Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs: Dieva žēlastībā mēs atkal sagaidām Kristus Piedzimšanas svētkus

Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra Kristus Piedzimšanas svētku vēstījums Augstisvētītajiem Virsganiem, Dievu mīlošajiem draudžu ganiem, godbijīgajiem diakoniem, visgodājamajai mūku kārtai un visiem Latvijas Pareizticīgās Baznīcas uzticīgajiem bērniem
06.01.2023. Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Publicitātes foto
“Redzu noslēpumu savādu un brīnišķu; ala debesis, ķerubu tronis Jaunava, vieta silīte, jo tur dus Kristus Dievs, neaptveramais,Kuru slavējot cildinām".
(Svētku kanona 9. dziesmas irmoss).

Augstisvētītie brāļi Virsgani, visgodājamie priesteri un diakoni, Dievu mīlošie inoki un inoces, mīļie brāļi un māsas, Kristus Baznīcas bērni!

Dieva žēlastībā mēs atkal ar dvēseles trīsām un prieku sagaidām Kristus Piedzimšanas svētkus, svinam mūsu Kunga un Pestītāja atnākšanu pasaulē. Kristus Piedzimšanu mēs saucam par iemiesošanos. Apustulis Pāvils raksta: “Kad laiks bija piepildījies, tad Dievs sūtīja Savu Dēlu, dzimušu no sievas, noliktu zem bauslības” (Gal. 4: 4). Kristus Baznīca visā savas vēstures gaitā sludina negrozāmu patiesību, ka mūsu Dievs sākumā aiz mīlestības radījis cilvēku pēc Sava tēla un līdzības, atjaunoja to caur sava Vienpiedzimušā Dēla iemiesošanos un tapšanu par cilvēku no Svētā Gara un Jaunavas Marijas.

“Bezkaislīgais Dievs, būdams nemirstīgs, neatteicās kļūt par ciešanām pakļautu cilvēku un atdoties nāves likumu varā,” - raksta svētītājs Leons Lielais.

Akatistā Vissvētajai Dievadzemdētājai lasām: “Tādēļ augstais Dievs uz zemes nonācis kā pazemīgs cilvēks, jo gribēja augstumos uzņemt mūs.”

“Ja Dievs ir savienojies ar mums un kļuvis cilvēks, tad cik vien iespējams, nošķirsimies no grēka, vairīsimies no jebkādas patvaļības” - mūs aicina svētais Kronštates Jānis.

Mīļie brāļi un māsas, šajās gaišajās un priecīgajās dienās mēs pārdzīvojam diženo evaņģēlijā notikumu - pasaules Pestītāja Piedzimšanu. Mēs, Kristus Baznīcas bērni, kopā ar eņģeļiem dziedam slavas dziesmu: “Gods Dievam augstībā, miers virs zemes un cilvēkiem labs prāts.” Priecāsimies līdz ar Dievadzemdētāju - mūsu Vissvēto Valdnieci - un svētajiem eņģeļiem, austrumu gudrajiem un vienkāršajiem ganiņiem, priecāsimies par Pestītāja atnākšanu pasaulē. Garīgā priekā, lūgšanās un ar lielu cerību paklanīsimies silītē guļošajam Kristus Dievbērnam. Tāpat kā austrumu gudrie, kuri atnesa Viņam zeltu, vīraku un mirres, nesīsim arī mēs jaunajam Bērnam - Pirmsmūžīgajam Dievam - mūsu siržu dāvanas - labsirdību, lēnprātību, pazemību, atturību, miesas un dvēseles šķīstību, nemitīgas lūgšanas un žēlsirdības darbus.

Kristus atnākšanas mērķis ir glābt bojā ejošo cilvēci. Un Kristus pestī mūs, ja vien mēs paši uzticamies Viņam, mīlam Viņu un Viņa svēto Baznīcu, esam kopā ar Dieva Dēlu svētajos Noslēpumos, piepildām savu dzīvi ar labiem darbiem un žēlsirdību.

Šajā ārkārtīgi nemierīgajā laikā, kad iet bojā cilvēki un līst nevainīgas asinis, mums jo īpaši jāpastiprina lūgšanas pasaulē nākušajam Pestītājam un mūsu Kungam Jēzum Kristum, jāstiprina mīlestība, jāizrāda dziļa savstarpējā sapratne cerībā uz ātrāku to pretrunu un grūtību atrisināšanu, ko šodien izraisījuši prātu zaudējušie cilvēki, jābūt miera nesējiem it visur.

Dieva žēlastībā Gaišajās un prieka pilnajās dienās slavināsim Betlēmē Piedzimušo Dievbērnu Kristu Pestītāju un Viņa Visšķīsto Māti Vissvēto Dievadzemdētāju. Lai mūsu sirdis piepildās ar nesatricināmu mieru, gaišu prieku un pateicību Dievam!

Visu man Dieva uzticēto Vislatvijas draudzi sirsnīgi apsveicu Jaunajā gadā un lielajos pasauli pestījošajos Kristus Piedzimšanas svētkos.

Betlēmē Piedzimušā Mūsu Kunga un Pestītāja Jēzus Kristus žēlastība, Viņa Visšķīstās Mātes, svētmocekļa svētā Rīgas Jāņa un visu svēto lūgšanas un mana Virsgana svētība lai ir ar jums visiem. Āmen.

Dieva žēlastībā pazemīgais
Aleksandrs
Rīgas un visas Latvijas Metropolīts

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā