Pēc ilgāka pārtraukuma Rīgā atkal piestās Eilanda "Sniegavīra ekspresis"

Ziemassvētku klasisko melodiju nogurdinātajiem pirmssvētku un arī pašu svētku laikā bieži rodas izmisuma pilns jautājums – kur dēties, kur mukt, kur patverties, lai, pat ledusskapi atverot, nenāktos dzirdēt dažnedažādus “džinglbellus” un “klusa nakts, svēta nakts”?! Nekur, biedrīši, nekur! Šīs mocības var tikai padarīt mazliet paciešamākas, aizvadot svētkus jautrākā noskaņā.
©Publicitātes foto: Jānis Škapars

Jau sesto reizi sev un citiem par prieku

Pēc ilgāka pārtraukuma 25. decembrī atkal uz Mūzikas namu “Daile” aicina Ralfs Eilands, Kristīne Prauliņa un grupa “Very Cool People” jeb “Sniegavīra ekspresis”, lai svinētu Pirmos Ziemassvētkus jaukā un jautrā noskaņā. “Svētku programma apzināti veidota, lai iepriecinātu draugus, radot patīkamu atmosfēru kopā būšanai un “iesildītos” pirms vakara priecīgajiem notikumiem, kas gaidāmi katrā mājā pie Ziemassvētku eglītes,” - tā tiek pieteikts koncerts.

Šogad būs jau sestā reize, kad “Sniegavīra ekspresis” priecēs alternatīvi domājošos Ziemassvētku koncertu cienītājus un klausītājus. “Ideja par šādu jautru koncertu man ar Ralfu radās tālajā 2014. gadā. Ziemassvētku vakarā pēc dāvanu saņemšanas gribējās arī Pirmajos Ziemassvētkos turpināt līksmi un jautri svinēt svētkus. Taču nekur nepiedāvāja līksmus koncertus, pārsvarā tikai klasiski ieturētus, un mēs nolēmām, ka nākamajā gadā, tātad 2015. gadā, tādu jautru un līksmu koncertu 25. decembrī rīkosim paši,” atminas Ralfa mamma un menedžere Daiga Eilande.

Kovids kā Grinčs - uz dažiem gadiem nolaupīja “ekspresi”

Par šo projektu savs stāsts ir arī otram atraktīvā “ekspreša” stūrmanim - grupas “Very Cool People” nenogurdināmajam līderim Elvijam Grafcovam. Pēc viņa savulaik stāstītā, ideja par citādajiem Ziemassvētkiem radusies spontāni. “”Very Cool People” tolaik bija aktīvais “Funkology” laiks (šis albums tika izdots 2015. gada septembrī - aut.), kad spēlējām kopā ar Ralfiņu un Kristīni, un reiz Ralfs man zvana un aicina tikties - esot baigā ideja, sarīkojam fanka Ziemassvētkus! Iesākumā pret šo ideju biju diezgan skeptisks, jo grupai “Kool & The Gang” jau ir bijis Ziemassvētku albums, negribējās atkārtoties. Taču sanācām kopā un paskatījāmies, kas notiek Rīgā un ārpus tās - visi koncerti emocijām piesātināti, visi ar nopietnu tematiku. Gribējās kaut ko jautrāku. Iesākumā pat vēlējāmies sarīkot stāvkoncertu, taču nevēlējāmies no tā atgrūst gados vecākus cilvēkus. Tāpēc sēdošie koncerti ir kā kompromiss, tomēr mēs vienalga mēģinām tajos cilvēkus raut kājās.”

Pēdējos gados “ekspresis” bija piestājis depo, jo, lai gan Ziemassvētkus kā Grinčs ne mazāk riebīgais kovids nolaupīt nespēja, taču “Sniegavīra ekspresi” gan apturēja… “Vienā gadā nevarēja rīkot pilnīgi neko, citā varēja rīkot tikai līdz 250 cilvēkiem, kam arī nebija jēgas, vēl vienā izlaidām tikai klipu. Jā, tā sanāk, ka izlaidām pat vairākus gadus. Bet nekas, toties tagad mums ir jauni gabali!” Elvijs pat tik skumju lietu prot pabeigt uz optimistiskas nots. “Un arī Laura uzdziedās!” viņš intriģējoši piebilst. Jāatgādina, ka grupas tromboniste Laura Rozenberga nupat laidusi klajā jaunu Ziemassvētku dziesmu “Laime tavā kabatā”, kurā iedziedājusi gan galveno vokālu, gan bekvokālu - viņa labi pieprot arī šo darbiņu.

Ierastais repertuārs daudz līksmākās noskaņās

Jāuzsver, ka “līksmi un jautri” nenozīmē kaut kādas ārpus civilizācijas trakulības - vienkārši “Sniegavīra ekspresis” piedāvā klasiskās melodijas daudz jestrākos aranžējumos un izpildījumā. “Koncertā būs iespēja novērtēt mūziķu vokālos un instrumentālos talantus, taču vēl vairāk - dziedāt līdzi, līksmot un emocionāli sildīties vienam pie otra. Programmā iekļautas kompozīcijas, kas vieno un uzmundrina cilvēkus visā pasaulē: “Zvaniņš skan”, “Jingle Bells Rock”, “Santa Claus Is Coming To Town” un citas. Izpildot mums tik nozīmīgās dziesmas kā “Klusa nakts”, neiztrūkstoši tiks šķetināts stāsts par mūsu sapņiem, ilgām un iekšējo noslēpumaino pasauli.”

Arī iepriekš ik gadu “ekspreša” programma mainījās par 40-60%, bet šim koncertam tiks atlasīta iepriekš izskanējušo dziesmu labākā esence, kam tiks pieplusoti jauni skaņdarbi - gan kopā ar Lauru, gan kopā ar Kristīni. “Nupat izgājām cauri iespējamajam repertuāram - ja mēs visu to nospēlētu, sanāktu koncerts trīsarpus stundu garumā,” joko Elvijs.

Ralfs Eilands: “Esmu ļoti patīkami satraukts, jo jau sesto reizi izpildīsim šo Ziemassvētku tradīciju koncerta veidā. Ja kādam Ziemassvētki ir gaidīšanas laiks, tad es tam pilnībā pievienojos, jo gaidu koncertu un mūsu publiku vēl vairāk par ēdieniem uz galda un dāvanām zem eglītes. Aicinu koncertu apmeklēt arī ļaudis, kuri nav bijuši uz iepriekšējiem koncertiem. Es garantēju, ka šī ir viena no labākajām izvēlēm, ko darīt 25. decembrī! Vismaz es tā jūtos. Man ir prieks, ka man šis datums katru gadu ir koncerta zīmē.”

Pēc koncerta cer pagūt pasvinēt arī paši

“Very Cool People” šogad uzstājušies ar tik daudzām un dažādām programmām, ka rodas aizdomas, vai tikai viņiem uz skatuves nebūs jākāpj ar špikerīti, lai pēdējā brīdī nesajauktu, kas tad nu šoreiz jāspēlē… “Jā, programmu ir bijis patiešām daudz,” smejoties piekrīt Elvijs. “Taču tas arī tas interesantākais, kad vari visu laiku kaut ko pamainīt. Šovasar spēlējām trīs programmas vienlaicīgi, tagad apritē ir divas, turklāt jau sākam strādāt pie jaunās - tā dzīvojam!” Jaunos skaņdarbus paredzēts laist klajā aprīlī, savukārt pašā janvāra sākumā “VCP” vēl plānojuši prezentēt albumu programmai “Vudstokas renesanse”, kas ieskaņota kopā ar Aiju Andrejevu.

Diezgan dīvaini, ka “ekspresis” Mūzikas namā “Daile” piestās tikai uz vienu koncertu - tā ir bijis tikai pašā pirmajā tā rīkošanas gadā, pēc tam “Dailē” bija vismaz pa diviem koncertiem, bet pirms dažiem gadiem tika sarīkots arī neliels izbraucienu pa citām pilsētām. “Šogad nolēmām, ka pietiks ar vienu “ekspresi” un “Dailē” - sen nav būts vecajā vietā! Par papildkoncertu - sliecos domāt, ka tāds visdrīzāk nebūs,” sev netipiski izvairīgi stāsta Elvijs, taču jau pēc brīža atklājas šā izvairīguma patiesais iemesls. Proti, “Very Cool People” iepriekš bija vēl kāda tradīcija: Ziemassvētkos viņi 24. datumu pavadīja kopā ar savējiem, ģimenes lokā, savukārt 25. datumu - “darba ģimenē”, pēc koncerta lielākoties tikai pašiem mūziķiem satiekoties pianista Māra Vitkus dzīvoklī. “Mēs tieši šobrīd prātojam par šīs tradīcijas atjaunošanu! Un tieši tāpēc papildkoncertu domājam nerīkot,” smejoties beidzot atzīstas Elvijs. Svēta lieta!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā