TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

5.lapa

Kāpēc ļoti daudzi Abrenes latvieši 1991. gadā Krievijas prezidenta vēlēšanās nobalsoja par Vladimiru Žirinovski (1946-2022)?

Juris Paiders

Šī gada 6. aprīlī Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas līderis, Krievijas Valsts domes deputāts, Krievijas Valsts domes priekšsēdētāja vietnieks (2000-2011) Vladimirs Žirinovskis beidza šīs pasaules gaitas.

Latvijā ir pieņemts, ka žurnālisti, kuri ir tikušies ar pasaules vai vietējā reģiona slavenībām un tās intervējuši, raksta atvadu vārdus, kad attiecīgā slavenība dodas aizsaulē. Man vairākas reizes ir sanācis tikties ar Vladimiru Žirinovski. Manā grāmatu plauktā ir viņa grāmatas ar man veltītiem autogrāfiem. Savukārt mana intervija ar Vladimiru Žirinovski, kura 2010. gada janvārī tika publicēta “Neatkarīgajā Rīta Avīzē”, izraisīja starptautisku skandālu. 2010. gada 16. janvārī Azerbaidžānas vēstniecība Krievijā (izpildot Azerbaidžānas Ārlietu ministrijas uzdevumu) iesniedza protesta notu Krievijas Ārlietu ministrijai par Krievijas Valsts domes viceprezidenta Vladimira Žirinovska izteikumiem laikrakstā “Neatkarīgā Rīta Avīze”, kurā viņš paziņoja: “Ja Kalnu Karabaha pati pasludinās savu neatkarību, tad, manuprāt, Krievijā tā būtu jāatzīst.”

Tas, ka Latvijas laikrakstā publicēta intervija ar Krievijas politiķi izraisa šādas sekas, bija ievērojams notikums. Mani kolēģi to novērtēja kā augstāko atzinību žurnālistikā, ka tā ir reta veiksme. Tomēr, no otras puses, jau 2010. gada janvārī “Neatkarīgajā” publicētā intervija lielā mērā atsedza Krievijas impēriskos plānus, kurus Vladimirs Putins sāka īstenot 2014. gadā un kuri spilgti izpaužas tieši 2022. gadā, kad Krievija sāka karu pret Ukrainu.

Vladimirs Žirinovskis vienmēr pozicionējās kā populists un aktīvs Krievijas impērijas atjaunošanas atbalstītājs. 1991. gadā viņš Krievijas prezidenta vēlēšanās kandidēja pret Borisu Jeļcinu. Vladimirs Žirinovskis savās priekšvēlēšanu sapulcēs un mītiņos solīja to, ko vēlētāji vēlējās dzirdēt. Sibīrijas mežcirtējiem viņš solīja samazināt degvīna cenu un apgalvoja, ka panāks Krievijas satversmes grozījumu pieņemšanu, papildinot Krievijas satversmi ar pantu, kurā tiks noteiktas “tiesības uz degvīna devu” (tolaik bija lielas problēmas alkoholisko dzērienu iegādē). Uzstājoties bērnudārza audzinātāju sapulcē, viņš solīja nākamās Krievijas satversmē iekļaut jaunu pantu, kas noteiks, ka katrai sievietei būs tiesības uz vienu vīrieti (tas nav joks). Tiem, kas sapņoja par Krievijas impērijas atjaunošanu, viņš solīja, ka pēc viņa ievēlēšanas par Krievijas prezidentu jau visai drīz krievu zaldāti “noskalos savus zābakus Indijas okeānā” utt. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Kāpēc ļoti daudzi Abrenes latvieši 1991. gadā Krievijas prezidenta vēlēšanās nobalsoja par Vladimiru Žirinovski (1946-2022)?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā