TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Foto kolāža

Šahs ap Suvalkiem. Tagad NATO gājiens

Suvalku karte

Šonedēļ plānotā NATO sanāksme Madridē notiks uz jauna, pagaidām vēl nemilitāra saasinājuma fona. Konflikta epicentrā ir Suvalku koridors vai plaisa, kā to arī mēdz saukt. Plaisa Krievijas interešu zonā. Tā ir 100 kilometru gara josla, kas atdala līdz zobiem nobruņoto Krievijas eksklāvu Kaļiņingradu no Krievijas sabiedrotās Baltkrievijas. Vienā pusē atrodas Lietuva, otrā Polija. Ja Krievija pamanās pirmā šos 100 kilometrus no abām pusēm nobloķēt, tad nogriezta tiek NATO pieeja un 5. pantā apsolītā palīdzība pa sauszemi visām Baltijas valstīm.

NATO sanāksmē 29.-30. jūnijā šis būs galvenais darba kārtības jautājums - vai un kā aizsargāt alianses austrumu flangu no potenciālā agresora, un saasinājums ar Suvalkiem skaidri parāda, kādēļ. Tur ir viena šoseja un viena dzelzceļa līnija, kas nodrošina Kaļiņingradas apgādi pa sauszemi. Stājoties spēkā jaunām sankcijām, Lietuva ir pildījusi savu ES dalībvalsts pienākumu un daļēji ierobežojusi noteiktu preču plūsmu. Tostarp metāla izstrādājumu, cementa un alkohola piegādes - svarīgākās lietas, kas darbina Krievijas militāro mašinēriju un tās apkalpojošo personālu Kaļiņingradā. Un, kamēr Baltijas valstīs lielākā daļa iedzīvotāju, tostarp politiķi, garajās svētku brīvdienās sēdēja ap Jāņu ugunskuriem, ēda gaļu un dzēra alu, Krievijā rūga dusmas. Kremlis ir saniknots, draud ar vārdā vēl nenosauktiem atbildes pasākumiem, Baltkrievija kā parasti piebalso - Lietuvas rīcība līdzinoties kara pieteikumam. Visu interviju var izlasīt šeit:

Šahs ap Suvalkiem. Tagad NATO gājiens

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā