Šodien ģimenes gaida Kurbada zemē

Pēc kovidpauzes divu gadu garumā vakar atsākās un šodien turpinās meža izziņas pasākums “Latvijas Meža dienas” Tērvetē. Vakar redzētais šodien parādīts fotoreportāžā, bet no daudzām Latvijas vietām cilvēki vēl var paspēt uz šodienas pasākumu izbaudīšanu klātienē.
©Arnis Kluinis

Tērvete ir praktiski obligāts pieturas punkts gan skolēnu, gan ģimeņu pavasara un vasaras ceļojumos pa Latviju jau 50-60 gadus. Pašlaik ne tikai bērnus, bet jau mazbērnus uz Tērveti ved tie, kuri paši uz turieni tika vesti mazbērnu vecumā. Šo ceļa mērķi iezīmēja Annas Brigaderes muzejs un tagad ar lielu vērienu attīsta “Latvijas Valsts meži” (LVM).

LVM apsaimniekotais Tērvetes dabas parks tagad ir A. Brigaderes radītā Sprīdīša zeme, bet Jelgavas-Dobeles ceļa pretējā pusē tam cita pasaku tēla Kurbada vārdā nosaukta zeme. Kurbads ir liels un varens! Šajā gadījumā viņa lielums un varenums izpaužas divās dimensijās. Pirmā, ka šī zeme tiek apdzīvota Latvijas Meža dienās, kas pulcē desmitiem tūkstošu cilvēku, daudzkārt pārsniedzot Sprīdīša zemes ikdienišķo apmeklētību. Otrā, ka Kurbada zemē Meža dienās sevi eksponē Latvijas mežsaimniecība, kas pretendē būt pati galvenā tautsaimniecības nozare Latvijā. Tai skaitā eksponē sevi ar tehniku, kuras spēks lielāks par to, kādu mūsu senči vispār varēja iedomāties, stāstot par to, kā kokus lauzis vai klintis vēlis Kurbads.

Meža dienas Latvijā ienāca pagājušā gadsimta 20./30. gadu mijā kā koku stādīšanas kampaņa pavasarī. Tagad šī nodarbošanās pārgājusi no talciniekiem pie profesionāļiem, bet tās atbrīvoto vietu zem meža dienu zīmola LVM piedāvā aizpildīt ar izzinošu pasākumu, kurā meža nozares profesionāļi ne vien stāsta, bet daudzos segmentos parāda meža audzēšanas ciklu ar mežsaimniecības blakus produktiem, iepazīstina ar koka izstrādājumu priekšrocībām un plašās izmantošanas iespējām, pievilina ar mācību un karjeras vietām.

Gan 2018. un 2019. gadā, gan vakar redzētais pārliecina, ka garlaicīgs šis pasākums nav nevienam, sākot no tikai staigāt sākušiem bērniem līdz viņu vecvecvecākiem.

Tīri praktiski jeb merkantili skatot, būtu vērts nonākt Tērvetē tieši šodien, 28. maijā, lai saņemtu divus produktus par vienu cenu. Tātad ieeja Sprīdīša zemē par maksu, bet Kurbada zemē notiekošo var ieraudzīt un tajā iesaistīties par brīvu.

Fotoreportāža par vakar notikušo parāda Skolu dienu, kad pasākuma dalībnieku masu atveda skolu organizētie autobusi. Protams, arī šodien nav liegts apmeklēt pasākumu lielākās grupās, taču tas fokusēts uz mazākām grupām un saucas Ģimeņu diena. Vakar redzētā tehnika, atrakciju iespējas u dabas baudīšana paliek, bet bērnu plūsmas samazināšanos vajadzētu aizvietot ar pieaugušo sarunām. Meža dienas Tērvetē dod gada garumā unikālu iespēju aprunāties ar mežkopības, mežizstrādes un kokapstrādes speciālistiem un iegūt informāciju un idejas, kam pielietojums privātajā mežsaimniecībā un mājsaimniecībā - celtniecībā, dārzkopībā u.tml.

Uz šodienu sagatavoti vairāki pasākumi, kas nav vakardienas pasākumu atkārtojums. Kurbada zemes atvērsies plkst. 10 un dzīve uz tās turpināsies līdz plkst. 17. Ģimeņu dienas ietvaros medību suņu parāde (plkst. 10.30), koncetprogramma “Ričijs Rū” (plkst. 11), briežu piebaurošanas paraugdemonstrējumi (plkst. 12), grāmatas “Kurbads. Latvju varoņstāsts” atvēršana ar grupas “Skyforger” koncertu” (plkst. 14) un grupas “Līvi” koncerts plkst. 15.30.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā