Latvijas mežos sēnes aug arī decembrī un janvārī

Latvijas Mikologu biedrība ir sabiedriska organizācija, kas cieši sadarbojas ar Latvijas Nacionālo dabas muzeju, jo tās darbības virzieni pārklājas ar dabas muzeja mērķiem un uzdevumiem. Mikologu biedrības uzdevumi ir pētīt Latvijas sēnes un ķērpjus, atbalstīt to saglabāšanu; apvienot Latvijas interesentus neatkarīgi no viņu profesionālā statusa sēņu un ķērpju izpētei un aizsardzībai; izglītot savus biedrus attiecīgajā jomā; propagandēt attiecīgās tēmas sabiedrībā un sadarboties ar atbilstošām ārzemju organizācijām.
2023. gadam tiks izdots sēņu kalendārs, kas gada beigās kļūs par sēņu atpazīšanas rokasgrāmatu ar 120 sēņu sugām ©F64

Kalendārs - sēņu grāmata

Patlaban notiek aktīvs darbs, lai 2022. gadu - biedrības pastāvēšanas divdesmito gadskārtu - atzīmētu ar īpaši veidotu kalendāru, kas gada noslēgumā kalpos par sēņu grāmatu, kurā aprakstītas daudzas sēņu sugas un kā ilustrācijas kalpos sēņotāju un sēņu vērotāju uzņemtās fotogrāfijas. Latvijas Nacionālā dabas muzeja direktora vietniece, mikoloģe Diāna Meiere skaidro: “Par godu biedrības pastāvēšanas jubilejai kalendāru plānojām izdot jau 2022. gadam, taču tas neizdevās. Tagad esam apņēmības pilni izdot sēņu kalendāru 2023. gadam.

F64

Kalendāram pavisam noteikti būs paliekoša pievienotā vērtība - gada beigās, kad visas kalendāra lapiņas būs noplēstas, paliks skaistas fotogrāfijas ar sēņu aprakstu - var teikt, ka tā būs sēņu atpazīšanas grāmata. Šobrīd esam sastādījuši sarakstu ar sēnēm, ko vēlamies tajā iekļaut. Katram mēnesim paredzēts apmēram 10 atbilstošajā mēneši augošu sēņu apraksts un foto. Visus, kam ir izdevies labs kadrs, aicinām iesūtīt savas fotogrāfijas, kas tiks publicētas ar autora vārdu.”

F64

Par sēnēm un sēņošanu tradicionāli runājam no pavasara, kad sākas murķeļu laiks, līdz oktobrim, kad lasām vēlās rudens sēnes. Vaicāta, ko tad kalendāra sastādītāji liks kā ilustrāciju ziemas mēnešiem, mikoloģe uzsver: “Sēņu vērošanas burvība ir tajā, ka sēnes aug cauru gadu - mēs tikai par to maz runājam un stāstām. Taču īstie sēņu entuziasti prot sēnes atrast arī ziemas mēnešos. Vistukšākie mēnesi ir marts un aprīlis, jo kārtīgi lieti vēl nav bijuši, ziemas mitrums ir iztvaikojis un meži ir sausi. Ziemā var atrast sēnes, kas aug uz nokritušiem zariem vai koku stumbriem. Nav tā, ka ziemā augošās sēnes nav lietojamas pārtikā - vairākas ziemas sēņu sugas ir ēdamas, piemēram, ziemas celmene jeb samtainā ziemene, kas aug lielos čemuros uz lapu koku stumbriem un celmiem. Šo sēni var atrast līdz pat janvārim februārim.”

Kalendāra izdošana ir viena no Mikologu biedrības un dabas muzeja aktivitātēm, kas veicina sabiedrības izpratni par sēņu daudzveidību un tās saglabāšanu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā