Ukraiņu mūziķi iedzīvojas pie mums un ar mums

Tuvākās nedēļas latvju koncertdzīvē zināmā mērā aizritēs ukraiņu zīmē: Svetlana Loboda, Verka Serdjučka, “Okean Elzy” – trīs dažādi mākslinieki trīs dažādos koncerti. Daudzi ukraiņu mūziķi šobrīd Latviju izvēlējušies par mītnes zemi, un daudzi šeit arī turpina savas muzikālās gaitas – kopīgos sastāvos ar mūsējiem.
©Publicitātes foto

“Wondersalā” ar jaunu šovu Svetlana Loboda

Šo svētdien, 14. augustā, Andrejostas “Wondersalas” koncertlaukumā uzstāsies slavenā ukraiņu dziedātāja Svetlana Loboda, pie viena atklājot arī savu pasaules koncerttūri. Dziedātāja prezentēs jauno programmu, kurā izpildīs savus populārākos darbus, kā arī pavisam jaunas dziesmas. Kā īpašs pārsteigums gaidāms efektīvs gaismas šovs ar jaunākās paaudzes “Ayron Cobra” starmešiem, kas šā šova laikā piedzīvos savu pirmizrādi Baltijas valstīs.

Svetlanas Lobodas nozīmību uz Eiropas mūzikas kartes ir grūti pārvērtēt: savas karjeras laikā viņa izlaidusi četrus albumus, no kuriem gandrīz visi ir savākuši miljoniem klausījumu, savukārt viņas videoklipi interneta platformā “YouTube” kopumā sasnieguši vairāk nekā 1,5 (!) miljardu skatījumu. Koncerts “Wondersalā” būs dziedātājas pirmā uzstāšanās kopš kara Ukrainā sākšanās. “Es ilgu laiku nevarēju atrast sevī spēkus, lai atkal kāptu uz skatuves,” atzīst Svetlana Loboda. “Viss mans laiks tika veltīts brīvprātīgās darbam, organizējot atbalstu sievietēm un bērniem Ukrainā. Esmu priecīga, ka mana koncertturneja ļaus sniegt palīdzību vēl lielākam skaitam ģimeņu, kuru dzīvi uz visiem laikiem mainījis karš - daļa no koncertos iegūtajiem līdzekļiem tiks pārskaitīta uz starptautisko fondu “Dusha” manas dzimtās pilsētas Irpeņas atbalstam.”

Ar Latviju dziedātāju šobrīd saista īpašas saites - viņa kopā ar ģimeni te radusi pagaidu mītnes vietu, to īpaši gan neafišējot. Jūnija sākumā Loboda prezentēja savu jauno videoklipu dziesmai “Moļitva”, kurš ir filmēts Svētā Pētera baznīcā un kurā piedalījās arī Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskais orķestris. “Es dziedāšu, jo mūzika dziedina. Bet galvenais būs tas, ka uz mirkli mēs izlauzīsimies no realitātes un ienirsim pasaulē, kurā esam tikai tu un es,” pirms gaidāmā koncerta saka Svetlana Loboda.

Verka Serdjučka ar “Dancing Russia Goodbye”

Savukārt pēc nedēļas dīvainā kārtā vienā datumā iekrituši pat divi lielkalibra ukraiņu mūziķu koncerti: 21. augustā uz “Wondersalas” skatuves ar šogad vienīgo koncertu Baltijā uzstāsies kolorītais ukraiņu mākslinieks Verka Serdjučka, savukārt “Arēnā Rīga” uzstāsies ukraiņu supergrupa “Okean Elzy”.

Mazliet par Verku, īstajā vārdā Andreju Daņilko. Rīgā mākslinieks ieradīsies pilnā sastāvā kopā ar savu grupu, un publikai tiek solīts šovs, kas neļaus sēdēt mierā ne mirkli. “Koncertšovs būs aizraujošs gan tiem, kuri labi zina Verkas repertuāru, gan tiem, kuri dziesmas dzirdēs pirmo reizi,” sola rīkotāji. “Wondersalas” apmeklētāji pirmo reizi varēs dzirdēt arī viņa Eirovīzijas hita jauno versiju, kas kopš 2022. gada 24. februāra skan tikai un vienīgi kā “Dancing Russia Goodbye”. Jāpiebilst, ka daļa no biļešu pārdošanas ieņēmumiem tiks ziedoti, lai palīdzētu cietušajiem Ukrainā.

“Okean Elzy” karu izdzīvo klātienē

Savukārt ukraiņu rokgrupa “Okean Elzy” - tas jau ir pavisam cits vēriens. “Arēnā Rīga” grupa uzstāsies tūres “Help For Ukraine” ietvaros, un visa peļņa no koncerta biļešu tirdzniecības tiks ziedota, lai palīdzētu karā cietušajiem Ukrainas bērniem, kā arī medicīnas iestādēm, kuras sniedz palīdzību Ukrainas aizstāvjiem. Turklāt mākslinieki arī savu honorāru ziedo palīdzībai Ukrainai. “Mūsu tūrē mēs primāri vāksim līdzekļus palīdzībai Ukrainas bērniem, kuri cietuši kara dēļ, kā arī atgādināsim pasaulei, ka ukraiņi šodien cīnās ne tikai par savu valsti, bet arī sargā demokrātiju, brīvību un attīstību visā Eiropā un pasaulē. Mēs esam pateicīgi Latvijai, visiem latviešiem, kuri mums palīdz tagad un palīdzēja arī jau no 2014. gada. Paldies jums!” uzsver grupas līderis Svjatoslavs Vakarčuks.

Publicitātes foto

“Okean Elzy” ir viena no populārākajām ukraiņu rokgrupām, kurai ir savi pielūdzēji visā pasaulē. “Viņu mūzika aizrauj un savieno, bet unikālais skanējums un spēcīgie vārdi skar dvēseles dziļākās dzīles. Koncerti vienmēr ir emocionāls piedzīvojums, piepildīts ar sirsnību un mīlestību,” - tā pasākumu piesaka tā rīkotāji, un tas nebūt nav pārspīlējums. Kara laikā pirmais “Okean Elzy” koncerts notika tikai divus mēnešus pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma - 24. aprīlī, turklāt vietā, kas kļuvusi par patvērumu daudziem Ukrainas iedzīvotājiem Krievijas raķešu uzlidojumu laikā - Kijivas metro. Koncerts tika translēts tiešraidē, un to skatījās cilvēki vairāk nekā 22 valstīs. Translācijas laikā tika saziedoti vairāk nekā deviņi miljoni Ukrainas grivnu, kas sniedza iespēju iegādāties medicīnas preces un līdzekļus bērnu slimnīcām Mikolajivā un Zaporižjā.

Svjatoslavs Vakarčuks kopš Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainā bija pievienojies teritoriālajai aizsardzībai Ļvivas apgabalā, taču armijas vīri uzstāja, ka efektīvākais veids, kā viņš var cīnīties, ir turpināt darīt to, ko līdz šim - muzicēt. Vakarčuks turpināja iedvesmot karavīrus un Ukrainas tautu ar savu mūziku, uzstājoties uz ielām un slimnīcās, kā arī “karstajos punktos”, tostarp pat Černobiļas atomelektrostacijā.

Osokina festivālā radušās saites joprojām darbojas

Ukraiņu mūziķi uz Latvijas skatuvēm parādās ik pa laikam - lielākais skaits bija redzams un dzirdams pianista Andreja Osokina Brīvības festivālā maija beigās un jūnija sākumā. Festivāla noslēgumā uz vienas skatuves kopīgās performancēs tikās latviešu un ukraiņu mūziķi, un kopš tās reizes vairākas šajā pasākumā radušās sadarbības saites joprojām turpina pastāvēt. “Toreiz viņi atrada mūs, savukārt mēs pēc tam viņiem palīdzējām atrast citus,” stāsta Latvijas-Ukrainas muzikālās sadraudzības redzamākā pārstāve, dziedātāja Katrīna Gupalo.

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Kopš šī festivāla spēcīgās balss īpašniece Anastasija Vasiļenko sadarbojas ar grupu “Sub Scriptum”, ar kuru kopā ierakstīta dziesma “Ziyde sonce” - Katrīna zināja stāstīt, ka šis singls atradis vietu ne tikai Latvijas, bet arī Ukrainas radiostaciju rotācijā. Ar vairākiem Latvijas mūziķiem, piemēram, Katrīnu Dimantu, sadarbojas arī Anastasija Jacenko jeb Nastunin, kura augustā laida klajā šeit ierakstītu dziesmu “Dole” (no ukraiņu valodas - liktenis). Latvijā tagad muzicē arī Jevgeņija Nasonova, kura sadarbojusies ar “Melo-M”, un dziedātāja Larisa Šelesta - daļa no minētajām mūziķēm būs redzamas un dzirdamas 27. augustā Kauguru svētkos. Pašlaik viņas visas uzturas Latvijā. “Protams, viņi visi ļoti grib atpakaļ uz Ukrainu un, tiklīdz būs tāda iespēja, tā arī brauks, taču pašlaik tas diemžēl nav iespējams,” saka Katrīna Gupalo.

Vēl jāpiemin, ka šobrīd Latvijā strādā arī jaunais ukraiņu producents ar latviešu saknēm Edgars Vilcāns - par viņu dzirdētas labas atsauksmes jau no vairākiem pašmāju mūziķiem.

“Katram cilvēkam nepieciešama apziņa, ka viņš ir vajadzīgs apkārtējiem”

Pats pastāvīgākais kopprojekts laikam gan ir jaunā pasaules mūzikas apvienība “Shakima trio”, ko veido ukraiņu mūziķe Šakima Garunts, ģitārists Jānis Ruņģis un basģitārists Ainārs Majors. Pirmā trio uzstāšanās notika maija beigās koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga”, pēc tam apvienība bija manāma Osokina Brīvības festivāla Ukrainai noslēguma koncertā kultūrtelpā “Hanzas perons” un kultūrvietas “Totaldobže” mākslas pasākumu sērijas “Laikmetīgās ceturtdienas” startā, bet pavisam drīz plānota uzstāšanās 26. augustā Skultes ostā iesildītāju statusā grupas “Tautumeitas” koncertā.

Mūziķus kopā savedušas Šakimas bēgļu gaitas. “Es nevēlos lūgt tikai palīdzību un atbalstu. Gribētos kaut ko darīt kopā. Gribētos, lai tā ir arī cilvēciska vērtība, kuru es kā mūziķe varu dot klausītājiem,” tā Šakima, kura ir dziedātāja, folkloriste, improvizētāja un vijolniece, kas apveltīta ar daudzkrāsainu balsi. “Katram cilvēkam nepieciešama apziņa, ka viņš ir vajadzīgs apkārtējiem un ka viņš var tāds būt, neskatoties ne uz ko un darot to, ko vislabāk prot un mīl,” uzsver Šakima. “Man vienmēr bijusi svarīga kopradīšana ar citiem un būšana skaņas pasaulē, tādēļ esmu ļoti iepriecināta par burvīgo iespēju muzicēt kopā ar brīnišķīgiem latviešu mūziķiem. Tas man ļauj virzīties tālāk un turpināt dzīvot savu dzīvi.” Te pat vairs nav ko piebilst.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā