Var ietaupīt naudu ceļojumos – klosteru tūrisms jeb Romas centrā viesnīca par Rīgas hosteļa cenām

Cilvēki ceļo visos gadalaikos. Pēc transporta izmaksām otra svarīgākā ceļošanas izdevumu sastāvdaļa ir naktsmītne. “Rus.nra.lv” korespondents pēta, kā, pateicoties klosteru viesnīcām, var ietaupīt naudu un izbaudīt viduslaiku romantisko gaisotni.
26.08.2023. Pāvels Leščinskis, “rus.nra.lv”  Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©benedyktyni.com

Senos namos - moderna infrastruktūra

Daudziem cilvēkiem klosteris asociējas ar kaut ko senu, ne pārāk ērtu, bet ļoti noslēpumainu. Taču katoļu klosteri Eiropā ir ne tikai vieta, kur dzīvo mūki, bet arī mūsdienīgi konferenču centri, meditācijas retrītu, apmācību rīkošanas vietas un, protams, viesnīcas. Atrodoties pilsētvidē, klosteri bieži vien piedāvā istabas viesiem vai tūristiem.

opactwotynieckie.pl

Tās parasti ir nelielas, minimāli mēbelētas istabas ar dušu vai vannu. No rītiem tiek piedāvātas brokastis, bet konferenču laikā - pilna pansija. Daudzi vecie klosteri tika celti vēsturisko pilsētu nomalēs, bet mūsdienās tie atrodas lielāko Eiropas metropoļu pašā centrā - tāpēc tūristiem, kuri vēlas apskatīt pilsētu, ir ļoti ērti tur apmesties.

Visi ieteikumi vairāk attiecas uz tradicionālajām katoļu valstīm, kurās ir saglabājušies daudzi klosteri. Piemēram, padomju okupāciju pārdzīvojušajā Lietuvā vai protestantu Nīderlandē vai Zviedrijā būs grūtāk atrast šādus piedāvājumus.

Kā var kļūt par klostera viesnīcas iemītnieku?

Klosteru viesnīcas ir pieejamas jebkuru pasaules uzskatu un reliģiju pārstāvjiem. Katoļiem, pareizticīgajiem, budistiem, musulmaņiem un pat ateistiem - šo viesnīcu durvis ir atvērtas visiem. Katoļi var apmeklēt rīta vai vakara misi, vienkārši pasēdēt klostera tempļa klusumā vai saņemt garīgu padomu no vietējā priestera. Protams, apmeklētājiem tā ir tikai papildu iespēja, nevis prasība - arī ateisti var droši baudīt klusumu un seno arhitektūru, nebaidoties, ka tiks traucēta viņu garīgā organizācija.

Franciskāņu klosteris Krakovā / Wikipedia

Dažādu katoļu ordeņu mūki un mūķenes neuzspiež savus noteikumus, lai gan daži ierobežojumi tomēr pastāv. Piemēram, vairumā gadījumu dažādu dzimumu neprecēti cilvēki nedzīvo vienā istabā. Dažos klosteros pastāv prakse pēc plkst. 23.00 slēgt durvis, kas nozīmē, ka no pastaigas ir jāatgriežas līdz noteiktajam laikam. Arī alkohola lietošana telpās nav atļauta. Kopumā jāatceras, ka šī ir diezgan specifiska "viesnīca" - un attiecībā uz kristīgu iestādi ir jāievēro elementārs takts.

Kā atrast klosteru viesnīcas?

Ir divi galvenie veidi. Pirmais ir mazāk ērts, taču pieejams visās Eiropas valstīs, Izraēlā un daudzās citās valstīs. Viss, kas jums jādara, ir jāievada “Google” meklētājā "convent guest room (pilsētas nosaukums)" vai "monastery pilgrim room". Rezultātā ekrānā parādās vai nu naktsmītņu saraksts, vai arī informācija par to, ka tajās nav naktsmītņu. Arī tā gadās.

Otrs veids ir izmantot specializētas platformas, kas piedāvā nakšņošanu klosteros, uzreiz veicot rezervāciju un apstrādājot maksājumu. Mēs jums pastāstīsim vairāk tieši par šo metodi.

Varšava, Krakova, Prāga: naktsmītne klosterī par hosteļa cenu

Meklējot "klostera viesu istaba Krakovā", uzreiz tiek piedāvātas vairākas iespējas. Viena no tām ir Bernardīnu klostera Svētā Sīmaņa nams. Naktsmītne atrodas trīs minūšu gājienā no Vāvelas pils Krakovas centrā un maksā tikai 160 zlotu (aptuveni 36 eiro) par nakti. Lētāki ir tikai hosteļi.

Sv. Sīmaņa nams  / domszymona.pl

Vēl viens variants atrodas tālu no centra, taču tas ir Polijas vecākais klosteris, kas dibināts pirms aptuveni tūkstoš gadiem. Benediktiešu klosteris atrodas Vislas upes krastā. No Krakovas centra ar taksometru tur var aizbraukt apmēram 15-20 minūšu laikā (cena “Bolt” ir 7,5-10 eiro atkarībā no dienas laika un pieprasījuma). Šeit viena "komforta klases" vienvietīga celle maksās 42 eiro par nakti, savukārt parasta, bet arī diezgan komfortabla - 21 eiro. Komplektā ietilpst klusums, skaisti skati uz apkārtējo ainavu, ēdiens klostera ēdamistabā un viduslaiku gaisotne. Tiesa, var nedaudz traucēt citi viesi, jo klosteris ir diezgan populārs tūristu vidū. Tomēr visi cenšas saglabāt klusumu.

Šādā veidā mēs Varšavā atradām divas vietas. Patiesībā to ir daudz vairāk, bet dažas no tām ir pārtraukušas istabu rezervāciju, jo Polija ir uzņēmusi ļoti daudz ukraiņu bēgļu. Klosteri aktīvi iesaistās viņu izmitināšanā, un daži ziņo, ka nevar uzņemt viesus, jo visi numuri ir aizņemti līdz kara beigām. Tomēr divi specializētie "Svētceļnieku nami" turpina uzņemt viesus. Tas ir “Amicus” Hozjuša ielā 2, kas atrodas aptuveni 25 minūšu braucienā ar sabiedrisko transportu no vecpilsētas. Divvietīgs numurs šeit maksā 41 eiro par nakti, par brokastīm gan jāmaksā atsevišķi.

Otrs objekts ir garīgo vingrinājumu nams “Dobre Miejsce” (tulkojumā - "Labā vieta") Stefana Višinska katoļu universitātē. Tas atrodas sešu kilometru attālumā no vecpilsētas, bet, tā kā viesnīca izvietota universitātes pilsētiņā, lai nokļūtu līdz Varšavas centram, ir nepieciešams nedaudz ilgāks laiks - 20 minūtes ar taksometru (aptuveni septiņi eiro ar “Bolt”) vai 50 minūtes ar sabiedrisko transportu. Vienvietīgs numurs šeit maksā tikai 34 eiro par nakti. Tajā pašā laikā istabas cena tuvējās viesnīcās ir 55-60 eiro.

Prāgas Dominikāņu klostera pagalms  / hostel.op.cz

Čehijas galvaspilsētā Prāgā nav daudz klosteru viesnīcu, taču mēs atradām viesu istabas Dominikāņu klosterī Jalovcova ielā 234/2. Numuri šeit ir pieticīgi, taču atrodas pašā pilsētas centrā. Vienvietīga istaba izmaksās 52 eiro par nakti, bet, ja ņemsiet "vairumā", sanāks lētāk - 32,60 eiro par nakti. Tas jau ir diezgan konkurētspējīgi salīdzinājumā ar hosteļiem. Komplektā iekļauts skaists klostera pagalms, ērta atrašanās vieta un aizsardzība no pilsētas trokšņiem.

Roma: naktsmītne pie Vatikāna sienas par 62 eiro diennaktī

Ja jums nav laika vai vēlēšanās meklēt naktsmītni “Google”, ir arī otra iespēja - specializētas klosteru viesnīcu platformas. Tās ir līdzīgas populārajai “Booking.com” platformai, taču katalogā būs tikai klosteri. Mēs saviem meklējumiem izvēlējāmies “Monasterystays.com”. Tajā tiek piedāvātas naktsmītnes Itālijā, Austrijā un Slovēnijā.

Atverot sadaļu "Roma", uzreiz atradīsiet desmitiem piedāvājumu. Salīdzinājumam - “Booking.com” Itālijas galvaspilsētā piedāvā divu zvaigžņu viesnīcas par cenām no 120 līdz 200 eiro un vairāk par nakti. Tajā pašā laikā divas "zvaigznes" Itālijā, visticamāk, ir nefunkcionējoša duša, iespējamas problēmas ar gultas blaktīm, sliktas brokastis un citas nepatikšanas. Savukārt trīs zvaigžņu viesnīcas cena par istabu Mūžīgajā pilsētā sākas no 250 eiro par nakti. Un kā ir ar klosteriem?

“Villino Noel”  / villinonoel.it

“Villino Noel” ir Dievmātes aizmigšanas māsu klostera viesu nams, kas atrodas Romas centrā, precīzāk, Vatikāna apkaimē - 17 minūšu gājienā no Svētā Pētera laukuma. Klusa māja ar terasi, brokastis ir iekļautas cenā - viss par 62 eiro par nakti. Vēl viena iespēja ir Pāvila VI Viesmīlības nams. Brīvas vietas šeit ir pieejamas no oktobra beigām, un par komfortablu trīs zvaigžņu viesnīcu otrpus ceļam pie Vatikāna sienas šeit prasa 72 eiro par nakti! Savukārt “Centro Santa Giovanna Antida”, kas atrodas 22 minūšu braucienā no Vatikāna, rezervācija jāveic trīs mēnešus iepriekš, bet cenas sākas no 36 eiro par nakti.

Kamalduliešu brāļu klosteris “San Gregorio al Celio” atrodas tikai 10 minūšu gājienā no slavenā Kolizeja jeb Lielā cirka. Šeit var pārnakšņot par 62 eiro. Tomēr istabu labāk rezervēt laikus, jo klosteris ir ļoti pieprasīts zinošu tūristu vidū.

Venēcija: istaba ar skatu uz kanālu - par 68 eiro

Marmora grīdas, rakstaini griesti, masīvas lustras, aizpagājušā gadsimta mēbeles, skats uz kanālu Venēcijas centrā, pavisam netālu no Svētā Marka laukuma… Un tas viss - tikai 68 eiro par nakti? Jā, ja jūs nakšņojat “Istituto di san Giuseppe”, vēl vienā katoļu klosterī. Netālu atrodas Venēcijas Valdensiešu viesu nams (“Foresteria Valdese di Venezia”). Valdensiešu baznīca nav katoļu baznīca, tā ir viduslaiku valdensiešu kustības, kas radās 12. gadsimtā, un metodistu protestantu baznīcas alianse. Valdensieši piedāvā apmesties pie viņiem vienvietīgā numurā, kura cena ir 70 eiro par nakti. Bet, ja plānojat doties turp nākamajā pavasarī, labāk rezervējiet istabu jau tagad.

Istaba Valdensiešu viesu mājā  / foresteriavenezia.it

Netālu no Venēcijas dzelzceļa stacijas jūs varat apmesties “Centro Culturale Don Orione Artigianelli” (Dona Orione Ardžanelli Kultūras centrā). Tas ir bijušais centrs bāreņiem un jauniešiem, kas nonākuši grūtā dzīves situācijā. Šodien tas ir moderns kongresu centrs un muzejs ar viesnīcu. Šeit var pārnakšņot par 157 eiro. Tas nav lēti, tomēr nedaudz lētāk nekā tuvējās viesnīcās. Šeit līdzīgās viesnīcās numuri maksā vidēji 200 eiro par nakti.

Kā pareizi izvēlēties klostera viesu istabu?

Ja esat nolēmis sekot mūsu padomam un ceļojuma laikā paviesoties klosterī, jums jāpatur prātā dažas svarīgas lietas.

1. Ne katrā klosterī tiek piedāvātas brokastis. Lūdzu, ņemiet to vērā, veicot rezervāciju. Itālijā brokastis visbiežāk ir iekļautas nakšņošanas cenā, taču tās ir itāļu brokastis, proti, tasīte kapučīno, kruasāns un jogurts. Polijā lieliskas kontinentālās brokastis var būt vai nebūt vispār, vai arī tās būs par maksu.

NB! Poļu klosteri var būt arī citās valstīs, piemēram, Itālijā. Apmeklējiet izvēlētās vietas mājaslapu. Ja tur ir sadaļa poļu valodā, tas nozīmē, ka, visticamāk, tur dzīvo poļu mūki vai mūķenes, proti, brokastis būs sātīgākas.

2. Sazinieties ar klosteri un noskaidrojiet tā izmitināšanas noteikumus. Dažos gadījumos tie ir publicēti tīmekļa vietnēs, bet ne vienmēr. Piemēram, dažviet ir pilnīgs smēķēšanas aizliegums - ne tikai istabās, bet arī pagalmā un pat netālu no klostera uz ielas. Biežāk ir aizliegums lietot alkoholu un trokšņot istabās. Ja neceļojat viens, atcerieties, ka ne visur ir atļauts gulēt vienā gultā diviem cilvēkiem, kuri nav oficiāli reģistrēta ģimene. Turklāt bieži vien klosterī nebūs atļauts apmesties kopā ar dzīvniekiem.

Ja viss iepriekš minētais jūs nebiedē - rezervējiet trīs zvaigžņu celli un esat laipni lūgti klosteru tūrisma pasaulē!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā