Solvita Kabakova. Iemīlēties dzīvē un krist augšup

«Mēs runājam par sievietei aktuālām tēmām, akcentējam to, par ko vajag skaļi runāt, ko nedrīkst paslaucīt zem tepiķa. Un tajā pašā laikā mūsu apmeklētājas mums raksta, cik ļoti viņas šodien ir nogurušas – no nepārtrauktā stresa un neziņas par rītdienu – un ka viņas ļoti gaida forumu «Līdere» kā svētku dienu. Tāpēc mums ir jāatrod balanss – no vienas puses, mēs nedrīkstam ignorēt apkārt notiekošo, bet, no otras puses, mūsu misija ir padarīt šo dienu gaišāku, nododot sievietēm tādu vēstījumu, kas viņas atkal uzlādētu un iedvesmotu iet tālāk,» saka izaugsmes un iedvesmas foruma «Līdere» idejas autore un organizatore Solvita Kabakova.
KO NOZĪMĒ būt līderei mūsdienu sabiedrībā? Vai līderes gēns ir katrā no mums? Kā sabalansēt dažādās lomas, ko sievietei uzliek sabiedrība, tradīcijas un viņa pati? Jau piekto gadu pēc kārtas atbildes uz šiem jautājumiem meklēs forums «Līdere», ko iedibinājusi un organizē Solvita Kabakova ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Sapņo drošāk un sasniedz vairāk

Kas ir līderība? Vai tā saistīta ar amatu, stāvokli sabiedrībā, apkārtējo attieksmi vai iekšējo sajūtu? Ko nozīmē būt līderei mūsdienu sabiedrībā? Kādas kvalitātes un īpašību kopums nepieciešams? Vai līderes gēns ir katrā no mums? Kā apzināt un attīstīt savu personisko un profesionālo potenciālu? Kā sabalansēt dažādās lomas, ko sievietei uzliek sabiedrība, tradīcijas un viņa pati? Kā neizdegt, bet atjaunot enerģiju un iedvesmu, ko sniegt sev un citiem?

Jau piekto gadu pēc kārtas atbildes uz šiem jautājumiem meklēs forums «Līdere», aicinot ieklausīties interesantos un aizraujošos pieredzes stāstos un profesionālu treneru padomos - lai attīstītu savas prasmes un kompetences, lai smeltos zināšanas un atjaunotu enerģiju, lai ietu tālāk un iedvesmotu citus, lai sapņotu drošāk un sasniegtu vairāk.

Pievienojieties, lai vienkopus uzklausītu interesantus un aizraujošus pieredzes stāstus un profesionālu treneru padomus, lai attīstītu savas prasmes un kompetences, lai smeltos zināšanas un atjaunoju enerģiju, lai ietu tālāk un iedvesmotu citus, lai sapņotu drošāk un sasniegtu vairāk.

No iekšējā cietuma līdz garīgai brīvībai

Šogad foruma «Līdere» pirmajā sesijā «Profesionālā izaugsme - sasniedz vairāk!» sievietes uzrunās un savos pieredzes stāstos dalīsies Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, stāstot par sievieti politikā; par pārprasto līdztiesību runās LU profesore Sanita Osipova; «KPMG» vadītāja Armīne Movsisjana meklēs atbildi uz jautājumu «Kā top līdere»; uzņēmēja, bijusī iekšlietu un aizsardzības ministre Linda Mūrniece atgādinās, ka par stiprām nepiedzimst; savukārt burvju mūza, Iluzionisma teātra «Mystero» dibinātāja Dace Pecolli runās par karjeru, mīlestību un sapņiem.

Foruma otrajā sesijā «Attiecības. Ģimene. Mijiedarbība» klātesošās sievietes par attiecībām ar «stiprā cilvēka» tēlu uzrunās filozofs, RSU asociētais profesors Vents Sīlis; komunikācijas trenere, Argentīnas tango studijas «El Abraze» saimniece Ginta Gaumala un video režisors, Argentīnas tango dejotājs Guntars Graiksts pastāstīs, ko tango mums rāda par attiecībām; ārste psihoterapeite Laura Valaine atklās depresijas dažādās sejas; par sievietes sirdi runās profesors Andrejs Ērglis, ārsts, kardiologs, bet grāmatas «Pieneņpūka» autore Sanita Ziediņa izstāstīs aizkustinošu stāstu par savu Pieneņpūku.

Savukārt foruma trešajā sesijā «Personiskā attīstība - sapņo drošāk» cietuma kapelāne, mācītāja Rudīte Losāne parādīs ceļu no iekšējā cietuma līdz garīgai brīvībai; kinoproducente, TV3 ziņu dienesta vadītāja Kristīne Anže dalīsies savā pieredzē, ka jebkurš sākums ir bailes; žurnāliste un grāmatu autore Inita Sila izstāstīs, kā iemīlēties dzīvē un sevī... ieskatoties acīs nāvei; bet Integrālās izglītības institūta direktors, kontemplācijas skolotājs Juris Rubenis aicinās «Krist augšup!».

«Neatkarīgā» uz sarunu aicinājusi foruma «Līdere» idejas autori un vadītāju Solvitu Kabakovu.

Ar ko īpašs solās būt piektais - jubilejas - forums «Līdere»?

Protams, jubilejas forums būs īpašs. Vispirms jau ar to, ka pirmoreiz klātienē piedalīsies milzīgs, vēl nebijis apmeklētāju skaits - 1700 sieviešu. Pagājušogad forumu apmeklēja tūkstoš sieviešu, pandēmijas ierobežojumu dēļ vairāk nevarējām uzņemt, tāpēc ir prieks, ka savu piekto jubileju varam sagaidīt jau daudz plašākā pulkā. Protams, kas tad būtu jubileja bez kārtīgas ballītes, tāpēc pēc pasākuma oficiālās daļas aicināsim foruma apmeklētājas uz mazu «afterparty» turpat Ķīpsalā - ar lielisku mūziku, šampanieti un kūku, kā jau tas jubilejā pienākas. Tā būs iespēja vēl mirkli palikt visām kopā un padalīties ar piedzīvotajām emocijām.

Ar ko jubilejas forums saturiski atšķirsies no, piemēram, pirmā foruma «Līdere», kas notika 2018. gada maijā?

Katru gadu ir kādas aktualitātes, ko īpaši izceļam, kādas ļoti svarīgas tēmas, par ko vajag runāt. Foruma pirmajos gados formāts bija vieglāks un uz skatuves bija sabiedrībā pazīstamāki cilvēki, bet ar katru nākamo gadu pasākums kļūst arvien vērienīgāks un spēcīgāks kā medijs - viedokļu ietekmētājs. Esmu saņēmusi drosmi tajā iekļaut arī tās tēmas, ko vieglāk būtu paslaucīt zem tepiķa vai izlikties neredzam un paiet garām - mēs runāsim un izcelsim visu, kas sievietēm šodien ir aktuāli. Mēs runāsim gan par sievietes veselību, par krūts vēzi un iespējamo prevenciju; par īpašajiem bērniņiem - ko viņu mammas gaida no līdzcilvēkiem un sabiedrības kopumā. Šādu bērniņu ir ļoti daudz, bet līdzcilvēki īsti nezina, kā uzvesties, kad mamma ar šādu bērniņu ienāk telpā - vai piedāvāt palīdzību vai nereaģēt. Domāju, gan mums pašām vēl ir jāaug, gan jaunā paaudze jāmāca, kā ar šādu situāciju tikt galā, lai arī šajā jomā mēs būtu Eiropas, nevis trešās pasaules valsts. Tāpat mēs runāsim par zaudējuma sāpēm - kā tikt pāri ļoti lieliem un smagiem zaudējumiem. Par bailēm uzsākt ko jaunu, par bailēm no tumsas, no nāves, no vientulības. Šajā laikā ļoti aktualizējusies arī depresijas tēma, daudzus cilvēkus ir pārņēmusi bezcerības un nolemtības sajūta. Kā atpazīt līdzcilvēkos depresiju, kā palīdzēt, kā rīkoties? Pat ja mamma, māsa, draudzene, meita vai kolēģe saka, ka viss ir kārtībā, kā pārliecināties, ka tā tiešām ir? Kā pamanīt, ja tā tomēr nav?

UNIKĀLS SPĒKS. «Katram no lektoriem, kurus jau esmu uzrunājusi, un arī katram nākotnes lektoram gribu pateikt, ka ikvienā cilvēkā ir absolūti unikāls spēks, kāda unikāla šķautne,» saka izaugsmes un iedvesmas foruma «Līdere» idejas autore un organizatore Solvita Kabakova / Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Mēs katru gadu runājam par sievietei aktuālām tēmām, akcentējam to, par ko vajag skaļi runāt, ko nedrīkst paslaucīt zem tepiķa. Un tajā pašā laikā mūsu apmeklētājas mums raksta, cik ļoti viņas šodien ir nogurušas - no nepārtrauktā stresa un neziņas par rītdienu - un ka viņas ļoti gaida forumu «Līdere» kā svētku dienu. Tāpēc mums ir jāatrod balanss - no vienas puses, mēs nedrīkstam ignorēt apkārt notiekošo, bet, no otras puses, mūsu misija ir padarīt šo dienu gaišāku, nododot sievietēm tādu vēstījumu, kas viņas atkal uzlādētu un iedvesmotu iet tālāk. Ar gaišumu un cerību. Ja mēs visi būsim mazliet mīlošāki, dodošāki, atbalstošāki - savā ģimenē, draugu lokā, darba kolektīvā -, tad arī šī pasaule kļūs par labāku vietu, kur būt.

Kā notiek lektoru izvēle? Vai visas uzrunātās personības ir gatavas kāpt uz skatuves un dalīties savā pieredzē?

Ir ļoti dažādi. Ir tādi, kuri ir dzimuši skatuvei un ar prieku izmanto katru iespēju nokļūt starmešu gaismā, un ir tādi, kuri ļoti uztraucas un baidās. Ir tādi, kuri nekad nav kāpuši uz skatuves un saka, ka nav jau īsti ko stāstīt. Katram no lektoriem, kurus jau esmu uzrunājusi, un arī katram nākotnes lektoram gribu pateikt, ka ikvienā cilvēkā ir absolūti unikāls spēks, kāda unikāla šķautne. Pietiek stundu, pusotru pavadīt kopā, pārrunājot dažādas tēmas, lai atklātos kāda ļoti interesanta pieredze, kāds domugrauds, kāda neparasta recepte vai maza viltība - vai tas ir par attiecībām, vai biznesu, vai bērnu audzināšanu. Patiesībā mēs visi esam tik viedi, ka vajag tikai mācēt ieklausīties un spēt to ņemt pretī.

Parasti, kāpjot uz foruma «Līdere» skatuves, jūs piesakāt jau nākamā gada forumu un atklājat gaidāmo lektoru vārdus.

Jā, ar lektoriem strādājam vairāk nekā gadu, un arī 27. maijā Ķīpsalā mēs ne tikai izsludināsim pieteikšanos sestajam forumam «Līdere», kas notiks 2023. gada 19. maijā, bet atklāsim arī nākamo lektoru vārdus. Mēs ar viņiem jau strādājam, pārrunājam iespējamās tēmas un runājam arī par to, cik ļoti šī dažādā pieredze, kas tiek izstāstīta uz foruma skatuves, spēj ietekmēt un pat mainīt sieviešu dzīvi.

Lektoru izvēlē mums ļoti palīdz arī foruma apmeklētājas - dienas noslēgumā viņas aizpilda anketas, nosaucot tās personības, kuras labprāt gribētu redzēt uz foruma «Līdere» skatuves. Un šajā sarakstā ir jau vairāk nekā trīssimt personību, kuras ieteiktas nākamajiem gadiem, kas nozīmē, ka «rezerves soliņš» izveidojies jau ļoti, ļoti garš.

Man ir arī ideja veidot tādu kā foruma «akadēmiju» - mudināt un iedrošināt pieteikties dalībai forumā arī tās dāmas, kuras nav uz žurnālu vākiem, kuras nav pazīstamas plašākā sabiedrībā, bet kuras arī gribētu dalīties savā pieredzē. Un es ticu, ka daudzām sievietēm, kuras ir mums visapkārt, ir ļoti spilgti pieredzes stāsti. Tādā veidā mēs šo «rezervistu soliņu» varētu arvien paplašināt.

NEBIJIS APMEKLĒTĀJU SKAITS. «Protams, jubilejas forums būs īpašs,» gandarīti saka Solvita Kabakova, atklājot, ka forumā «Līdere», kas šogad notiks 27. maijā, pirmoreiz klātienē piedalīsies milzīgs, vēl nebijis apmeklētāju skaits - 1700 sieviešu / Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Vai organizēt forumu jau piekto reizi ir vieglāk, ja salīdzina ar pieredzi, kāda bija, pirmoreiz piesakot foruma «Līdere» ideju?

Strādājot pie pirmā foruma «Līdere», es biju «diezgan pamatīgā stāvoklī» - divas nedēļas pēc foruma man piedzima meitiņa. Līdz ar to, no vienas puses, tas bija ļoti izaicinošs laiks, bet, no otras - gatavojoties laist pasaulē bērniņu, tas bija galvenais, uz ko koncentrējos, un visu pārējo tvēru mazliet vieglāk. Apzinoties, ka nedrīkstu nervozēt, lai nekaitētu savam bērniņam, daudzas lietas tik ļoti nelaidu sev klāt pie sirds un biju daudz mierīgāka. Kā tagad atceros dienu pirms foruma - bija ģenerālmēģinājums, es sēdēju grimētavā, kājas sacēlusi uz krēsla, jo vairs nevarēju paiet, prātā pārcilāju visas nianses, domājot, ko vēl varētu uzlabot, bet mana kritiskā iekšējā balss teica: «Liecies mierā, tu nevari vairs izskriet, tu nevari vairs paspēt… Būs jau labi!» Tagad domāju, cik ļoti man pietrūkst tās kritiskās iekšējās balss, kas nojauc perfekciju un pasaka, ka viss būs kārtībā, ka būs jau labi… Jā, lai arī šī ir jau piektā reize, stresa līmenis nemazinās. Patiesībā atbildība ar katru gadu arvien pieaug. Un galvenokārt tāpēc, ka ir apmeklētājas, kuras nāk katru gadu, un viņas katru gadu gaida pārsteigumu, «wow!» efektu, un to panākt nav nemaz tik vienkārši. Tas ir izaicinājums - pārsteigt arvien no jauna. Par foruma saturisko daļu es neuztraucos, katra lektora pieredze ir unikāla, ar to viss ir kārtībā. Bet pasākuma noformējums, priekšnesumi, cienasts - tam jābūt arvien labākam. Mēs paši sev šo latiņu uzlikām, un nu to jau gaida arī mūsu apmeklētājas. Bet, ņemot vērā, cik strauji pieaug foruma apmeklētāju skaits, jādomā, ka līdz šim mums tas ir izdevies. Dod, Dievs, mums pašiem radošu iedvesmu, arvien jaunas idejas un spēku tā arī turpināt.

Līdz piektajam forumam «Līdere» palikusi vairs nepilna nedēļa. Kādas ir sajūtas?

Protams, ir uztraukums. Parasti tas pāriet pēc manas pirmās uzrunas un pāris lektoriem. Otro reizi kāpjot uz skatuves, jau esmu pavisam mierīga. Atceros, kā mācītājs Juris Cālītis, kurš bija viens no 2020. gada foruma lektoriem, vienā brīdī pienāca man klāt, paņēma manu roku un teica: «Solvita, nu jau tas vilciens ir uz sliedēm un ļoti līgani iet uz priekšu. Nekas traģisks vairs nevar notikt. Tagad jums ir visas tiesības apēst salātus un pasmaidīt…» Tas bija tik labi.

Vai mazulīte, kura nāca pasaulē tūliņ pēc pirmā foruma, jau ir bijusi klāt kādā mammas rīkotā pasākumā?

Nē. Mums ir tradīcija, ka mana ģimene iepriekšējā dienā atbrauc uz izpušķoto Ķīpsalas halli un nofotografējas uz skatuves. Foruma dienā bērni neiet uz skolu, paliek mājās kopā ar tēti, pasūta picas un visu dienu skatās forumu. Un, kad tas ir noslēdzies, visi kopā brauc man pakaļ. Man bija tāda doma, ka varētu paņemt meitiņu līdzi uz foruma piecu gadu jubileju, bet - viņa vēl ir maziņa, vēl ļoti kautrējas. Varbūt citreiz. Jā, skatoties uz savu meitiņu, redzu, kā ir paskrējis laiks - kad sākām, viņa bija man vēderā, bet nu jau runā pretī. Skatos un priecājos, kā aug jauna līderīte.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā