Versija par Eirovīziju: "Citus zēnus" nogremdēja apzināti

Šo sestdien, 14. maijā, pulksten 22 Latvijas Televīzijas (LTV) ēterā tiešraidē no Turīnas būs skatāms Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls – jau piekto reizi pēc kārtas bez mūsējiem. Latvijai pie netikšanas Eirovīzijas finālā gan vajadzētu jau pierast – pēdējoreiz tur mūs 2016. gadā ievilka Justs, taču “Citi zēni” nudien izdarīja visu, kas bija viņu spēkos, un aizkulisēs pat virmo versija, ka mūsējie tika nogremdēti apzināti.
Uz Eirovīzijas skatuves un arī ārpus tās “Citi zēni” sevi pieteica gana skaļi un atmiņā paliekoši, taču ar to pietika tikai publicitātei, ne iekļūšanai finālā ©Andres Putting/EBU

No pirmā pusfināla tālāk tika konkursa galvenie favorīti Ukraina, tāpat arī prognozēs stabilu finālistu statusu iemantojušās Norvēģija, Grieķija, Nīderlande, Moldova un Islande. Nepārsteidza arī Armēnijas iekļūšana finālā, taču Šveicei, Portugālei un Lietuvai gan tur vieta netika plānota. It īpaši pārsteidza lietuvietes Monikas tikšana tālāk, jo prognozēs viņai tika pravietota vieta pat vēl aiz mūsējiem, tātad ģeogrāfiskais balsošanas princips šoreiz nebija pie vainas, jo gan jau “broļukas” sabalsoja arī par Latviju - to gan mēs redzēsim tikai svētdien, kad tiks publiskoti pusfinālu rezultāti.

Vilšanās un sašutums - šīs divas sajūtas izteikti dominēja sociālajos tīklos pēc rezultātu paziņošanas. “Esmu dusmīgs. Un neko nesaprotu. “Citi zēni” bija pelnījuši tikt finālā,” rakstīja Lauris Reiniks, akcentējot savu domu ar spilgtu, bet ne pārāk cenzētu vārdu. “Mēs vēlējāmies uzdāvināt svētkus, cerams, ka mums tas izdevās vismaz uz tām trim [uzstāšanās] minūtēm,” uz karstām pēdām ierakstīja apbēdinātie “zēni”, mazliet vēlāk savu teikto papildinot: “Mums vajag lieku dienu, lai salasītu savus zobus no grīdas. Pēc tam esam gatavi mesties diskusijās, jo esam pārliecināti - mūsu pusē kļūdu nebija. Visu izšķīra gaume.”

Par to, vai tiešām tā bija tikai gaume, gan rodas šaubas. Protams, jāņem vērā, ka “Citi zēni” uzstājās ar neizdevīgo otro kārtas numuru, mazliet kaitināja viņu pārspīlētā pompozitāte, nedaudz traucēja TV vizualizācija un operatora darbs (viņam nez kāpēc trakoti bija iepaticies bundzinieks Toms Kagainis…), kas kopumā visu uz skatuves redzamo pārvērta grūti uztveramā ņirboņā, nevis izklaidējot, bet nogurdinot, taču vienalga “Citi zēni” nebija sliktāki kaut vai par Lietuvu un it īpaši Portugāli. Puiši iegrieza pamatīgu ballīti, efektīgi strādāja horeogrāfija, atmiņā iekrita saksofonists Dagnis Roziņš, bet grupas līderis Jānis Pētersons vispār bija dievīgs, un skatītāji sociālajos tīklos jau jūsmoja, ka “mums sanāca”, taču - nekā… Vai tiešām Eiropa mūs atkal nesaprata? Drīzāk mēs negribējām saprast Eiropu, ja precīzāk - ieklausīties Eiropas viedoklī.

Jau dziesmai “Eat Your Salad” parādoties “Supernovā”, apskatnieka kolēģi Apvienotajā Karalistē pauda izbrīnu, ka pie mums tik brīvi var cirkulēt dziesma ar divdomīgo vārdiņu “pussy” pirmajā rindiņā - tika izteikts pieļāvums, ka Latviju šīs rindiņas dēļ var pat diskvalificēt no konkursa. Lai gan pie mums šis vārdiņš skaitās daudz maigāks par to, ko Saeimas deputātam Aldim Gobzemam sociālajos tīklos ieteica darīt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, par slavenā krievu karakuģa galamērķa piesaukšanu nemaz nerunājot, Eiropā tā neuzskatīja. “Citiem zēniem” tiešām tika piedraudēts ar diskvalifikāciju, grupa piekāpās un no skatuves šo rindiņu nedziedāja. Toties to ar mūziķu atbalstu un tiešu stimulu darīja skatītāji - “Citi zēni” pat lepojās, ka pieteikušies Ginesa rekordam par vienu rindiņu vienlaikus visskaļāk skandējušo pūli.

“Re, kā jūsējos par rupjībām fiksi noņēma no trases!” - pēc konkursa jau trešdienas rītā šādu ziņu apskatnieks saņēma no Britu salām. Tajā pusē tiek pieļauts, ka tikai šī vārda dēļ vien daudzās valstīs žūrija apzināti pavilkusi “zēnus” uz leju. “Daudz kur tas “pussy” teksts tiek uzskatīts par ļoti rupju, bet Latvijā nez kāpēc baigi iecietīgi izturas pret rupjībām citās valodās - arī angļu f**k nešķiet nekas briesmīgs, bet Eirovīzijā nedrīkst neko rupju,” norādīja kolēģi. Ļoti iespējams, ka šī versija svētdien negūs faktoloģisku apstiprinājumu, taču jāatzīst, ka tā nav bez pamata. Tiesa, pēc apskatnieka domām, “Citi zēni” savā pusfinālā nebija pelnījuši augstāku vietu par 12., un tas bez visām sazvērestības teorijām, līdz ar to jo interesantāk būs redzēt oficiālos rezultātus.

Par tālāko. No katra pusfināla Eirovīzijas finālam kvalificējušās desmit valstis, bet vēl tradicionāli vietas tajā nodrošinātas “lielajam piecniekam” (naudīgākajam piecniekam) - Vācijai, Francijai, Spānijai, Lielbritānijai un Itālijai. Jau pieminētajām pirmā pusfināla veiksminiecēm ceturtdien pievienojās arī kaimiņi igauņi, tātad no Baltijas valstīm tikai Latvija nebūs lūgta pie Eirovīzijas izšķirošo svinību galda. No otrā pusfināla vēl tālāk tika arī Zviedrija, Somija, Austrālija, Polija, Čehija, Rumānija, Serbija, Beļģija un Azerbaidžāna. Vērtējot otrā pusfināla rezultātus, jāpabrīnās, ko finālā darīs rumāņi, kā arī jāatzīmē Eirovīzijā tradicionāli spēcīgo Visdusjūras salu Maltas un Kipras palikšana aiz borta.

Pašlaik saprotamu iemeslu dēļ neapstrīdamu favorītu loma tiek piešķirta Ukrainai - pat tik neapstrīdamu, ka Toms Grēviņš, komentējot pusfinālu, retoriski vaicāja: “Kādu tad lai prieku gūstam no konkursa, ja tajā nevar uzvarēt?!” Prieku par ukraiņiem. Grupai “Kalush Orchestra”, šķiet, uzvarai pietiktu tikai ar pašās priekšnesuma beigās pateikto frāzi “paldies, ka atbalstāt Ukrainu!”, viņi varētu pat nedziedāt... Bukmeikeru prognozēs otrā vieta tiek piešķirta itāļiem (kāpēc?!), bet tālākajās vietās rindojas Zviedrija, Lielbritānija, Spānija, Grieķija, Norvēģija un Polija. Apskatnieks gribētu aizlikt labu vārdu arī par beļģi (sen kāda dziesma nav likusi pievērsties TV kastei, tās skanēšanas brīdī pašam pat esot citā istabā) un Čehijas hokeja leģendas Dominika Hašeka meitu (vāri izpildīts, taču sprigans “dance”), pieklājības pēc arī par somu “The Rasmus”, kuri 2003. gadā bija spējīgi radīt superhitu “In The Shadows”, bet šoreiz piedāvāja diezgan palielu draņķi. Redzēsim, būs interesanti.

Atkārtojam: Eirovīzijas fināls notiks sestdien, 14. maijā, pulksten 22 un - bruņojieties ar pacietību! - ilgs līdz aptuveni pusdiviem rītā. Eirovīzijas pusfinālu un fināla tiešraides LTV jau vienpadsmito reizi komentē Toms Grēviņš (un - cepuri nost! - vismaz šajā gadā to dara lieliski), bet finālā komentētāja lomā debitēs arī Lauris Reiniks.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā