Konkurss Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2022 starptautiskā mērogā

Laikā, kad resursu ekonomija ir jau asi aktuāla, nekas nav svarīgāks par dalīšanos ar pieredzi pārdomātas un pamatotas ekonomijas metodēs. Lieliska platforma ir jau ikgadējais biedrības Building Design and construction council (BDCC) organizētais konkurss Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā.
10.08.2022. Publicitātes materiāls Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
Biznesa centrs ORIGO ONE ©Publicitātes foto

Šogad konkursam tiek piešķirta starptautiska dimensija un kompetentajai žūrijai, kuru veido Baltijas valstu atzītākie praktizējošie eksperti, Latvijā arī no BVKB, nāksies izvēlēties labākos projektus un studentu idejas, kas tiek iesniegtas no dažādām valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas.

Katrs no konkursam iesniegtajiem objektiem tiks vērtēts saskaņā ar vairākiem ilgtspējības parametriem - projektā iestrādātie vizuālie risinājumi, materiālu izmantojums un to izcelsme, resursu taupīšanas risinājumi ēkas ekspluatācijas laikā, izgaismojums un dienas gaisma, kā arī mikroklimata nodrošinājums.

Lai gan iniciatīva ir privāta, tās nozīme valsts mērogā nav apšaubāma, turklāt šī ir viena no lietām, ar kuru Latvijai lepoties Baltijas kontekstā - mēs esam vienīgā valsts Baltijā, kur ik gadu notiek vērtīgākās ēkas meklējumi. Konkursu var uzskatīt par ilgtspējas praktisko stratēģiju, kamēr ierēdniecība ieslīgusi teorētiskajā tukšvārdībā Ar konkursa palīdzību publika tiek iepazīstināta ar cienījamiem projektu paraugiem, no kuriem ir vērts mācīties.

Iepriekšējo gadu konkursa uzvarētāji ir tirdzniecības centra Origo pārbūve un biznesa centra ORIGO ONE jaunbūve, Ogres jaunā bibliotēka, atjaunotā Kocēnu muiža ēka, Latvijas Valsts mežu biroja ēka Jelgavā, jaunais dzīvojamais kvartāls Lindenholma un daudzas citas. Ar paplašinātu informāciju par konkursa norisi un uzvarētājiem iespējams iepazīties vietnē www.buvniekupadome.lv/konkursi/

Latvijas Valsts mežu biroja ēka Jelgavā / Publicitātes foto

Kocēnu muiža ēka / Publicitātes foto

Jaunais dzīvojamais kvartāls Lindenholma / Publicitātes foto

Ogres jaunā bibliotēka / Publicitātes foto

Organizatoru pieredze

Biedrības BDCC vadītāja Gunita Jansone un valdes locekle Agrita Lūse

Gunita Jansone

2005.g. absolvēta RSEBAA, maģistra studiju programma „Uzņēmējdarbības vadība” pirms tam LU Pedagoģijas fakultāte. Pieredze vērienīgi elegantu pasākumu organizēšanā, vadīšanā vairāk kā 15 gadu garumā.

Agrita Lūse

Maģistra grāds mākslas vēsturē, autore grāmatām Meinhards fon Gerkāns, Villa Guna, Latvijas laikmetīgā arhitektūra, publicistes pieredze vairāk kā 20 gadu garumā.

Kopējā darba pieredze arhitektūras, dizaina un būvniecības nozarē dažādos projektos 27 gadu garumā. Kopš 2014. gada darbība biedrībā BDCC un sekojošu biedrības projektu vadīšana - forums - konkurss Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā, konkurss Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā, konkurss Latvijas Būvniecības gada balva, četrus gadus regulāri tiek organizētas praktiski izglītojošas konferences arhitektiem, attīstītājiem un būvinženieriem - Pilsētas kvartālu attīstība, Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā un Industriālās būvniecības izaicinājumi.

Noorganizētas 6 ikgadējās lielformāta ceļojošās izstādes veltītas arhitektūrai, būvniecībai un dizainam, jaunākās no tām Detaļu spēks II, pirms tam Detaļu spēks, Vietas, ko maina būves, Radošā inženierija Nr.1 un Nr.2, Būvmākslai 100. Septiņus gadus organizēta kampaņa Mācies būvniecību. Jaunākais projekts - izdevums APSKATS ARHITEKTŪRA, BŪVNIECĪBA, DIZAINS, kas jau trešo gadu nonāk pie nozares profesionālās auditorijas, apkopojot aktuālāko un saistošāko nozaru informāciju, papildinot ar kvalitatīviem fotoattēliem. Šobrīd APSKATS ir saturiski un vizuāli labākais nozares izdevums Latvijā, kura kvalitāti eksperti un speciālisti vērtē ļoti augstu.

Konkursa patrons ir Eiropas Parlamenta deputāte, Prof. Dr. oec. Inese Vaidere

Ilgtspējība - tā ir arī Eiropas Savienības apņemšanās pārvērst Eiropas zaļā kursa solījumus realitātē, uzlabojot mūsu ikdienas dzīves telpu. Eiropas Parlamentā, strādājot Jaunā Eiropas Bauhaus darba grupā, domājam un plānojam, kā ilgtspēju un videi draudzīgu pilsētplānošanu, arhitektūru, dizainu padarīt par mūsu ikdienu, turklāt arī pieejamu ikvienam cilvēkam, neatkarīgi no viņu ienākumiem. Tādēļ šī ilgtspējas balva ir ļoti nozīmīga, jo tā ļaus novērtēt un uzslavēt tos mūsu speciālistus, kam tas jau ir izdevies.

Konkursa atbalstītājs - Valsts nekustamie īpašumi

Renārs Griškevičš, VNI valdes priekšsēdētājs

-Valsts nekustamie īpašumi ilgtspējību redz kā faktoru, kas nenoliedzami caurvij un ir saistīts ar katru darba jomu - mūsdienās ilgtspējība ir uzņēmējdarbības stratēģiju un procesu pamatā, tādēļ nākotne bez tās ir neiedomājama. Mēs apzināmies, ka celtniecības un nekustamā īpašuma pārvaldības nozarei ir būtiska ietekme uz vidi, ņemot vērā, ka ēkas ir atbildīgas par trešdaļu no siltumnīcefekta gāzu emisijas apjoma. Tādēļ viens no mūsu uzdevumiem ir izveidot valsts īpašumu portfeli, kas nekaitētu veselībai un kalpotu arī nākamajām paaudzēm Latvijā. Mēs esam sākuši īstenot nozares digitalizāciju un izmantot jaunas tehnoloģijas būvniecības un celtniecības pārvaldībā, kas ir solis pretim ilgtspējīgām ēkām, taču vēl aizvien ir daudz darāmā. Neviena rīcībā vēl nav perfekta instrumentu klāsta, lai ēku renovāciju, būvniecību un pārvaldību īstenotu pēc iespējas ilgtspējīgāk, taču nozarē tiek ieviestas daudzas dažādas jaunas metodes un risinājumi, kas skar arhitektūru, celtniecību un projektēšanu. Mēs savus mērķus varam sasniegt, tikai strādājot kopā, daloties ar pieredzi un mācoties vienam no otra, izvērtējot paveikto un izvirzot nākotnes mērķus.

Gala ceremonija paredzēta 2022.gada 6.septembrī Ilgtspējības dienā, iepriekšējā dienā, kā jau ierasts, notiek ilgtspējībai veltīta konference.

Katrs no konkursam iesniegtajiem objektiem tiks vērtēts saskaņā ar vairākiem ilgtspējības parametriem - projektā iestrādātie vizuālie risinājumi, materiālu izmantojums un top izcelsme, resursu taupīšanas risinājumi ēkas ekspluatācijas laikā, izgaismojums un dienas gaisma, kā arī mikroklimata nodrošinājums.

Konkursa atbalstītāji - Schneider Electric, Saint-Gobain, Valsts nekustamie īpašumi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā