Andrejs Osokins velta Ukrainai savu Brīvības festivālu

Jau šīs nedēļas nogalē sāksies Osokina Brīvības festivāls Ukrainai, kas līdz pat jūnija vidum koncertos pulcēs neskaitāmus māksliniekus. “Ikviena iegādātā biļete uz festivāla pasākumiem ir ziedojums Ukrainai, tādēļ ļoti ceru, ka tie kļūs par satikšanās vietu visiem, kuri deg par brīvību un Ukrainas uzvaru pār asiņaino agresoru!” uzsver festivāla idejas autors un īstenotājs, pianists Andrejs Osokins.
©Publicitātes foto

Atbalstīs gan karavīrus, gan mājdzīvniekus

Īpaši festivālam portālā “Ziedot.lv” radīta jauna ziedojumu akcija “Osokina Brīvības festivāls Ukrainai”, kurā saziedotie līdzekļi līdz ar festivāla biļešu ieņēmumiem tiks novirzīti humānajai, medicīnas, aizsardzības un arī mājdzīvnieku palīdzībai: tiks iegādāti gan maltīšu komplekti, aizsargbrilles un aizsargcimdi Ukrainas karavīriem, gan higiēnas preces un citas ukraiņiem nepieciešamas lietas, gan arī barība mājdzīvniekiem Ukrainas deokupētajās un kara plosītajās teritorijās.

Brīvības maratons līdz pat jūnija vidum

Jau pērn Andreja Osokina iedibinātais Brīvības festivāls pilnībā tika veltīts Ukrainas atbalstam. “Mīlestība un nāve mums ir līdzās visu šo gadu, kas ir bijis gan šausmīgs, gan cerību pilns, jo iedvesmo ar visiem brīnišķīgajiem cilvēkiem, kas atbalsta Ukrainas tautu!” uzsver pianists.

Simboliskais starts festivālam būs 7. maijā ar klavierspēles meistarklasēm kultūrtelpā “Ola Foundation”, tomēr pa īstam pasākums ieskriesies nākamnedēļ, kad pirmoreiz izies ārpus galvaspilsētas robežām - 12. maijā Valmierā būs skatāma un klausāma Katrīnas Gupalo un Andreja Osokina koncertizrāde “100 gadi ar Piafu”. Oficiālais festivāla atklāšanas koncerts notiks 20. maijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, kur piedalīsies Ralfs Eilands, Katrīna Gupalo, Darja Leleko, Andrejs Osokins, “Labvēlīgais tips”, “Melo-M”, “Shakima Trio”, “Varakuta” un citi. Taču programma ir varen plaša - līdz jūnija vidum kopskaitā paredzēti 14-16 dažādi pasākumi.

Publicitātes foto

Četrkājainajiem kara bēgļiem būs īpašs koncerts

Vienu koncertu Osokina Brīvības festivālā Ukrainai gribētos izcelt īpaši - tas ir Anglikāņu baznīcā 1. jūnijā plānotais “Cilvēki, kaķi un mūzika”. Šajā koncertā latviešu un ukraiņu mākslinieki vienosies atbalstā Krievijas karadarbības dēļ cietušajiem suņiem un kaķiem Ukrainā, kā arī kaķu palīdzības centra “Remi” un patversmes “Kaķa sirds” iemītniekiem tepat Latvijā. “Ja mēs gribam būt cilvēki un cilvēcīgi viens ar otru sadzīvot, nepieciešams iemācīties palīdzēt tiem, kuriem nav iespēju to palūgt,” norādīja Andrejs.

Šajā koncertā izskanēs kompozīcijas, kuru rašanos iedvesmojuši… kaķi. Par godu Brīvības festivālam sasauktajā mediju pasākumā vienu skaņdarbu nodemonstrēja operdziedātāji Sonora Vaice un Edgars Ošleja - jāsaka, ka tas bija vairāk nekā iespaidīgi! Koncertā piedalīsies klasiskās mūzikas izpildītāji Ieva Parša, Sonora Vaice, Marlēna Keine, Iveta Cālīte u.c., ukraiņu mūziķi Darja Leleko, Nina Khanetska, Sofija un Marija Varčenko, smilšu animācijas māksliniece Tatjana Gavriļenko un citi. Četrkājainajiem kara bēgļiem arī nepieciešams atbalsts - šāda ir galvenā ideja.

Kā ukraiņu bandūra uz Latviju brauca

Šis kara gads daudzus ukraiņu mūziķus Latvijā padarījis par savējiem - te minama kaut vai “Shakima Trio” redzamākā dalībniece Šakima Garunts, grupa “Varakuta” ar Anastasiju Vasilenko priekšgalā, starptautiskā apritē arī mūsu mūziķus sev līdzi parāvusi šeit dzīvojošā ukraiņu superzvaigzne Svetlana Loboda utt. Katram bijis citāds stāsts par nokļūšanu Latvijā, un katram tas arī citādi ievirzījies pēc nokļūšanas šeit. Jau minētajā mediju pasākumā ar tādu padalījās arī ukraiņu bandūriste Darja Leleko - viņas instrumenta atdabūšanai uz šejieni bijusi nepieciešama teju vai Aģenta 007 iesaiste.

Bandūra ir ukraiņu daudzstīgu strinkšķināmais instruments, kaut kas starp cītaru, lautu un kokli. Dodoties bēgļu gaitās, Darjai, protams, nav bijis ne prātā “emigrantes” statusā ieskaitīt arī savu bandūru, taču vēlāk mūziķe sapratusi, ka arī tās palīdzību varētu daudz plašāk nest tautās ukraiņu sāpi. Iesākumā no Ukrainas atbalsta biedrības Jelgavā sadabūta bērnu bandūra, kas, protams, nav bijis profesionālai spēlēšanai paredzēts instruments. Pēc tam vesela epopeja saistījusies ar bandūras uzskaņošanas atslēgas atvešanu uz Rīgu no dzimtenē atstātā dzīvokļa, līdz beidzot uz Latviju atbraucis arī pats instruments - lepni, sēžot pats savā sēdeklī autobusā... Ja ir apņēmība, viss ir iespējams - to ukraiņi mums jau daudzkārt ir pierādījuši.

Katrīna Gupalo rod jaunas un aizvien jaunākas idejas

Protams, stāsts nebūtu pilnīgs bez nepagurstošās cīnītājas Katrīnas Gupalo pieminēšanas - viņa iniciējusi, īstenojusi vai iesaistījusies jau neskaitāmās Ukrainas atbalsta akcijās. Pēdējā laikā viņa atradusi uzticamu līdzgaitnieku latviešu izcelsmes ukraiņu producenta Edgara Vilcāna personā. Abi pirmo reizi satikās pirms gada, kad tapa himniskā dziesma “Resistance”. Katrīna projektam “Latvia for Ukraine” toreiz sapulcēja vairāk nekā 40 mūziķu un nejauši medijos atrada informāciju par Edgaru, kurš Krievijas iebrukuma dēļ bija spiests pamest savas mājas un darbu Kijivā un doties uz savu otro dzimteni Latviju.

Šeila Orlova

Abu jaunākā akcija - sadarbībā ar biedrību “Tavi draugi” uzsāktā ziedojumu vākšana Ukrainas brīvprātīgo kaujas vienībai “Kaukāzs”. Tās lielākā daļa ir Ukrainas armijas karavīri, kuri aizstāv Ukrainu kaujās Donbasā jau no 2014. gada. Kaujas vienība “Kaukāzs” darbojas visās kara zonās un iekļauta Ukrainas pašaizsardzības spēkos. Lai aizsargātu Ukrainu, viņiem ir nepieciešami automašīnu radioaparāti, droni, karavīru formas un lietus pončo. Tāpat Katrīna ar Edgaru arī nolēmuši ne tikai radīt kaut ko studijā, bet arī kopā kāpt uz skatuves, šim nolūkam izveidojot programmu “Tas ir laiks”, kurā skanēs latviešu un ukraiņu spēka dziesmas. Tā būs mūzika no Zigmara Liepiņa rokoperas “Lāčplēsis”, Haralda Sīmaņa “Ezers”, Raimonda Tigula, Raimonda Paula un Mārtiņa Brauna kompozīcijas, Imanta Kalniņa “Piena ceļš”, latviešu un ukraiņu slavenākās tautasdziesmas, kā arī pašu radītie skaņdarbi. Pirmais koncerts jau aizvadīts, turpinājums sekos. Un tā līdz Ukrainas uzvarai.

Publicitātes foto

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā