Kur un kā tecināt bērzu sulas?

Ir sācies sulu laiks! Latviešiem ir vēsturiski iesakņojušās sulu tecināšanas un dzeršanas tradīcijas. Bērzu un kļavu sulas var iegādāties gan tirgū, gan vairākos veikalos, taču to varam darīt arī paši. Par labu pašu tecinātām sulām runā fakts, ka sulu kūre izmaksās mazāk, kā arī tikko tecinātas sulas ir veselīgākas un efektīvāk darbojas kā organisma attīrītājs. Diemžēl komerciālos nolūkos iegūtas sulas nebūs pavisam svaigas, kā arī nav zināms, kur un kādos apstākļos audzis koks.
Sulu tecināšanai jāizvēlas pietiekami resns koks, lai iegūtā koka dzīvības sula netraucētu tā augšanai ©Daiga Stokenberga

Lētāk un veselīgāk

Kā jau iepriekš teikts, visveselīgākās ir tikko tecinātas sulas, bet veikalā vai tirgū nopērkamās labākajā gadījumā būs diennakti noturētas. Jāņem vērā arī vispārējais cenu kāpums. Pieņemot, ka litrs sulas maksā ap diviem eiro, dienā organisma attīrīšanai nepieciešamie trīs litri liks šķirties no sešiem eiro. Pieņemot, ka sulu kūri turpinām divas nedēļas, summa izrādīsies pietiekami liela, lai sāktu domāt par bērzu sulu tecināšanu paša spēkiem. Tiem, kuriem bērzi aug pagalmā, ilgi nav jādomā, bet, ja bērza pie mājas nav, tad droši var doties uz “Latvijas valsts mežu” platībām, kur katrai mājsaimniecībai atļauts tecināt sulas pašpatēriņam. Nekādā gadījumā sulu nevajadzētu iegūt no kokiem pilsētu parkos, tuvu lielajiem ceļiem un citās vietās, kur iespējams vides piesārņojums. Kad koks noskatīts, jāņem rokā urbis, vislabāk, saudzējot koku, ja tas ir vien 7 mm resnumā, ieurbjam aptuveni 5 cm dziļumā, caurumiņā ievietojam atbilstoša resnuma caurulīti un apakšā paliekam trauku. Ja tiek izmantots spainis vai kanna, tad noteikti vajag to pārklāt ar marli, lai sulā neiekrīt gruži vai kukaiņi. Tagad veikalos “Depo”, “Senukai” un citos pieejami sulu tecināšanas komplekti, tajā skaitā ērti nostiprināmi izturīgi maisi sulas uzkrāšanai.

Kas jāzina par sulu tecināšanu LVM platībās?

LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde: “Gaisa temperatūrai paaugstinoties, sākas sulu laiks. Iedzīvotājiem ir atļauts bez maksas iegūt sulas pašu vajadzībām AS “Latvijas valsts meži” (LVM) teritorijā. Lai iegūtu kļavu un bērzu sulas, Latvijas valsts mežos katram iedzīvotājam atļauts izdarīt vienu urbumu. Aizliegts iegūt sulas no kokiem, kas aug dabas parkos un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar informatīvo ozollapas zīmi. Aizsargājamās teritorijas ir redzamas arī mobilajā lietotnē “LVM GEO”.

Ja Latvijas valsts mežos augošajos kokos ir vēlēšanās izdarīt vairāk nekā vienu urbumu, tas ir maksas pakalpojums saskaņā ar LVM cenrādi. Ar interesentiem tiek noslēgts pirkuma līgums, un LVM meža iecirkņa darbinieki ierāda vietu, kur urbumus var veikt ar vismazāko kaitējumu mežam. Lai saņemtu šādu atļauju, jāsazinās ar LVM reģiona pārstāvjiem (www.lvm.lv/kontakti/regioni), kur plānots iegūt sulas. LVM kontrolē vietas, kur izsniegtas sulu ieguves atļaujas, un regulāri apseko mežus apdzīvoto vietu tuvumā.

Par neatļautu sulu tecināšanu Valsts meža dienests var uzlikt sodu par koku bojāšanu. Saskaņā ar Meža likuma 51. pantu par augošu koku patvaļīgu ciršanu vai bojāšanu fiziskām personām uzliek naudas sodu līdz 700 eiro, bet juridiskām personām līdz 1400 eiro.” Valsts mežu teritorijas var atpazīt pēc AS “Latvijas valsts meži” izvietotajām dzeltenajām zīmēm īpašuma malās, bet teritorijas robeža atzīmēta ar dzeltenām zīmēm. Arī ar mobilās lietotnes “LVM GEO” palīdzību iespējams ērti un ātri noskaidrot savu atrašanās vietu un redzēt valsts mežu robežas.

Arī pēc ieurbšanas vajadzētu izturēties atbildīgi, proti, regulāri jāapseko ieurbtais koks, lai izvairītos no situācijas, ka sula līst pāri trauka malām. Dzīvīgā bērzā šaurs un sekls urbums nav jāaiztaisa ar tapām, jo tapa ir svešķermenis koka audos. Koks diezgan labi prot pats aizaudzēt savas brūces, un tapa vajadzīga vien lielu caurumu gadījumos, lai kokā neiekļūtu sēņu sporas un infekcijas. Nākamajā gadā urbšanai ieteicams izvēlēties to pašu koku.

Sulu ieguvei ieteicams lietot traukus, kas paredzēti pārtikas produktu uzglabāšanai un ir noslēgti, lai sulām nepiekļūst atmosfēras nokrišņu ūdens.

Svarīgi:

  • Koka diametrs urbšanas vietā ir lielāks par 40 cm (apkārtmērs no 120 cm). Nedrīkst urbt mazā bērziņā, jo visi tā spēki nepieciešami augšanai.
  • Katrs urbums rada risku inficēt koku ar trupi. Urbums jāveic ar urbi, kas nav resnāks par 6-8 mm.
  • Urbumu veido ne augstāk par 50 cm no zemes un ne dziļāk par 5 cm. Sula cirkulē tuvu koka mizai. Ja urbums tiks izdarīts par dziļu - tuvāk koka vidum -, sulas būs arvien mazāk, tāpēc dziļi urbt nav jēgas. Turklāt dziļš urbums arī kaitē kokam.
  • Aizliegts notēst mizu līdz kambijam.
  • Sula labāk tek tādos kokos, kas aug saulē. Urbumu labāk veikt saules pusē, jo siltumā esošā koka puse ātrāk atmostas un sulas cirkulācija līdz ar to ir spēcīgāka.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā