TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

2.lapa



Neatkarīgā skaidro, kādus rādītājus ņems vērā pensiju indeksācijā

Katrīna Vičele/F64

Valdība pieņēmusi grozījumus pensiju likumā, nostiprinot politisko apņemšanos šogad pensijas indeksēt ātrāk. Lai arī ir zināma kārtība, kā pensijas indeksēs, precīza formula un koeficienti būs zināmi vasaras otrajā pusē.

Centrālā statistikas pārvalde datus par pensiju indeksācijai aktuālajiem inflācijas rādītājiem publiskos 8. augustā, informē Labklājības ministrija. Tāpat kā iepriekšējos gadus indeksācijā pārskatīs pensijas vai pensiju daļu, kas nepārsniedz noteiktu apmēru eiro.

Valdība pieņēmusi grozījumus pensiju likumā, nosakot, ka pensijas 2022. gadā tiks indeksētas mēnesi agrāk nekā parasti - 1. septembrī. Tiesa, par tiem vēl jālemj un jānobalso Saeimai, kas, visticamāk, apstiprinās šos grozījumus, un, ņemot vērā, ka notiks diskusija par pensiju likumu, iespējams, kāds deputāts vai Saeimas frakcija piedāvās apspriešanai arī citus grozījumus pensiju likumā.

Šogad tiks indeksētas valsts pensijas vai tās daļas apmērs, kas nepārsniedz 50 procentus no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī (2022. gadā tie ir 534 eiro), kā arī piešķirtās piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim. Labklājības ministrs Gatis Eglītis norāda, ka “Labklājības ministrijā esam strādājuši pie tā, lai nodrošinātu pensionāriem lielākas pensijas, ņemot vērā augsto inflāciju”, tomēr jāatgādina, ka indeksācija ir bijusi noteikta pensiju likumā jau ilgus gadus, un tas, par ko šogad vienojusies valdību veidojošā koalīcija, ir pensijas indeksēt mēnesi ātrāk.

Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras dati liecina, ka vidējie valsts pensiju apmēri Latvijā ir zemi. Šāgada martā vidējais valsts pensijas apmērs ar piemaksu pie pensijas bija 404,61 eiro. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Neatkarīgā skaidro, kādus rādītājus ņems vērā pensiju indeksācijā

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā