TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

3.lapa

Neļaus izvēlēties, vai pirms pensionēšanās pamest pensiju otro līmeni

Kaspars Krafts/F64

Labklājības ministrija rosinājusi priekšlikumu Valsts fondēto pensiju likumā paredzēt iespēju piecus gadus pirms pensionēšanās vecuma uzkrājumu, kas veikts valsts fondētajā pensiju sistēmā jeb pensiju otrajā līmenī, pārcelt uz pensiju pirmo līmeni. Pēc labklājības ministra Gata Eglīša (“Konservatīvie”) teiktā, tas ļaus senioriem īsi pirms pensionēšanās pasargāt savus vecumdienu uzkrājumus no ekonomiska satricinājuma.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti gan bija skeptiski pret šo priekšlikumu un to - tiesa, ne vienprātīgi, bet noraidīja. Pensiju naudai jāļauj pelnīt līdz pat pēdējai stundiņai.

Labklājības ministrija sagatavojusi vairākus priekšlikumus Valsts fondēto pensiju likuma izmaiņām, un viens no priekšlikumiem skar pensiju sistēmas dalībnieka iespēju izvēlēties, ko darīt ar uzkrājumu pirms pensionēšanās. Saeimā iesniegtais likumprojekts paredz, ka fondēto pensiju shēmas dalībniekam, ne agrāk kā piecus gadus pirms viņš sasniedz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, kāds noteikts saskaņā ar pensiju likumu, ir iespēja pārtraukt turpmāku dalību fondēto pensiju shēmā.

Šajā gadījumā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra slēgtu fondēto pensiju shēmas dalībnieka kontu un fondētās pensijas kapitālu pievienotu nefondētajam pensijas kapitālam (tas ir, pirmajam pensiju līmenim), kas turpmāk tiek aktualizēts, izmantojot apdrošināšanas iemaksu algas indeksus. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Neļaus izvēlēties, vai pirms pensionēšanās pamest pensiju otro līmeni

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā