Atklājam dziesmu svētku gatavošanas aizkulises – koristes piezīmes

Savu žurnālista darbu “Neatkarīgajā” savienoju ar dziedāšanu korī. Dziedāšana ir mans hobijs jau aptuveni sešus gadus. Dziedu parastā Latvijas lauku korī. Mana kora dziedāšanas pieredze nav liela, bet, tā kā piedalījos pagājušajos dziesmu svētkos, tad ir ar ko salīdzināt. Dziesmu svētki – tās lielākoties ir emocijas un sajūtas, kuras nav viegli uzlikt uz papīra (datora ekrāna), bet ir atsevišķi fakti un pārdomas, ar kuriem varu padalīties arī ar mūsu lasītājiem.
©Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Pašiem vēl jāpiemaksā

Pirmkārt, pateicoties diriģentam Intam Teterovskim, šajos dziesmu svētkos Mežaparka Lielajā estrādē koriem būs divi lielkoncerti -“Tīrums. Dziesmas ceļš” un “Kopā augšup,” katrs ar atšķirīgu repertuāru, kas nav viegls, turklāt apgūstams ne jau piecu gadu laikā, bet nedaudz vairāk kā gada laikā, jo pēc Covid-19 pandēmijas koriem tikai pagājušajā pavasarī varēja atsākties pilnvērtīgi mēģinājumi.

Protams, diriģenti un koristi ir radoša tauta, un arī visstingrāko un absurdāko ierobežojumu laikā meklēja un atrada risinājumus, kā turpināt mēģinājumus - citi kori mēģināja “Zoom”, vai dziedātāji gāja dziedāt pie diriģenta individuāli.

Atceros, kā mans koris laikā, kad mēģinājumi drīkstēja notikt tikai ārtelpās, 2021. gada maijā dziedāja uz mūsu lauku kultūras nama jumta - putnu izkārnījumos un krauķu ķērcienu pavadībā. Vēl tagad šad un tad noskatos šo video, jo nespēju aizmirst par kovidšova izpausmēm.

Otrkārt, dziedāšana korī ir tikai un vienīgi mūsu, dziedātāju, hobijs, kuram mēs ziedojam savu brīvo laiku - vēlus darbdienu vakarus un brīvdienas, ja ir koncerti, atraujot šo laiku savām ģimenēm. Par to mēs nesaņemam ne centa, tieši otrādi - ieguldām vēl savus personīgos līdzekļus, piemēram, lai iegādātos saktiņas, ko piespraust pie kora tērpa utt.

Tāpēc man bija pārsteigums un neizprotams fakts, ka, gatavojoties lielajam notikumam - dziesmu svētkiem, mums vēl liek par kaut ko maksāt. Piemēram, par nošu grāmatām “Tīrums. Dziesmas ceļš” un “Kopā augšup”, kurās apkopots koncertos dziedamo dziesmu repertuārs - piecus eiro par katru. Arī vietnē “musicabaltica.com” to cena norādīta, sākot no pieciem eiro.

Atminos, kā pagājušajos, 2018. gada dziesmu svētkos tiku pie skaistās, ar zilu prievīti rotātās dziesmu grāmatiņas - kādā no kopmēģinājumiem Mežaparka estrādē tās tika atvestas kastēs un koru pārstāvji mikrofonā aicināti tās saņemt un izdalīt koristiem. Bez maksas.

Pārsteidz biļešu cenas

Treškārt, šajos dziesmu svētkos pirmoreiz katram svētku dalībniekam tiek dota iespēja saņemt (par naudu, protams) vienu biļeti uz kādu no noslēguma pasākumiem. Izvēle gan ir ierobežota, un katram dalībniekam dota iespēja iegādāties tikai vienu biļeti uz Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) norādīto savas nozares pasākumu.

Ekrānšāviņš

Februāra vidū mana kora koristi varēja pieteikties uz biļetēm ģenerālmēģinājumam koncertam “Tīrums. Dziesmas ceļš” 5. jūlijā pulksten 20.30 (biļetes cena 20 vai 25 eiro) vai koncertam “Tīrums. Dziesmas ceļš” 6. jūlijā pulksten 20.30 (biļetes cena 35 vai 40 eiro). Turklāt bija jāizvēlas tikai viens datums, un vēl nav skaidrs, vai varēs tikt pie pieteiktā, jo vietējās pašvaldības kultūras pārvalde mūs brīdināja, ka jābūt gataviem, ka “biļešu datums un cena var neatbilst jūsu atsūtītajam pieprasījumam”.

Uz mūsu kolektīvu iespējams pieprasīt 27 biļetes. Kuri gribēja biļetes, tie pieteicās. Notika pat savdabīga biļešu andele - tie, kuri biļetes nevēlējās, no savas biļetes atteicās par labu tiem, kuru piederīgie koncertus vēlas apmeklēt kuplākā ģimenes lokā. Kad dabūsim rezervētās biļetes, vēl nezinām. Tāpat arī nezinām, kad no mums par tām sāks iekasēt naudu.

Sākotnēji izskanējušo informāciju, ka 100 Saeimas deputātiem dziesmu svētku biļetes dos par velti, uztvēru kā pliķi sejā. Pārsteidz arī augstās biļešu cenas dziesmu svētku skatītājiem.

Šogad uz svētku noslēguma koncertu “Kopā augšup” Mežaparka Lielajā estrādē iecerēts piedāvāt biļetes piecās cenu grupās - par 20, 40, 60, 80 un 100 eiro. Savukārt 2018. gadā uz noslēguma koncertu bija pieejamas biļetes sešās cenu grupās - par 15, 25, 35, 45, 55 un 65 eiro.

Atšķirībā no iepriekšējiem svētkiem šogad Mežaparka Lielajā estrādē notiks ne tikai noslēguma koncerts, bet arī koru lielkoncerts “Tīrums. Dziesmas ceļš”. Uz šo koncertu cenas ir nedaudz zemākas nekā uz noslēguma koncertu “Kopā augšup”, kā arī ir pieejamas nevis piecas, bet septiņas biļešu cenu grupas. Uz koru lielkoncertu “Tīrums. Dziesmas ceļš” biļetes varēs iegādāties par no 15 līdz 70 eiro.

Tāpat publika varēs vērot abu lielkoncertu Mežaparka Lielajā estrādē ģenerālmēģinājumu. Uz “Tīrums. Dziesmas ceļš” ģenerālmēģinājumu biļešu cenas būs no 40 līdz 15 eiro, bet uz “Kopā augšup” ģenerālmēģinājumu - no 45 līdz 15 eiro.

Man kā dalībniecei vispatīkamākais iespaids palicis no 2018. gada dziesmu svētku koru noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma, kuru skatīties bija ieradušies vienkāršāki ļaudis un patiesi kora mūzikas cienītāji, kuri neskopojās ar aplausiem, smaidiem un apbrīnas pilniem skatieniem uz mums, dziedātājiem, kad nokāpām no skatuves un devāmies cauri skatītāju rindām. Šo sirsnību varēja sajust burtiski ar katru miesas un dvēseles šūnu.

Noslēguma koncertā valdīja jau citāda atmosfēra - prominences, uzrunas, godināšanas, slavināšanas, snobiskāki un vienaldzīgāki skatītāji, kuri mums sejās grūda savas dārgās videokameras.

Svētkos strādājam par vēdera tiesu

XXVII Vispārējiem latviešu dziesmu un XVII deju svētkiem reģistrējušies 40 624 dalībnieki. Iepriekšējos svētkos piedalījās 43 219 dalībnieku. Tie visi jāizmitina, jāpabaro, viņiem ir jāpārvietojas no punkta A un punktu B - no mītnes vietas, kas parasti ir kāda Rīgas skola, līdz šajā gadījumā Mežaparkam.

Ekrānšāviņš

Ekrānšāviņš

Ar pateicību atceros tās Rīgas skolas darbiniekus, kurā pagājušajos dziesmu svētkos dzīvoja mans koris. Tikām laipni sagaidīti un arī pavadīti, saņemot komplimentus par skaistajiem tērpiem un vainagiem. Un čaklie skolas ēdnīcas darbinieki vienmēr laikā bija sarūpējuši gardas maltītes. Arī pusnaktī, kad atgriezāmies no ģenerālmēģinājuma.

Jāatgādina, ka dziedāšana ir fiziska nodarbe, kas prasa daudz spēka un enerģijas, tāpēc labi paēst ir ļoti svarīgi, jo citādi nebūs spēka padziedāt un izturēt mēģinājumu slodzi Mežaparka estrādē, kas iepriekšējos dziesmu svētkos ilga no agra rīta līdz vēlam vakaram.

Turpat pie estrādes arī tikām ēdināti un stāvējām rindās uz tualetēm. Atceros arī kuriozu, kad koncertā uzstāšanās starplaikā tolaik jaunizbūvētās tualetes estrādē sieviešu pusē (laikam no lielās slodzes) bija aizdambējušās un mēs, meitenes, puišu un vīriešu skatienu un izbrīnas saucienu pavadītas, pieņēmām lēmumu doties uz vīriešu tualetēm, jo citas iespējas nebija - drīz atkal jākāpj uz skatuves.

Esam saņēmuši un iepazinušies ar šo dziesmu svētku mēģinājumu grafiku. Mūsu diriģentes komentārs: “Kaut kā maz mēģinājumu.”

Savukārt attiecībā uz ēdināšanu sākumā klīda baumas, ka tai varbūt nepietikšot naudas, bet tad pavīdēja skaitlis, ka katra dalībnieka ēdināšanai šajos dziesmu svētkos tikšot atvēlēti 10 eiro dienā. Jau varam iepazīties ar pamata un veģetāro ēdienkarti svētku dalībniekiem. Kurai no ēdienkartēm dot priekšroku, bija jāizvēlas, reģistrējoties dziesmu svētku aplikācijā.

Mediji ziņo, ka svētku dalībniekiem sadarbībā ar Rīgas domi tiks nodrošināta bezmaksas pārvietošanās Rīgas sabiedriskajā transportā - katram dalībniekam būs īpašs dziesmu svētku e-talons 10 eiro vērtībā. Savukārt sadarbībā ar AS “Pasažieru vilciens” pārvietošanās A un B zonā būs bez maksas, uzrādot dalībnieka karti.

Kā ziņots, XXVII Vispārējie latviešu dziesmu un XVII deju svētki notiks Rīgā no 30. jūnija līdz 9. jūlijam. To galvenais akcents būs dziesmu svētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā