TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā skatītākie raidījumi un lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Foto kolāža

Latvijai tuvojas bada gads

Tomas Urbelionis

21. gadsimta 22. gadā Krievija ir sākusi karu Eiropas sirdī un maizes klētī Ukrainā, slepkavo, izvaro un posta. Pat pie visoptimistiskākajiem scenārijiem, ja karš pārskatāmi tuvā nākotnē beigsies un Putina šantāža ar kodolieročiem nekļūst par īstenību, ļaunums Ukrainas ekonomikai jau ir nodarīts milzīgs.

Ukraina līdz karam bija ļoti nozīmīga visu veidu pārtikas izejvielu un preču eksportētāja. Var gadīties, ka Krievijas agresijas upuri būs arī Āfrikas iedzīvotāji, kuriem draud reāla bada nāve nepietiekamu graudu piegāžu dēļ. Ukraina un Krievija iepriekš noklāja teju vai trešdaļu pasaules kviešu tirgus. Desmitā pasaules graudu tirgus daļa bija Ukrainai. Ukraina bija galvenā augu eļļas eksportētāja uz Eiropas Savienību. Tagad Ukrainas laukos mētājas sprādzienbīstami priekšmeti, daļa valsts teritorijas ir mīnēta, daļa ir okupēta. Zemkopji nezina, vai no tīruma atgriezīsies mājās dzīvi, jo pašlaik Ukrainā nekur nevar justies droši. Tātad raža būs ievērojami mazāka un eksporta iespējas Ukrainai būs traucētas, jo Melnās jūras ostas ir bloķētas, Krievijas armija grauj ceļus, tiltus un dzelzceļus.

Tikmēr mātei Dabai ir bijusi salta sirds arī pret ASV zemkopjiem - Kanzasā un Oklahomā veselu mēnesi lietus nelija gandrīz nemaz un sausums kavēja ziemas kviešu augšanu. Raža Amerikā būs mazāka nekā citos gados. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Latvijai tuvojas bada gads

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā