Rokeri vāc naudu savam radio; pops jau iekārtojies jaunā stacijā

Šosestdien, 19. martā, savu piecu gadu pastāvēšanas jubileju svinēs Latvijas Rokmūzikas asociācija (LRMA). Šīs svinības tiek atzīmētas ar aktīvas kampaņas uzsākšanu pirmās Latvijā radītam rokam un metālmūzikai veltītas interneta radio stacijas “LRMA Rock Radio” izveidei.
Ik trešdienu vakaros par latvju roka un metālmūzikas aktualitātēm “Radio SWH Rock” ēterā skanošajā raidījumā “Roka nemieri” informē Ēriks Saksons un Jānis Bukums, taču stundas, protams, ir krietni par maz, lai pilnvērtīgi informētu par šo žanru aktualitātēm ©Publicitātes foto

Sametas pa “piečukam” un desmitniekam

Lai īstenotu ideju par pašmāju roka un metāla mūzikas radio stacijas izveidi, LRMA šonedēļ uzsāka kampaņu pūļa finansēšanas platformā “Projektu banka”. Pagaidām par panākumiem ziņot ir pāragri, taču pāris desmiti interesentu jau šim aicinājumam ir atsaukušies, lielākoties gan atvēlot nelielas summiņas. Par pieciem eiro LRMA sola e-pastā piegādāt jaunākās ziņas, pašu veidotos topus un citas pašmāju roka un metālmūzikas aktualitātes; par desmit eiro var topošā radio rotācijā iekļaut dziesmu; par 2500 eiro var tikt pie iespējas pusgadu veidot savu autorraidījumu utt. Līdz šim finansētāji lielākoties izvēlējušies iespēju radiostacijā dzirdēt sev tīkamu (vai arī pašu radītu) dziesmu, un tā rotācijā vietu jau garantējuši “Skyforger”, “Mindesign”, “Pūķa gars”, “Seira”, “Quickstrike”, “Jūdas graši” u.c. grupu garadarbi.

“Rokmūzika gadu desmitiem ir pierādījusi, ka tā ir viena no lielākajām un apjomīgākajām neakadēmiskās mūzikas jomām, kas uzrunā visplašāko auditoriju. Latvijā radītai rokmūzikai un metālmūzikai ir vitāli nepieciešama platforma, kurā mūsu mākslinieki un nozare varētu popularizēt sevi un savu daiļradi,” norāda LRMA. Plānotais radiostacijas darbības sākums ir 1. jūnijs. Iecerēts, ka radio ēterā 24 h diennaktī tiks atskaņota dažādos laikos Latvijā radīta rokmūzika, veidoti īpaši autorraidījumi un dziesmu topi, bet tās saturs tiks integrēts interneta vietnē www.lrma.lv, kas šobrīd ir galvenais šiem mūzikas žanriem veltītais medijs Latvijā.

Piedzimt var, izdzīvot - vēl ne

No tehniskā viedokļa “LRMA Rock Radio” varētu “iet gaisā” kaut vai tagad, arī autorus pārstāvošajām organizācijām (AKKA/LAA) un izpildītājus un producentus pārstāvošajām organizācijām (LaIPA) vismaz par pirmo mēnesi prasītās nodevas varētu nomaksāt bez problēmām, taču “mūsu doma ir ne tikai šo radio palaist [ēterā], bet arī garantēt, lai tas ietu”, norāda LRMA prezidents Jānis Bukums. Ja radiostacija tiks nodrošināta ar dzīvotspējai nepieciešamajiem līdzekļiem kaut vai uz gadu (summas nav astronomiskas), tad pēc tam “LRMA Rock Radio” jau sāks elpot patstāvīgāk.

LRMA izpilddirektors Uģis Higo Glāzītis jau minētajā asociācijas interneta vietnē norāda, ka “trūkst oficiālas un legālas vietnes, kura vienviet apkopotu Latvijā radīto rokmūziku”. Viņam taisnība - kaut kas dzirdams “Radio SWH Rock” ēterā (it īpaši trešdienu vakaros, kad no pulksten 20 stundu skan Bukuma un Ērika Saksona kopīgi vadītais autorraidījums), kaut kas skan arī “Radio NABA”, kaut ko var dzirdēt radio “Nemiers” ēterā (iesakām!), kādas druskas meklējamas vēl arī citur, bet nav vienotas un pamatīgas latvju smagās mūzikas ētera platformas. “Naudas līdzekļi ir paredzēti tikai autortiesību nomaksai un licenču maksas apmaksai. Pārējais darbs, kā parasti no mūsu puses iesākumā, entuziasma un idejas vārdā,” sola Glāzītis.

Papildinās latvju popa klasikas plaukts

Kamēr roka cienītāji savas radiostacijas izveidei sauc talkā tautu, komercmūzikas flagmaņa “Radio SWH” mājaslapā februāra beigās parādījusies jauna ikoniņa - līdzās “Radio SWH”, “Radio SWH+”, “Radio SWH Rock”, “Radio SWH Gold” un “Radio SWH Spin” dzimis arī “Radio SWH LV”. Šī iecerēta kā platforma pašmāju mūzikas grandiem, jo šajā radiostacijā “skanēs visu laiku labākās dziesmas latviešu valodā” un “galvenais akcents tiek likts uz visu laiku labākajiem pašmāju hitiem un mūsdienu popmūziku”. Jau tuvākajā laikā radiostacijai plānots sākt raidīt arī FM viļņos.

“Šī nu jau sestā AS “Radio SWH” grupas stacija ir mūsu simtprocentīgs atbalsts vietējiem mūziķiem. Šī būs kvalitatīvākās latviešu mūzikas mājvieta. Vieta, kur Latvijas talantiem radīt, uzplaukt un dzīvot 24/7, - viss latviskais, no matu galiņiem līdz papēžiem,” saka “Radio SWH” grupas valdes priekšsēdētājs Jānis Šipkēvics. Solīts, ka “jaunā radio stacija būtiski pievērsīsies arī jaunajiem mūziķiem, atskaņojot viņu radītās dziesmas un informējot par jaunumiem, izsludinātajiem koncertiem un albumiem”, un “laika gaitā “Radio SWH LV” plānots nākt klajā ar svaigiem un nedzirdētiem raidījumiem, kuros klausītāji varēs izzināt un iepazīt Latvijas mūziķus, viņu sasniegumus, kā arī paviesoties pašmāju mūzikas vēstures lapās”. Pavirši “uzmetot ausi” jaunajai radiostacijai, jāsaka, ka latvju estrādes klasikas te tiešām netrūkst, taču no roka gan te laikam skanēs varbūt vienīgi “Līvi”, “Opus pro” u.tml. grupu zelta fonds.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā