Skarbajā repa žanrā sāk plosīties arī meitenes

Pašlaik reps uz devītā viļņa ir nokļuvis arī Latvijā – amerikāņu zvaigznes 50 Cent koncerts “Arēnā Rīga” tika izpārdots jau pirmajā stundā, pašmāju straumēšanas servisu repkaraļi uzstājas pārpildītā koncertzālē “Palladium”, ik uz stūra parādās pa jaunai hiphopa zvaigznei utt., u.t.jpr. Šajā verbāli skarbajā žanrā ir arī meitenes – vismaz četras noteikti.

Četras dāmas un… astoņas biļetes

Pagājušajā nedēļā Rīgā, Vagonu zālē, tika atklāta jauna pasākumu sērija “Vagonu Hall Hip Hop”, kurā plānots dot ieskatu tieši Latvijas hiphopa skatuvē - aktualitātēs, tendencēs, reizē to piedāvāt arī kā platformu, kur uz skatuves redzēt gan jaunās paaudzes hiphopa māksliniekus, gan sevi jau pierādījušus mūziķus. Un šo pasākumu sēriju tika uzticēts aizsākt dāmām - uz skatuves kāpa Viņa (īstajā vārdā Zelma Jēgere), Ūga (Daiga Barkāne), BDM (šīs noslēpumainās izpildītājas vārdu laikam nezina pat viņa pati…) un Krisy (Kristiāna Skudrupa).

Iesākumā mazliet par aizkulisēm. Idejiski bijis plānots apvienot visas latvju izpildītājas, kuras darbojas hiphopa žanrā vai vismaz ir tuvas tam, un šajā zīmējumā labi iederētos arī Būū (Ilze Fārte), kuras jaunākais EP jeb triloģija “Melnā maģija” pilnībā atbilst iecerētajai koncepcijai, un arī Būū darbošanās apvienībā “Kreisais krasts” viņu pieskaita hiphopa komūnai. Taču jaunās mākslinieces iespaidīgais honorārs organizatoriem acīmredzot bijis nepaceļams. Diskusijas raisīja arī ar “zelta mikrofonu” kronētās 2022. gada debitantes Vulturas (Annija Tīna Kukuka) iespējamā uzaicināšana, tomēr viņa vairāk sevi personificē kā elektroniskās mūzikas pārstāvi. Tiesa, Vultura tomēr bija koncertā - šoreiz kā apmeklētāja, kas nozīmē, ka gluži nejauši šādi prātojumi tomēr nebija.

Interesanti, ka vēl nedēļu pirms koncerta bija pārdotas tikai… astoņas biļetes. Taču beigu galā viss bija kārtībā - zāli gan nekādi nevarēja saukt par pārpildītu, tomēr interese par mūsu repa lēdijām bija. Un dāmas sevi parādīja un pierādīja godam.

Pašreizējās līderes - Ūga un Viņa

BDM / Publicitātes foto

Lai nu piedod Krisy un BDM, tomēr uz abu pārējo dāmu fona viņas šajā koncertā tomēr bija iesildītāju statusā. Tiesa, no vizuāli iespaidīgās un sievišķīgās BDM var gaidīt lielus darbus, ko apliecināja arī viņas, vismaz apskatnieka vērtējumā, fantastiskais debijas albums “Shapeshifter” (2021). Pašlaik repere strādā pie sava otrā studijas albuma, kuram pavēra priekškaru arī koncertā Vagonu zālē, taču dzirdētais liek pagaidām veikt diezgan piesardzīgas prognozes par tā kvalitāti. Pikantumam - BDM ir pirmā pašmāju hiphopa māksliniece, kas erotiskā fotosesijā nokļuvusi uz žurnāla “Klubs” vāka.

F64

Savukārt Latgales repa princese Ūga - vienīgā latgaliešu valodā repojošā sieviete droši vien visā plašajā pasaulē - gan ir spēks! Jāatgādina, ka viņa reperes karjeru uzsākusi 2016. gadā, ir hiphopa apvienības “Ausmeņa Records” pārstāve un Ūgas 2020. gadā izdotais debijas albums “LG ir HH” (tas nozīmē - “Latgaļī ir Hip hops”, tā saucās Ūgas pirmā dziesma) saņēma “Zelta mikrofonu 2021” gada debijas nominācijā. Tas latgaliešu reperi vieno ar Viņu, kura pie debitantes statuetes tika jau 2018. gadā par savu pirmo minialbumu “Elpo”. “Es pagaidām negribu neko plašāk stāstīt par jauno albumu, jo mans darba process prasa laiku - esmu ļoti prasīga pret sevi un arī pret savu komandu -, taču, kas ilgi nāk, tas labi nāk, un es noteikti to izlaidīšu vēl vasarā,” pēc uzstāšanās šo rindu autoram pauda Ūga.

Meitenes draudzējas un konkurēt negrasās

Viņa / Publicitātes foto

Ūga koncertā turējās mazliet savrupus, bet ekspresīvā, bezbailīgā un harismātiskā Viņa bija visur - uz skatuves, pie skatuves, aiz skatuves utt. “Šovakar mēs esam četras [reperes], bet man liekas, ka vispār esam vēl vairāk. Ūgu biju satikusi jau pagājušajā vasarā - satikāmies un uzreiz sadraudzējāmies! Šovakar speciāli nācu agrāk, jo ļoti gribēju satikt pārējās meičas. Man ir ļoti svarīgi jau saknē nogalināt kaut kādu iespējamo konkurences “vaibu” - nē, mēs esam draudzenes un esam viena par otru! Mēs visas esam ļoti draudzīgas,” saka Zelma.

To apstiprināja arī Ūga: “Jau iepriekš biju pazīstama ar Viņu - pagājušajā gadā bija kāds koncerts, kurā abas uzstājāmies. Tā bija ļoti patīkama tikšanās, viņa tiešām ir ļoti sirsnīgs cilvēks! Tāpat biju pazīstama arī ar BDM jaunkundzi - mēs iepazināmies reperu pasākumā, kurā tika vākti ziedojumi Ukrainai. Un šodien pirmo reizi sastapos aci pret aci un iepazinos arī ar Krisy. Es saprotu, ka varbūt citiem repa izpildītājiem vai klausītājiem gribētos, lai mēs savā starpā sarīkotu kādu cīņu vai drāmu, bet nē! Es cienu dāmas, kuras dara to, ko vēlas, un ļoti daudz strādā. Kā jau šovakar koncertā to redzam, mēs esam tik dažādas, cik vien tas vispār ir iespējams - katrai savs ceļš.”

Krisy / Publicitātes foto

“Sauciet mani, kā gribat, es darīšu to, ko vēlos!”

Par to dažādību jāpiekrīt: Ūga piedāvā klasisku repu, savukārt Viņa jau pāris gadus aizvirzījusies uz rokmūzikas pusi (viņai piepalīdz trīs braši roka vīri - meistarīgais ģitārists Arturs Liede, teicamais basists Andrjus Jaņuns un superīgais bundzinieks Filips Batarags, kuri savulaik spēlēja Jāņa Bukuma sastāvā), turklāt Viņa kā Zelma šogad izdeva albumu “Diamond Dust”, kas ir ar elektroniskās mūzikas piesitienu. Jāatgādina, ka savulaik Zelma kļuva pazīstama ar tieši ar darbošanos elektroniskās mūzikas projektā “Bandmaster” (kopā ar DJ Rudd un Andi Ansonu), ar kuru pat tikusi pie “zelta mikrofona” labākais elektroniskās mūzikas albuma kategorijā. Taču Viņas populārākā dziesma ir repa gabals “Tēja ar karalieni”, kura interneta vietnē “Youtube” jau pārsniegusi divu miljonu (!) skatījumu robežu. “Viņas dziesmām ir raksturīgi prasmīgi, izaicinoši, trāpīgi, kreatīvi, dziļi un bieži vien melanholiski dziesmu vārdi, kas savienojas ar viņas dūmakaino, neatkārtojamo vokālu un daudzpusīgu muzikālo pavadījumu,” - tā tiek pieteikta šī mūziķe.

“Es domāju, ka jā [esmu repa meitene],” pēc īsa pārdomu brīža par savu piederību kādam no žanriem atbild Zelma. “Šobrīd tieši finalizēju jauno dziesmu, kurai uzfilmēju arī videoklipu - tas ir Viņas gabals, repa gabals. Šobrīd rakstu arī jaunu repa albumu. Zelma lai paliek Zelmai. Domāju, ka manās dziesmās samijas vairākas lietas, un tad tas atkarīgs no tā, kā kurš to uztver - ir repa teksti, ir arī ļoti daudz repa dziedājumu, taču ir arī roka pavadījums utt. Nezinu. Man vienmēr ir bijis grūti pašai sevi ielikt kādā nišā. Kad mani sāka saukt par reperi - OK, sauciet mani, kā gribat, tāpat darīšu to, ko vēlos!” smejas Viņa.

Latgaliete un repere līdz pat saknēm

Savs ceļš ejams ar Ūgai - pat īsā sarunā jau var nojaust, ka viņai ir stingrs raksturs un savs viedoklis. “Es gribu uzsvērt, ka mēs [no repa apvienības “Ausmeņa Records”] netīkojam ne pēc atpazīstamības, ne slavas, ne pēc reklāmām. Mēs esam “Ausmeņa Records”, un mēs turamies pie saknēm!” strikti nosaka Ūga. “Ir daudz apvienību, kas darbojas Ludzā un citur, taču Latgalē ciena tieši hiphopa kultūru un ne pēc kādas atpazīstamības mēs neejam. Mēs vienkārši darām to, kas sirdij tuvs!” Daiga arī piebilda, ka tikai šoreiz viņa uz Rīgas koncertu atbraukusi vienatnē, bet “citkārt kopā ar mani brauc arī mani čomi, un tā mēs braukājam apkārt ar savu mūziku pa visu Latviju.”

Vaicāta par hiphopa attīstību Latgalē, Ūga vēl piemin grupu “Latgalīšu reps”, taču “vispār mēs vairāk kā komanda strādājam pašu mājās”. “Ir arī džeki, kas taisa jaunu “stafu”, arī es cenšos iesaistīt aizvien vairāk jaunu cilvēku, lai pievienojas “Ausmeņai”. Reps nav viegla lieta - to es jau sen esmu sapratusi. Ja kaut ko kādam piedāvāju, vienmēr ir kādas atrunas, lai atteiktos. Taču es ļoti ceru, ka varēsim vēl kādu piesaistīt un - vienkārši bliezt, bliezt, bliezt un bliezt!” apņēmīga ir Ūga.

Hiphopā visi ir liela ģimene

No vīriešu kārtas reperu puses nenovīdība neesot jūtama. “Puiši mums palīdz un atbalsta, arī no puišiem - bītmeikeriem vienmēr ir atbalsts. Mēs esam dāmas ar visspēcīgāko aizmuguri, jo mums Latvijā tiešām ir superdžeki!” saka Ūga. “Man nav bijusi sajūta, ka repa skatuvē kāds skatītos uz mums no augšas,” piebalso Viņa. “Drīzāk pat otrādi, it īpaši tad, kad paradījos es: arī mans čoms Alberts teica, ka sporta veidos ir līdzīgi, ja meiča ar skeitu vai BMX uztaisa kaut kādu triku, tad visiem tas liekas divreiz episkāk! Tā bija arī man pašos pirmsākumos, kad parādījos repa “batlos” - ja esi meitene un izdari visu tikpat kvalitatīvi, pret tevi ir vēl lielāks respekts!”

Savukārt par šā brīža milzīgajiem hiphopa uzplūdiem latvju zemē Viņai ir ļoti tiešs viedoklis: “Man liekas bišķiņ ņirdzīgi, ka mūsdienās katrs otrais “čuvaks” grib būt reperis, taču ir ļoti daudz tādu, kuriem tas nesanāk un to nevajadzētu darīt, tomēr viņi cenšas, un no malas tas bieži vien izskatās smieklīgi. Bet! Tajā pašā laikā ir arī ļoti daudz jauno, kuriem tiešām sanāk. Man par to ir tikai prieks. Vienalga, kā to dari, varbūt tas ne vienmēr būs manā gaumē, bet, ja tu “močī” no sirds un ir klausītāji, kurus kaut kādā veidā aizkustini, tad viss ir kārtībā! Man nav nekādu aizspriedumu pret jaunajiem un citādākajiem, es pieņemu visu un visus, un mēs esam viena liela ģimene! Man ir bijusi darīšana arī ar popmūziķiem, un tas, ko varu pateikt - hiphopā ģimeniskums ir daudz spēcīgāks! Popmūzikā aizkulišu “čūskīgums” ir krietni lielāks.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā