Šakima ienes Ukrainas Gaismu latviešu mūzikā

Šonedēļ šaurā mūzikas draugu lokā tika nosvinēta ierakstu studijas “AMFO music” piecu gadu jubileja, kā arī ukraiņu-latviešu apvienības “Shakima Trio” debijas albuma “Vysoko” dzimšana. Šīs grupas (un arī studijas) galvenais virzītājspēks ir Ainārs Majors, tomēr lielākoties tā skatus piesaista ar Šakimu Garunts – ukraiņu mūziķi, kuru bēgļu gaitas atvedušas uz Rīgu.
Ukraiņu mūziķe Šakima Garunts ir kā tāda saulīte – ar viņu aprunājoties, kļūst kaut kā silti ap sirdi ©Publicitātes foto: Jānis Deinats

Trio ar diviem latviešiem un vienu ukrainieti sastāvā

“Shakima Trio” sastāvā muzicē ukraiņu folkloriste, etnodziedātāja un vijolniece Šakima Garunts, vokālists un ģitārists Jānis Ruņģis, kurš albuma dziesmās efektīvi izmantojis skaņu cilpmašīnu, iespēlējis klarneti, klavieres un perkusijas, kā arī muzikāli daudz pieredzējušais basģitārists Ainārs Majors, kurš piespēlējis arī perkusijas. “Šā albuma negaidīto piedzimšanu var izskaidrot vienīgi kā laika zīmi, kā enerģiju un informāciju, kuru pēkšņi saņēmām tādā apjomā un ātrumā, ka vēl tā īsti neesam paspējuši to apzināties,” saka Ainārs, kurš ir arī albuma producents. “Paspējām vienīgi saprast, ka esam kļuvuši par raidītājiem un raidām kopā mūzikas valodā. Es to nodēvētu par kaut ko līdzīgu sinhrono tulku darbam trijatā.”

Svinību ievadošajā daļā Šakima mazliet kautrīgi turējās no pārējiem nostāk, bet, uzkāpjot uz skatuves, mainījās līdz nepazīšanai - atvērās un apbūra visus ar savu harismu, pozitīvismu un pārliecinošo uzstāšanos. “Pamazām informējam arī draugus Ukrainā, ka iznācis šāds albums, un popularizēsim to arī turpmāk,” pēc uzstāšanās intervijā šo rindu autoram stāstīja Šakima. “Man liekas, ka šajā albumā iepīta tāda nots, kas dod cerību un atbalstu. Mēs agri vai vēlu nonāksim pie tā, ka atdzims cilvēku vienotība - beigsies šis murgs, kurā šobrīd būtībā dzīvo visa cilvēce. Cilvēki, kuri šobrīd atrodas Ukrainā, turas uz šādām cerībām un [apkārtējo] atbalsta, citādi nav iespējams pārvarēt tās smago emociju upes, kas pārņem, esot tur uz vietas. Šajā albumā, man liekas, ir ietverti praktiski visi cilvēka emocionālie stāvokļi. Albums vēsta par to, lai ir grūtības, vienmēr var atrast izeju. Ir jāpieņem un jāpārdzīvo arī šie smagie brīži, tad sirds atveras un atnāk Mīlestība.”

Uz skatuves Šakima burtiski pārvēršas - no viņas strāvo enerģija un harisma. Ukrainiete jau iejutusies mūsējo vidū, latviešu mūziķu vidū viņai jau ir daudz draugu un paziņu / Publicitātes foto: Toms Norde

Dzimusi Ļvivas apkaimē, strādājusi Kijivā

Jaunais trio radās pavasarī, kad Šakima uzsāka bēgļu gaitas, un biedrība “AMFO music” kopā ar Aināru Majoru radīja iespēju dziedātājai turpināt profesionālo darbību arī Latvijā. “Karš Ukrainā aktuāls būs vēl ilgi, bet Ukrainai ir arī vēsture, kultūra un dvēsele - to visu vēlamies celt gaismā, šādi kompensējot kopējo smagumu. Ļoti svarīgi ir veidot garīgo laukumu, gaišu, kultūrnesošu un dzīvību apliecinošu. Kad cilvēki izglābti no lodēm un viņiem dota pajumte, galvenais ir radīt iespēju viņiem turpināt savu profesionālo darbību,” uzskata Ainars Majors.

Šakima ir no Rietumukrainas, no Ļvivas apkaimes. Dzimtenē strādājusi gan Ļvivā, gan Kijivā, darbojusies teātrī, arī dažādos mākslinieciskos projektos, tostarp starptautiskos, daudz ceļojusi. Ar Majoru iepazinusies aptuveni pirms desmit gadiem Rīgā notiekošajā meditācijas festivālā “Gara vasara” - Šakima atbraukusi kopā ar mākslinieku trupu, kas piedāvājusi Zikru dziedājumus, dervišu virpuļošanu, dzejas priekšlasījumus u.tml. priekšnesumus, savukārt Ainārs šo pasākumu apskaņojis. Iesākumā iebraukusi Lietuvā, pabijusi arī citur, bet vēlāk ceļš atvedis uz Latviju. “Es tobrīd biju kā absolūtā vakuumā - vispār nesapratu, uz kurieni doties. Pamats zem kājām pēkšņi bija zudis, un vienīgais, ko es tajā brīdī sapratu - paga, paga, es taču esmu mūziķe! Man ir kaut kas, pie kā turēties, ar kā palīdzību dzīvot un virzīties tālāk. Nolēmu piezvanīt Aināram - sveiki, esmu dzīva un šeit! Lūk, tā arī sākās mūsu projekts,” gaiši smaidot, stāsta dziedātāja.

Albums tikai pēc pusgada ilgas uzturēšanās Latvijā

Jau ierodoties šeit, Šakimas nostāja bija skaidra: “Es nevēlos lūgt tikai palīdzību un atbalstu. Gribētos kaut ko muzikāli vērtīgu un interesantu izdarīt. Gribētos, lai tā ir arī cilvēciska vērtība, kuru kā mūziķe varu dot klausītājiem. Vēlos strādāt pie mūzikas projekta.”

Pirmā publiskā “Shakima Trio” uzstāšanās bija jau maija beigās koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga”. Pēc intensīviem mēģinājumiem apvienība jūnijā uzstājās arī “Osokina Brīvības festivāla Ukrainai” noslēguma koncertā kultūrtelpā “Hanzas perons” un kultūrvietas “Totaldobže” mākslas pasākumu sērijas “Laikmetīgās ceturtdienas” startā, taču pati iespaidīgākā jaunā trio atzīmēšanās bija 26. augustā Skultes ostā, esot iesildītāju statusā grupas “Tautumeitas” lielkoncertā. “Shakima Trio” uzstājies vēl arī citos pasākumos, tostarp Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā. Grupas programmā ir dzirdamas gan ambientas kompozīcijas ar maģiskās ukraiņu senfolkloras saknēm, gan dinamiskas, ritmiskas un dzīvības spēku apliecinošas dziesmas, vēstījumu bagātinot ar aizrautīgu skatuvisko priekšnesumu.

Tā nu ir pagājis tikai nieka pusgads, un dienasgaismu jau ieraudzījis albums ukraiņu valodā “Vysoko” - tas ir kā brīnums. “Katram nepieciešama apziņa, ka viņš ir vajadzīgs apkārtējiem un var tāds būt, darot to, ko vislabāk prot un mīl,” saka Šakima. “Man vienmēr bijusi svarīga kopradīšana un būšana skaņu pasaulē, tādēļ esmu ļoti iepriecināta par iespēju muzicēt kopā ar brīnišķīgiem latviešu mūziķiem. Tas man ļauj virzīties tālāk un turpināt dzīvot savu dzīvi.”

Tic Ukrainas un Gaismas spēku uzvarai pār tumsu

Pašlaik Šakima dzīvo Rīgā kopā ar 15 gadus veco dēlu, kurš šeit apmeklē Ukraiņu vidusskolu. Albuma prezentācijas pasākumā pēc mūziķes reakcijas uz apkārtējo pausto šķita, ka viņa jau saprot vai vismaz nojauš latviešu valodā teikto. “Latviešu valoda ir tik ļoti daiļskanīga, ka es to klausos kā mūziku un it kā ar sirdi saprotu [runātā jēgu]. Ļoti skaista un melodiska valoda, es to klausos kā muzikālu priekšnesumu,” smaida mūziķe.

Protams, par atgriešanos Ukrainā šobrīd domāt ir pāragri. “Mēs nezinām, kā attīstīsies notikumi, taču, protams, ticam uzvarai. Mēs ticam, ka kopā ar visu pasauli nosargāsim visu to gaišo, kas ir cilvēkos. Tā ir mūsu valsts, mūsu teritorija, cilvēki no visas sirds aizstāv savas mājas,” pārliecinoši saka Šakima. “Patiesībā šis karš šobrīd notiek jau pavisam citā līmenī - tas ir kā karš pret tumsu mūsu sirdīs, un šī cīņa ir jāuzvar. Tā ir mūsu izvēle palikt cilvēcīgiem, un ar katru šādu izvēli mēs veicam soli Gaismas virzienā. Šāds ir visu mūsu uzdevums - pateikt sev, ka pietiek gulēt, ir laiks beidzot pamosties! Visapkārt taču ir Gaisma! Un, ja būs vairāk šādu cilvēku, kas to sapratīs un atzīs, tad šie tumsas spēki vienkārši pazudīs. Tiem vairs nebūs ar ko karot, jo visapkārt būs viena vienīga Gaisma!”

Uz skatuves Šakima burtiski pārvēršas - no viņas strāvo enerģija un harisma. Ukrainiete jau iejutusies mūsējo vidū, latviešu mūziķu vidū viņai jau ir daudz draugu un paziņu

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā