TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

2.lapa

Neatkarīgā skaidro, kādus priekšlikumus deputāti piedāvā pensiju likuma izmaiņām

Eduards Dundurs/F64

Saeima šonedēļ sanāks tikai uz vienu plenārsēdi un tikai viena jautājuma izskatīšanai. Saeimas deputāti galīgajā lasījumā gatavojas apspriest un pieņemt grozījumus pensiju likumā.

Likuma grozījumiem iesniegti vairāk nekā desmit priekšlikumu, no kuriem lielākā daļa pirms tam Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā gan netika atbalstīti. “Neatkarīgā” skaidro, kādus priekšlikumus politiķi piedāvā pensiju likuma izmaiņām.

Pašlaik minimālās vecuma pensijas aprēķina bāze ir 136 eiro, bet cilvēkiem ar invaliditāti no bērnības - 163 eiro. Pensiju likumā noteikts, ka minimālās vecuma pensijas apmēru nosaka, minimālās vecuma pensijas aprēķina bāzei piemērojot koeficientu 1,1 un par katru nākamo gadu, kas pārsniedz šajā likumā noteikto vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo apdrošināšanas stāžu, apmēru palielinot par diviem procentiem no minimālās vecuma pensijas aprēķina bāzes.

Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs iesniedzis priekšlikumu šo pantu grozīt, nosakot, ka minimālās vecuma pensijas aprēķina bāze laika posmā līdz 31. oktobrim ir 136 eiro, bet laika posmā no 1. novembra līdz 30. aprīlim ir 170 eiro. Savukārt personām ar invaliditāti kopš bērnības pensijas aprēķina bāze laika posmā no līdz 31. oktobrim arī ir tāda pati, kā pašlaik likumā, bet no 1. novembra līdz 30. aprīlim tā ir 200 eiro. Šāds priekšlikums iesniegts, lai minimālās pensijas bāzi un līdz ar to arī pašu minimālo pensiju palielinātu tieši apkures sezonā. Visu interviju var izlasīt šeit:

Neatkarīgā skaidro, kādus priekšlikumus deputāti piedāvā pensiju likuma izmaiņām

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā