Alternatīvās mūzikas leģendām jaunumi – gan Šubrovskim, gan Švernam

Gluži kā sarunājuši ar dažu dienu starpību savas novitātes klausītājiem liek galdā Edgars Šubrovskis ar grupu “Juuk” un Māris Šverns ar leģendāro komandu “Baložu pilni pagalmi”. Sajūtas kā atgriežoties 90. gados, kad “underground” pirmsākumi saistījās ar Alīses ielas ūdenstorni un “Tornis Records”, ko personificēja arī abi minētie vīri.
“Juuk” ©Publicitātes foto

Albums ietrāpās reizē ar hokeju

Edgars Šubrovskis, Sniedze Prauliņa, Oskars Jansons & Co jeb grupa “Juuk” uz jaunā albuma “Muļķa stabule” atrādīšanas koncertu Tallinas kvartāla kultūrtelpā “Tu jau zini kur” aicināja ceturtdienas, 25. maija, vakarā, kas viņiem nelaimīgā kārtā sakrita ar tiem pulksteņlaikiem, kad teju visa Latvija ar aizturētu elpu sekoja hokejistu cīņai pret zviedriem pasaules hokeja čempionāta ceturtdaļfinālā.

Edgars jokojot atminējās, ka iesākumā “nobrucis” albuma māsters, pēc tam - tā dizains, tad viņi abi ar Sniedzi apslimuši, vajājušas arī citas likstas, bet beigu galā vēl ietrāpīt ar prezentāciju akurāt Latvijas spēles laikā - tas nu esot par daudz… Grupas biedrs Oskars aicināja klātesošos ziņot, ja gadījumā mūsējie gūst vārtus, un, ticiet vai nē, pirms dziesmas “Ermoņiku balādīte” izpildīšanas tas nudien notika! Rezultāts beigu galā bija pozitīvs ne tikai hokejistiem, bet arī “Juuk” mūziķiem, jo koncertu apmeklēja gana daudz cilvēku, kuri turklāt bija nevis atnākuši uz to, bet atnākuši to klausīties - tas nav viens un tas pats.

Baltijas balādes jaunā grupas sastāvā

“Juuk” līdz šim jau izdevuši studijas albumus “Indulgenču tirgotāji” (2019) un “Sikspārņi” (2021), kā arī koncertalbumu “Divi koncerti” (2020). Jaunās albuma dziesmas radītas ar latviešu un lietuviešu dzejas rindām, aicinot tās dēvēt par Baltijas balādēm. “Tie ir notikumu, ainu un prāta dēku pārstāsti un tēlojumi. “Muļķa stabulē” klausītājs var doties ceļojumā no Jonīna un Radauska gotiskajām antiutopijām līdz Tauna vasaras idillei un no Šubrovska laikmeta vērojumiem līdz Draguna un Ogriņa pārlaicīgajām cilvēkdrāmām,” par jaunā garadarba saturisko pusi informē grupas PR komanda.

“Šo albumu sākām rakstīt jau ap 2019. gadu - paralēli bērnu dziesmu albumam “Sikspārņi”, taču procesu pārtrauca kovida epidēmija, un ieraksts atsākās vien pērn,” stāsta Šubrovskis. Pa šo laiku bundzinieku Rinaldu Maksimovu nomainījis Kalvis Sležis-Zaļkalns no grupas “The Bad Tones”, bet Dinu Skreituli - Liepājas simfoniskā un Nacionālās operas orķestra dalībniece Rasa Pole. Šogad sastāvam pievienojies arī “Podruga” ģitārists Ričards Dauksts, kurš ne vien atbalstīs “Juuk” gaidāmajos koncertos, bet jau paspējis dot savu artavu arī divu jaunā albuma dziesmu ierakstā.

“Muļķa stabule” kā nākamais solis attīstībā

Ja par stilistiku, tad “Muļķa stabules” skanējumu esot ietekmējusi pašmāju, eiropiešu un amerikāņu folkmūzika, roks, drīmpops, senā mūzika un, protams, balādes. Noklausoties albumu, jāatzīst, ka šis uzskaitījums atbilst patiesībai. Ja nu ieteikt kaut ko īpaši, tad tā varētu būt Sniedzes izpildītā dievīgā dziesma “Dzejnieks” Lanas del Ray stilā, kurā skaidri manāmas drīmpopa iezīmes. Vēl - jau minēto “Ermoņiku balādīti” Šubrovska dziedājumā, savukārt koncertā iepatikās “Dies dos”, ko izpilda Oskars Jansons. Jāpiebilst, ka minētie trīs solisti ir arī grupas dziesmu autori.

Jādomā, ka klausītājiem patiks viss albums, un citādi nemaz nevar būt, jo viss, kam ķeras klāt Edgars Šubrovskis (un arī Sniedze), vienmēr izdodas. Jāatgādina, ka viņš 90. gadu sākumā dziedāja panciski spurainajā grupā “M. Gvarde”, pēc tam iesaistījās kulta grupā “Kartāga” (kopā ar Andžoni, Uldi Kairi un Uldi Zariņu), gadsimtu mijā lika pamatus grupai “Hospitāļu iela”, vēlāk izveidoja grupu “Manta” (pastāvēja no 2012. līdz 2017. gadam), bet tad savāca “dark folk” apvienību “Juuk”. Viņš komponējis mūziku arī filmām, īsfilmām, animācijas filmām, reklāmām u.c., un viss sanācis ļoti labi. Talants, ko tu viņam padarīsi!

Rindas kārtībā - “Baložu pilni pagalmi”

Ja nu kādam Šubrovska “Juuk” jaunā albuma iespaidā rodas nostalģija pēc to laiku alternatīvās mūzikas grandiem, tad nav ilgi jāgaida līdz nākamajam “underground” leģendu iznācienam - jaunu albumu “Nē! Zināms iemesls” izdod grupa “Baložu pilni pagalmi”, kas 1. un 2. jūnijā aicina uz tā atvēršanas koncertiem attiecīgi Rīgas „Vagonu zālē” un Cēsu kultūrtelpā „Mala”.

Publicitātes foto

“Baložu pilni pagalmi” ir viena no latviešu neatkarīgās mūzikas zelta fonda vērtībām, kas cauri laikiem un mainīgos sastāvos jau gandrīz 30 gadus (jubileja būs svinama nākamgad) turpina būt uzticīgi sev un saviem klausītājiem. Grupas pamatkodols joprojām ir Māris Šterns un Uldis Gedra, kā arī Klāvs Lauls. “Nē! Zināms iemesls” ir “baložu” pēc skaita trīspadsmitais albums. Pirmais no tiem tika izdots vēl tālajā 1995. gadā, un pa šo laiku daudzas grupas dziesmas kļuvušas par savas paaudzes hitiem - “Vēstules”, “Mans lielais rakstāmgalds”, “Mans zirgs”, “Tava māja” u.c. Ja par “baložu” popularitātes fenomenu jautātu apskatniekam, nāktos godīgi neizpratnē paraustīt plecus, jo Šverna vokāls klausītājam skaidrā (un arī neskaidrā) prātā nav izturams, taču, par laimi, neviens nejautā…

Jaunajā albumā kopumā ir ducis skaņdarbu - astoņi ar Šverna tekstiem, pa vienam ar latviešu dzejnieku Madaras Gruntmanes un Toma Treiberga vārdiem, kā arī divi turku dzejnieka Nāzima Hikmeta Rana teksti Pētera Brūvera atdzejojumā no 1988. gadā Rīgā izdotās turku mūsdienu dzejas izlases “Baložu pilni pagalmi”.

Grupas dziesmu autors Māris Šverns albumu šoreiz piesaka dzejā:

“Tavs NĒ! nav melnais caurums

bet vaļā logs uz Piena Ceļu

tas bites dzēliens, skaldīts kodols

ne tumsā ievelkošais magnēts

ir Viņa patiesība tevī

un zvaigžņotā debess virs galvas tavas

zem manas mēles piens un medus

tev zvaigznēm vīnogu pilni zari.”

Lūk. Šīs Šverna rindas ir kā apliecinājums grupas “Baložu pilni pagalmi” ierastajam veidolam. Klausītāji var gatavoties zināmi nezināmā iemesla izzināšanai.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā