenī neesam bijuši pietiekami čakli, tad tagad, ja vien nevalda sals, var pagūt izdarīt rudenī nepadarīto. Ļoti svarīga ir siltumnīcas dezinficēšana. Metodes ir ļoti dažādas - vieni iesaka ziepjūdeni, citi zilo graudiņu šķīdumu, citi kūpina sēru. Atkārtoti nevajadzētu izmantot stādu atsiešanai izmantotās auklas, jo tajās ļoti bieži saglabājas slimības, kas inficēs jaunos stādus. Laima Ozoliņa dalās pieredzē: “Bulduru vidusskolas siltumnīcās izmantojam ķīmiskos dezinfekcijas līdzekļus, kas paredzēti profesionāļiem. Taču veikalos ir pieejami arī citi ķīmiskie dezinfekcijas līdzekļi, kuru iegādei nav nepieciešama speciāla atļauja. Siltumnīcu dezinficēšana ir ļoti svarīga - mēs taču nevēlamies, lai siltumnīcas augus pārņem kāda puve vai sēnīte, kas saglabājusies no iepriekšējā gada. Svarīgi ir dezinficēt arī visu siltumnīcā izmantoto aprīkojumu - kastes, galdus, grīdas, instrumentus.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā