"X faktora" sensācijas Grētas sapnis turpinās – klajā nācis arī debijas minialbums

Šonedēļ savu debijas mini albumu “Vēl aizvien man sapņos” klajā laidusi jaunā dziedātāja Grēta Grantiņa, kas plašākai publikai kļuva pazīstama pēc uzvaras TV3 šova “X faktors” ceturtajā sezonā. Viņas virzība augšup gada laikā bijusi tik strauja, ka šķiet – tas tiešām var notikt tikai sapņos.
“Albuma “Vēl aizvien man sapņos” nosaukums pie manis nāca ilgi, jo bija svarīgi, ka tas ne tikai simbolizē laiku un notikumus pēc “X faktora” uzvaras, bet arī manas emocijas, kurās mijās gan prieks, gan nereti arī nespēja noticēt visam, kas tik strauji noticis,” skaidro Grēta Grantiņa ©Publicitātes foto

Dziesmas rada pati, piesaistot pieredzējušus padomniekus

Lai taptu Grētas Grantiņas debijas garadarbs ar septiņām dziesmām, dziedātāju pārstāvošā kompānija ”Universal Music Group” bija sarīkojusi pat vairākas dziesmu rakstīšanas nometnes, kurās piedalījās dažādi autori un producenti. Taču tas nenozīmē, ka pati Grēta uz to tikai noraudzījās no malas un gaidīja gatavu rezultātu, lai ar to stātos pie mikrofona. “Viena no dziesmām, kuru es sauktu par albuma “nesošo singlu”, un kurai ir tapis arī videoklips - tās nosaukums ir “Vai tu vari mani pasargāt”, ir tā, kuru sarakstīju gandrīz pilnībā pati, bet kopā to pēc tam likām nometnē ar Māru Upmani-Holšteini. Savukārt pārējās dziesmiņas šajās radošajās nometnēs dzima pilnīgi no nulles, taču es biju iesaistīta tajās pilnīgi visās. Līdz ar to nav nevienas dziesmas, kuru no sākuma līdz pat pašām beigām būtu uzrakstījusi pilnībā viena pati, taču nav arī nevienas tādas, kuras tapšanā nebūtu pati iesaistījusies. Visas radušās no manām vēlmēm un idejām, taču pārējiem, mūzikā daudz pieredzējušākajiem kolēģiem bija precīzāka sapratne, kā šo manu vēlmi piepildīt,” skaidro Grēta.

Kas ir šie Grētas nosauktie “pārējie” un “pieredzējušākie”? “Vai, ārprāts, man to bija milzīga komanda!” no sirds izsaucas Grēta un sāk uzskaitīt: “Producenti ir JJ Lush (Jānis Jačmenkins - aut.), Edgars Vilcāns, DJ Rudd (Rūdolfs Budze), Kristaps Ērglis. Pēc tam ejam pie mūzikas un vārdu autoriem - viņu vidū ir Māra Upmane-Holšteine, Kriss Noa, Dagnis Roziņš, Xantikvariāts un… Tā, kuru es vēl piemirsu? No pēdējās nometnes tie laikam ir visi, bet, pirmo singlu “Pāries” rakstot, klāt vēl bija arī Rolands Če.” Pārbaudot Grētas uzskaitījumu, izrādījās, ka viņai ir ļoti laba atmiņa - vēl vienīgi jāpiebilst, ka pie albuma tapšanas roku pielicis arī Edavārdi.

Radošā komanda ir svarīgāka par 10 000 eiro

Pēc uzvaras TV3 šova “X faktors” ceturtajā sezonā (tas notika īsi pirms Ziemassvētkiem) 2021. gada nogalē Grēta pievienojās “UMG” saimei, jau februārī tika izdots pirmais singls “Pāries” (tā publicitātes kampaņu gan “noraka” notikumi Ukrainā), neilgi pirms Jāņiem nāca klajā otrais singls “Tikai vienu deju”, augusta pēdējās dienās tika sarīkota dziesmu rakstīšanas nometne, un jau novembrī galdā tiek likts minialbums. Un nav vēl pagājis pat gads kopš “X faktora”! ““Universal” komanda ir ļoti strādīga, un viņi tiešām grib man palīdzēt. Mūsu kopīgā vīzija tieši tāda arī bija - uzreiz un tagad rakstīt mūziku. Kamēr tas kartupelis ir karsts, gribēju likt to galdā!” smejas Grēta un prātīgi piebilst: “Cilvēki taču var arī mani pēc kāda laika vairs neatcerēties, jo tas ir tikai šovs. Protams, man nenormāli paveicās, [ka uzvarēju], un es šo iespēju gribēju pilnībā izmantot, pēc iespējas ātrāk strādāt un parādīt, ka esmu gatava arī savas mūzikas radīšanai.”

Līdz ar to lieks ir jautājums, vai Grētai šovā svarīgāk bija tikt pie naudas balvas 10 000 eiro vērtībā vai līguma ar “Universal”. “Es noteikti negāju šovā naudas dēļ,” apstiprina dziedātāja. “Vienmēr esmu bijusi komandas cilvēks, jo vienam ir grūti, tāpēc vēlējos satikt cilvēkus, kas ir strādājuši šajā nozarē, kuri zina, kas ir jādara, kurus piesaistīt pie videoklipiem un ierakstiem utt. Man taču nebūtu ne jausmas, kam par to jautāt - mūzikas aprindās pazinu tikai skolasbiedrus [no Rīgas Doma kora skolas]. Līdz ar to man komanda bija svarīgākais, un, uzzinot, ka būs līgums “Universal”, gāju uz “X faktoru”.”

Ar Rīgas Doma kora skolas rūdījumu

Lai gan pirms šova un arī pēc tā Grēta Grantiņa tika sociālajos tīklos poziocionēta kā dziedātāja, kura “līdz šim plašākai publikai vispār nebija zināma”, tā gluži nav: ieguvusi muzikālo izglītību Talsu mūzikas skolā, Ventspils mūzikas vidusskolā un Rīgas Doma kora skolā, darbojusies grupā “Insomnia”, piedalījusies izrādē “Kaupēn, mans mīļais” un Mārtiņa Brauna koncertprogrammā “Veltījums”. “Rīgas Doma kora skola ir milzīgu iespēju skola. Man bija burvīgas skolotājas [Annija Putniņa un Una Stade], kurām esmu pateicīga par dotajām iespējām - ja viņas pašas kaut kur netika [uzstāties], vienmēr ieteica mani, tādējādi radās iespēja uzstāties muzikālajās izrādēs, piemēram, “Kaupēn, mans mīļais”. Šī skola ļāva tikt pie pirmās muzikālās pieredzes un arī vērtīgiem kontaktiem,” ar pateicību savas skolas gaitas atminas Grēta.

Neskatoties uz savu “karsto statusu”, Grēta šovasar lielākoties uzstājās nelielākos koncertiņos (tiesa, bija manāma arī Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas atklāšanā, kur kāpa uz skatuves kopā ar Intaru Busuli), kas arī saprotams - līdz šim taču viņai nebija savas programmas, bet uzstāties ar citu dziesmu kaverversijām nebūtu labais tonis. “Šī vasara bija tiešām, tiešām skaista un tiešām, tiešām ļoti piepildīta!” priecājas Grēta. “Dzintaru koncertzāles pasākums bija lielākais, taču vēl bija Talsu pilsētas svētki, kur ieradās daudz cilvēku, un arī citi koncerti.” Jāpiebilst, ka uzstāties Talsos meitenei ir gluži vai pienākums - janvārī viņa saņēma Talsu novada balvu “Gada kultūras lepnums”. “Tas bija ļoti jauki - jutos ļoti iepriecināta, ka savējie tā novērtē!” saka dziedātāja.

Dzeltenajos medijos un sociālajos tīklos “nezīmējas”

Interesanti, ka pēc uzvaras šovā Grētas atpazīstamība ievirzījusies tikai un vienīgi muzikālās sliedēs - par viņu nav lasāms dzeltenajos medijos, viņa nav piedalījusies ēšanas, dejošanas, ceļošanas vai cita veidu šovos, nav klāstījusi veselīga dzīvesveida vai pareizas matu mazgāšanas receptes blogos, vlogos un podkāstos, influencējusi un citādi izpildījusies, viņa ir vienkārši tikai dziedājusi. “Es daru to, kas man patīk, un novērtēju, ja cilvēki par to uzraksta. Es nedaru ārpus mūzikas neko tādu, par ko būtu jāraksta - vienkārši dzīvoju, mācos, strādāju un dziedu! Bet to taču visi tāpat zina,” smaida Grēta.

Patiesībā - nezina gan. Pašlaik Grēta mācās Latvijas Universitātē par pirmsskolas skolotāju un nākamnedēļ uzsāks praksi Talsu bērnudārzā, kur viņai piedāvāts piestrādāt par muzikālo skolotāju. “Man vislabāk patīk tieši šie paši mazākie ķipari - agrāk esmu bijusi arī auklīte un pieskatījusi pazīstamu cilvēku bērniņus. Bērni un dzīvnieki vienmēr bijusi mana sirdslieta, jo viņi sagādā lielu un nesamākslotu prieku, tā ir patiesa un nemainīga mīlestība,” savu profesijas izvēli skaidro dziedātāja. “Šis ir mans lielais plāns B - protams, plāns A vienmēr bijusi mūzika, taču šis plāns B vajadzīgs, lai būtu drošības sajūta, lai es būtu gatava visādām situācijām.”

Lai gan šovā Grēta tika pieteikta kā Intara Busuļa kaimiņiene jeb “meitene no Ģibuļu pagasta”, tur dzīvo viņas vecāki. Arī viņa pati tur pāris gadus ir dzīvojusi, taču šobrīd dziedātāja apmetusies savā bērnības dienu mājoklī Stendē. “Dzīvoju pa pusei Rīgā, pa pusei Stendē. Kad ir skola, biežāk esmu Rīgā, pa brīvdienām, ja nav koncertu, vairāk Talsos, Stendē. Man patīk abās vietās, jo vari izbaudīt gan pilsētas dzīves ātrumu, gan tādas vietas kā Stendes klusumu un mieru, kas ir ļoti svētīgi pēc ātrā darba dienu tempa galvaspilsētā.”

Arguments: arī Dons un “Prāta vētra” savulaik uz arēnām necerēja

Ja par Grētas albumu, tad tas nav meitenīgi popsīgs, tajā ir vērojama arī stilīgu “r&b” elementu klātbūtne. “Visu mūžu esmu klausījusies ārzemju mūziku, jo manai mammai ļoti patīk Beijonsa un Maikls Džeksons - var teikt, ka tieši ar viņu mūziku es uzaugu. Taču pēdējos gados klausos kaut ko starp “r&b” un popu, pat vairāk popmūziku, kurai man patīk pievienot “r&b” elementus, jo šim žanram ir vairāk akordu, vairāk harmoniju, līdz ar to rodas mazliet citādākas sajūtas, un tas pievieno papildu skaņu garšu. Taču tas nenozīmē, ka man visas dziesmas tagad būs ar “r&b” pieskaņu,” skaidro Grēta.

Tiesa, šāda veida mūzikai Latvijā nav pārāk plašs klausītāju pulks, līdz ar to arēnu vai stadionu ar to laikam nepiepulcēt. Grēta tam nepiekrīt: “Tas ir subjektīvs spriedums, to nekad iepriekš nevar zināt. Arī Dons savulaik gan jau necerēja, ka varēs izpārdot koncertus arēnā, un diez vai pat “Prāta vētra” pirms daudziem, daudziem gadiem spēja iedomāties, ka sasniegs apmeklētības rekordus Mežaparka Lielajā estrādē. Esmu sapņotāja, taču arī cilvēks, kas domā loģiski, tomēr - kamēr cilvēki mani klausīsies, es par to priecāšos, un, skatoties uz pirmo divu dziesmu gaitām, nevarētu būt vēl priecīgāka par to rezultātiem. Tie pierāda, ka cilvēki gaida arī šāda veida dziesmas - ja jau ar pirmo dziesmu ir sasniegti 100 000 klausījumu [interneta vietnē] “YouTube”!”

Albuma nosaukums ir “Vēl aizvien man sapņos” - kas tad vēl aizvien ir Grētas sapņos? “Albuma nosaukums ir par to, ka man joprojām ir grūti aptvert, kas ar mani ir noticis [šī gada laikā]. Es savulaik taču varēju tikai sapņot, ka man būs iespēja izdot albumu, bet tas viss patiešām notiek! Nav pat vēl pagājis gads kopš manas uzvaras “X faktorā”, ir pagājis tikai gads kopš pirmās tiešraides! Es joprojām par to visu esmu lielā sajūsmā, tāpēc arī tā nosaucu albumu, jo patiešām tā jūtos. Man joprojām liekas, ka tas notiek manos sapņos, un ir grūti noticēt tam, ka man realitātē būs tādas iespējas un privilēģijas ko tādu darīt. Par to visu varēja tikai sapņot!” sajūsminās Grēta.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā