Teātra dienas Izcilības balva

Atzīmējot Starptautisko Teātra dienu, kas bija 27. martā, Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS) izziņojusi Teātra dienas Izcilības balvu laureātus. Svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija notiks latviešu teātra mākslas dzimšanas dienā, 2. jūnijā, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā.

Lilitas Bērziņas balva tiks pasniegta Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrisei Veronikai Plotņikovai - par spilgtu sniegumu pēdējo sezonu laikā un mākslinieciski augstvērtīgu darbu daudzu gadu garumā.

Harija Liepiņa balvu nopelnījis Valmieras drāmas teātra aktieris Mārtiņš Meiers - par izciliem aktierdarbiem, ieguldījumu teātra mākslā un uzticību sev un savai profesijai iepriekšējo sezonu laikā.

Eduarda Smiļģa balva tiks pasniegta režisoram Valteram Sīlim - par viņa nozīmīgo, drosmīgo un mākslinieciski augstvērtīgo darbu pēdējo sezonu laikā, veidojot sociāli aktīvas un intelektuāli piesātinātas izrādes par būtiskiem šodienas sabiedrības un vēstures jautājumiem visās trīs Baltijas valstīs, bet jo īpaši Latvijā, dažāda izmēra un statusa teātros - gan valsts, gan pašvaldību, gan neatkarīgos projektos un festivālos, bet jo īpaši Latvijas Nacionālajā teātrī.

Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu nopelnījusi Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) vadošā baleta soliste Elza Leimane - par izciliem panākumiem baleta izrāžu izpildītājmākslā, kā arī par aktīvu darbību kā dejas horeogrāfei.

Savukārt Jēkaba Dubura balvu saņems Latvijas Kultūras akadēmijas profesore, režisore Māra Ķimele - par gandrīz 50 gadu darbu teātra pedagoģijā, pierādot savu neizsīkstošo enerģiju, radošo garu un profesionālo atbildību, lieliski apliecinot spēju savienot radošo un pedagoģisko darbu, skolojot gan jaunos aktierus, gan jaunos režisorus.

Teātra dienas Izcilības balvu laureātiem tiks pasniegtas mākslinieka Māra Šustiņa veidotās goda zīmes - ordeņi. Balvu kandidātus iesaka Latvijas profesionālie teātri, LNOB, teātra kritiķi, Latvijas Profesionālā baleta asociācija, Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) un Eduarda Smiļģa Teātra muzejs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā