Latvju metālmūzika ar "Skyforger" priekšgalā iziet starptautiskā apritē

Pagājušās nedēļas beigās noslēdzās starptautiskā konkursa “Metal Battle 2023” Latvijas atlases fināls, šonedēļ publiskota festivāla “Kilkim Žaibu” Lietuvā programma pa dienām un ar svarīgiem jaunumiem pieteicies arī pašmāju festivāls “Zobens un lemess” – trīs lietas, kuras visas vieno piederība metālmūzikai.
©Publicitātes foto

Lietuvieši dod iespēju arī mūsējiem

Nav aiz kalniem Baltijā lielākais seno tradīciju un smagās mūzikas festivāls “Kilkim Žaibu”, kas šogad Lietuvā risināsies jau 23. reizi, un šoreiz ar īpaši iespaidīgu programmu. Tāpēc vēl jo lielāks prieks, ka tajā atradusies vieta arī virknei Latvijas grupu ar smagās mūzikas pašmāju līderiem “Skyforger” priekšgalā.

“Debesukalējiem” tikusi festivāla otrā diena, 30. jūnijs, kad mūsējie būs, šķiet, otrā nozīmīgākā brigāde aiz grieķu “Septicflesh”, turklāt Latvija tajā būs pārstāvēta arī ar grupām “Auļi” un “Hypervert”. Pārējās dienās “hedlaineri” būs vācu trešmetāla giganti “Sodom” un dāņu niknās dāmas “Konvent” (29. jūnijā, kad spēlēs arī latgaliešu vikingmetālisti “Varang Nord”), kā arī “stoner & sludge” karaļi “Electric Wizard” no Britu salām un holandiešu klasiķi “Asphyx” (viņi būs 1. jūlijā). Protams, uzstāsies vēl virkne grupu (kopumā pie trijiem desmitiem!), tāpēc nav brīnums, ka ik gadu uz “Kilkim Žaibu” dodas arī desmitiem un varbūt pat simtiem smagās mūzikas cienītāju no Latvijas.

“Debesukalēji” šovasar brauks ciemos ārpus Rīgas

Ja nu kādam Lietuva liekas par tālu, tad “Skyforger” šovasar būs skatāmi un klausāmi arī pašu mājās, tostarp Bauskas pilskalna estrādē notiekošajā festivālā “Zobens un lemess”, kur viņiem kā vienai no galvenajām blicēm piešķirta sestdiena, 10. jūnijs.

Kā pastāstīja “Skyforger” menedžeris Andis Mikainis, “setliste” gan šajos festivālos atšķirsies: Bauskā no dziesmu lādes tiks vilktas ārā arī senākas dziesmas, lai programma atšķirtos no pirms trīs gadiem “Z&L” spēlētās, savukārt Lietuvā uzsvars tiks likts uz albumā “Latviešu strēlnieki” (2000) iekļauto materiālu. “Joprojām notiek karš, bet šis albums ir par brīvības cīņām - tas šobrīd ir ļoti svarīgi! Līdz ar to nebūs “Ūsiņu” un tamlīdzīgu dziesmu, spēlēsim tā, ka aizkustinājuma asaras tek!” solīja Andis. Taču ierastais “Skyforger” repertuārs arī netiks aizmirsts, jo grupai šogad būs pietiekami daudz koncertu, no uzstāšanās Limbažu 800 gadu jubilejā 29. jūlijā un Gulbenes vēsturiskā mazbānīša svētkos 2. septembrī līdz pat kāpšanai uz skatuves Liepājas festivālā “Summer Sound” 4. augustā, kur “debesukalēji” droši vien šokēs ierastos “bīčpārtijas” apmeklētājus, kuri tādus “zvērus” vēl nebūs redzējuši. Jāpiebilst, ka šogad bija plānota arī “Skyforger” jaunā albuma iznākšana (pēdējais studijas lieldarbs ir 2015. gadā izdotais “Senprūsija”), taču menedžeris ir reālists - diez vai tas notiks agrāk par 2024. gada vasaru.

Publicitātes foto

Rīgas “Sever” nopelna braucienu uz Vāciju

Līdz “Skyforger” augstumiem daudziem ir ilgs ceļš ejams, un viens no šāda vai līdzīga ceļa sākumposmiem varētu būt uzvara starptautiskā konkursa “Metal Battle 2023” Latvijas atlases finālā - pagājušās nedēļas nogalē to paveica un augusta sākumā uz “metālmūzikas Meku” un “metāla Eirovīziju”, tas ir, prestižā festivāla “Wacken” finālu Vācijā, dosies Rīgas grupa “Sever”. Latvija šajā konkursā piedalās no 2011. gada, un vienreiz arī uzvarēts - 2019. gadā to paveica latgaliešu vikingmetālisti “Varang Nord”, kuri līdz ar to šobrīd jau kļuvuši par vērā ņemamu spēlētāju gan pašmāju, gan starptautiskās metālmūzikas apritē.

Pirmajā “Metal Battle” posmā vērtēšana bija uzticēta ducim Rietumu ekspertu, kuri no 16 grupām finālam izvirzīja septiņas cerīgākās. Savukārt sestdien pie labāko noskaidrošanas ķērās pašmāju ļaudis - “Varang Nord” līderis Maksims Popovs, Sergejs Baidikovs jeb Serg (“Preternatural”) un Sergejs Karševs jeb Serhio (“Anthia”, “Preternatural” u.c.), metālmūzikas eksperts Intars Berķis, kā arī šo rindu autors. “Sever” par labākajiem tika atzīti gan žūrijas, gan arī apmeklētāju vērtējumā.

Informācijai: pasaulē lielākais metālmūzikas festivāls “Wacken Open Air “ notiek jau vairāk nekā trīs gadu desmitus, un tā laikā notiek tā saucamās “metāla kaujas” jeb “Metal Battle”, kurās piedalās 30 grupas no Eiropas, Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas. Pēdējos gados “metāla kaujas” jau risinās pēc nozīmības uz ceturtās lielākās no visām deviņām (!) festivāla skatuvēm, kopumā šis pasākums pulcē ap 85 000-100 000 klausītāju.

Publicitātes foto

Grieķi, briti un lietuvieši Bauskā

Atgriežoties pie pašmāju starptautiskā mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāla “Zobens un lemess”, tas notiks jau nākamnedēļ - 9. un 10. jūnijā. Pasākumu iecienījuši smagās mūzikas un vēstures cienītāji no visas Baltijas un arī ārpus tās robežām. Par ārzemju grupām ieskatu dod festivāla rīkotājs Valdis Bērzvads: “Priecājamies, ka uz Latvijas skatuves beidzot nokļūs blekmetāla enerģijas iemiesojums Sakis Tolis, grieķu grupas “Rotting Christ” frontmens ar savu jauno soloprojektu. Uz Zemgali atvedīsim arī “Varathron” - vienus no tā sauktā grieķu blekmetāla pirmā viļņa pamatlicējiem. Starp līdergrupām izceļami arī folk/pagānmetāla meistari “Theigns and Thralls” no Apvienotās Karalistes.” Apskatnieks vēlētos atzīmēt arī divas ļoti labas lietuviešu komandas - blekmetālistus “Luctus” un “stoner/doom metal” pārstāvjus “Hellhookah”, kuri iepriekš atrādījušies ar efektīgiem priekšnesumiem arī Rīgā. No pašmāju mūziķiem jāizceļ Sovvaļnīka atdzimšana, kā arī tādas grupas kā “Inokentijs Mārpls”, “Darrva”, “Deodium” un “Saturn’s Husk”.

“Arī šogad festivālā uzstāsies plaši pazīstami un atzīti mūziķi un arī jaunākas grupas, un katra no tām ir ar potenciālu kļūt par interesantu jaunatklājumu,” uzsver “Z&L” rīkotāji, un viņiem ir pilnīga taisnība. Mēs (latvieši) braucam atrādīties pie viņiem (lietuviešiem), viņi - pie mums, bet visi kopā kļūstam starptautiski pazīstamāki un konkurētspējīgāki. Tas attiecas uz daudzām sfērām, arī metālmūziku.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā